Do tepláků!
Ilustrační foto: Freepik

Do tepláků!

11. 2. 2025

Jsem divná já, nebo jsou divní ti, co chodí po ulici v teplákách? Když jsem byla malá, patřily tepláky do výbavy prakticky každého dítka. Byly určeny k lítání venku, případně do hodin tělocviku, a to jen výjimečně. 

V tělocviku jsme měly my holky modré trenýrky do gumy kolem otvorů pro nohy, což bylo moje štěstí, protože by mi po hubených stehýnkách nebezpečně klouzaly. 

Tepláky bylo možno koupit pouze dvoje. Tlusté dole s gumou, nebo tenké. Tlusté se okamžitě po natáhnutí vyboulily na kolenou a na zadku, ty tenké byly malinko lepší.

Já si vlastně ani nepamatuju, že bych vlastnila tepláky, maximálně jen ty tenké. Spíš jsem měla klukovské manšestráky, protože jsem byla hubená, a maminka byla nucena kupovat modely určené klukům. Aby mi manšestráky nespadly, nosila jsem kšandy.

Děti, které chodily do školy v teplákách, byly ze sociálně slabších rodin. Měly jednu výhodu: nemusely se po příchodu domů převlíkat a mohly hned po odhození aktovky lítat venku.

Nesnášela jsem tepláky, a taky takové ty bavlněné punčocháče, jimž kolena a prdelka smutně visely chvíli po natáhnutí. Maminka měla naštěstí pochopení a já nosila punčocháče s příměsí umělého vlákna, které mi způsobovaly ekzém pod koleny a děsně škrábaly, ale byly k dostání v lepších barvách a neztrácely tvar. Pro krásu se musí trpět, ale vocaď pocaď. Punčocháče jsem nosila, jen když nebylo vyhnutí a situace vyžadovala, abych měla sukničku.

Tepláky jsem prakticky nikdy nenosila a hodlám je nenosit i nadále. Když je zapotřebí sportovního odění, vlastním legíny různých délek a jednotně černé. Doma se halím do legín s puntíkama.

Jenže jak se tak kolem sebe koukám, zjišťuji, že se doba změnila, a že se zřejmě změnil i názor na tepláky. Zdá se, že tepláky jsou běžnou součástí oblečení většiny obyvatel české kotliny bez ohledu na národnost. Tepláky jsou evidentně in a top. Lze je opatřit za pár kaček u Vietnamců, nebo za hříšný prachy ve značkových obchodech. V různých barvách, s nápisy i bez nich.

Pokrok nezastavíš… naše prababičky nevylezly ven bez rukaviček a klobouku, babičky byly nuceny klobouky pohrdat coby znakem buržoazie, maminky začaly nosit kalhoty, my minisukně a džíny… a dnes tepláky kam se podíváš.

Máme demokracii a můžeme nosit prakticky cokoliv. Tepláky jsou bezesporu pohodlné, ale hezký to není. Nějak se nemůžu s teplákovým boomem smířit; jsem asi konzerva, ale myslím si, že tepláky patří jen ke sportu. Můžu si povzdychnout tady na i60, ale to je tak všechno.

teplaky.png

glosa móda vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaromír Šiša
:-) divná nejseš, i když nechodíš v teplákách...tak mě teď napadlo...čím více pruhů, tím více Adidas :-)
Hana Rypáčková
Když na kalhotech nejsou puky, tak všechny vypadají jako tepláky, prostě roury. To bych musela látku ohmatávat, abych je odhalila, když je zip a kapsy pod bundou. Holky nosí tak plandavé látkové kalhoty , že jim musí být zima. Krátkou bundičku , dlouhé vlasy , stejný "mejkap". Studovala jsem je dnes. Samozřejmě mám i tepláky do přírody a na sport.
Eva Mužíková
Takže si dovolím řici, že i osoby starší, když jsou soudné mohou experimentovat..
Marie Faldynová
Moje nejnovější tepláky koupené u Vietnamců za 300 vypadají docela dobře. Pod dostatečně dlouhý kabát se dají nosit i na nákup. Ale do divadla mám opravdové kalhoty a šaty :-))
Marie Měchurová
Dětství bez tepláků si nedovedu představit. Pod nimi ty vytahané hnědé punčocháče. Doma tepláky nenosím, raději mám kalhoty.
Eva Mužíková
Silnější legíny nosim a docela ráda. ALE pouze v kombinaci s krátkou sukní, která zakrývá stehna. K tomu různé bundy, ať jen do pasu, nebo přes boky. Nebo tlustý svetr a vestu. Když jdu " mezi lidi", obuji si kozačky do půl lýtek, do přírody kotníčkové sportovní boty a návleky na holeně. Cítim se tak i tak dobře.
Dana Puchalská
Tepláky jdou momo mně . Nějak jsem téhle nové módě nepřišla na chuť.. Jo bavlněné punčocháče zvané padáky,to bylo dílo.. děkuju za pěkný a čtivý článek.
Hana Nová
Mnohem horší než tepláky jsou legíny. Obzvlášť na tlustých nebo starých osobách.
Dana Straková
No nevím, ale pohodlné tepláky jako oděv pro volný čas mi přijdou lepší volba, nežli rozdrbané džíny, ze kterých lezou nejenom kolena, ale často i zadek. A s tím, že tepláky nejsou jen na sport a ani džíny nejsou "pracovní kalhoty", jak se nám snažili jejich původ vysvětlovat když jsem byla malá, jsem se už dávno srovnala. Ovšem legíny taky nejsou bůhvíjaká nádhera, působí na mě dojmem, jako když si dotyčná zapomněla vzít sukni. Takže ať si každý nosí co chce, pochopitelně že ne do divadla nebo koncert v Rudolfinu. A když si vzpomenu na ty zde již mnohokrát zmiňované punčocháče a taky na příšerné tesilky, tak to ty tepláky, navíc v současném provedení jsou určitě lepší. Tesilky jsem teda nenosila nikdy, ale manžestráky mě provázely celé dětství. Zrovna nedávno jsem si na ně vzpomněla a říkala jsem si, jestli se vůbec ještě nosí. Asi jsem je na nikom už leta neviděla.
Eva Mužíková
Na ty punčocháče s vyboulenými koleny se fakt zapomenout nedá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Ester Ledecká vybojovala na světovém šampionátu v alpském lyžování bronzovou medaili. Lyžování a lyžařská střediska. To jsou témata vědomostního kvízu tohoto týdne.