Tyfový hřbitov
Všechny fotografie: Marie Novotná

Tyfový hřbitov

14. 2. 2025

Nevím proč, ale tento rok začal tak nějak posmutněle. Návštěva hřbitova je velmi častá.

Nedalo mi, abych nenavštívila po cestě i hřbitov židovský. Po mnoha letech se začalo upravovat okolí hrobů na tomto hřbitově, vlastně jen jejich pozůstatky, byly vykácené náletové dřeviny a místo se stalo jedním z cílů turistů.

V našem městě žili Židé již ve 14 století, ale o sto let později měli Židé zákaz pobytu ve městě až do poloviny19 století a během 1.světové války přichází uprchlíci z Haliče a Bukoviny do našeho města, a protože v posledních letech války nastala epidemie tyfu, byl zde zřízen rozsáhlý tábor. Pro zemřelé na tuto epidemii byl zřízen v r. 1917 i samostatný hřbitov nedaleko za městem v polích.

Jako ostrůvek v poli obsázený dnes již velmi vzrostlými stromy a uprostřed vysázená alej ve tvaru kříže. Náhrobky nebo jen jejich pozůstatky byly dobrovolníky očištěny a srovnány. Podle dochovaných záznamů zde bylo pochováno 271 osob. V dnešní době je zde asi 80 náhrobků. Nyní je ve zprávě Židovské obce v Praze.

S využitím informací ze stránek Městského informačního centra.

historie města a obce Židé
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Ráda se podívám do židovských hřbitovů. Připadají mi takové přírodní.. Máme ho za městem taky, jen ne tyfový. Jako děti jsme tam lezly za dobrodružstvím. Už je opravený, nejprve skauti, potom město..
Alena Tollarová
Je to místo s pohnutou historií. Je dobře, že se podařilo hřbitov vyčistit a upravit. Fotky máš hezké a dobře zaostřené.
Dana Puchalská
Maruš,děkuju. I já mám začátek roku neodmyslitelně spjatý s návštěvou hřbitova. A je víc než dobře,že je už hezky upravený.
Anna Potůčková
Maruško díky za článek. Myslím že je u nás hodně podobných hřbitovů, které by si zasloužily úpravu, aby i další generace tato místa navštěvovaly a poznávaly dějiny naší země.
Marie Seitlová
Je dobře, že se hřbitov upravuje, je to kus historie i když smutné.
Elena Valeriánová
Maruško, i u nás se v letošním roce už třikrát rozsvítila svíčka za ty, co odešli bez možnosti návratu. Smutně jsme z loňského těžkého roku přešli do toho letošního. Děkuji za článek. Ráda navštěvuji hřbitovy, je to místo na rozjímání a jen mě vždy rozesmutní vandalismus a nezájem nás živých udržovat tato místa v úctě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Ester Ledecká vybojovala na světovém šampionátu v alpském lyžování bronzovou medaili. Lyžování a lyžařská střediska. To jsou témata vědomostního kvízu tohoto týdne.