Gurmánské historky
Ilustrační foto: Freepik

Gurmánské historky

8. 2. 2025

Jak začít na novém blogu, když jsem tady taky nová? Vzpomínky a jídlo, to přece nikdy nezklame!

Víkendy a prázdniny svého dětství jsem prožívala na chatě. V šedesátkách. Bez elektřiny, tedy i bez ledničky, televize a podobných vymožeností. Romantika petrolejových lamp, másla plovoucího ve studené vodě a pravidelného přísunu kyselého mléka domácí samovýroby. Zásoby jsme uchovávali v malém sklípku pod podlahou, který jsme sami vykutali ve skále, která byla všude vůkol.

Náš táta miloval rybičky. Olejovky v jakémkoliv pojetí. Často jsme je večeřeli. Jejich přípravu si táta vždycky vychutnával. A tak se jednou vnořil do sklípku, vyndal si cibulku (té muselo vždycky být hodně), plechovku olejovek a začal jeho rituál. Cibulka nadrobno, rozmačkat rybičky, pár kapek citronu, nakrájet chleba a už se hodovalo. Druhý den ráno se do sklípku vnořila máma, chvíli něco hledala a pak se otázala, zda někdo někam neodnesl cibulky černých tulipánů, které tam uložila na podzim. Chtěla je konečně zasadit na čestné místo. Druhý rodič se opatrně zeptal, zda náhodou nebyly v plechovce od čaje. Byly. Pročež táta suše konstatoval, že už chápe, proč mu včera ta cibulka připadala nějaká vyšeptalá…

Měli jsme známého, který po únoru 48 emigroval do Austrálie. Živil se tam zpočátku jako námezdní síla. Putoval mezi farmami a občas někde zakotvil na delší dobu. Rád a dobře vařil a jak nám vyprávěl, občas se toho i chopil. Jeho zaměstnavatelé pak byli z české kuchyně u vytržení. Když uvařil ovocné kynuté knedlíky, rodina farmáře seděla kolem stolu a žasla a ládovala se. Paní domu nechápavě kroutila hlavou a za ohledávání knedlíku se zeptala:  Jak jsi proboha dostal ty švestky dovnitř té koule?

Kdysi jsem žila několik let v Mexiku. Jednou jsem byla s kolegou a jeho manželkou na služební cestě v Guanajuatu. Krásné středověké město, proslavené nejen mumiemi z místního hřbitova a divadelní tradicí, ale i výbornou regionální kuchyní. Z naší trojky jsem na tom byla se španělštinou nejlépe, a tak jsem u oběda překládala položky z velmi slibně vyhlížejícího jídelního lístku. U jedné z polévek jsem ale byla v koncích i já. "Sopa de médula". Polévka z méduly? Měla jsem pocit, že jsem to slovo už slyšela. Chvíli jsme hloubali, ale pak jsem to rozčísla. Nebudeme ze sebe dělat blbce a složitě se vyptávat. Jelikož  jím všechno, prostě si to dám a uvidíme. Když polévku přinesli, žasli jsme. Kolega povídá: „Hele, plavou ti tam banány! Jinak ale vypadá jako gulášová.“ Ochutnala jsem domnělý nakrájený banán a v tu chvíli mi to došlo. Jím sice všechno, ale co nepozřu, je mozeček a podobné krmě. A tohle byla mícha. Hovězí.

Jsem sice gurmán, ale vocaď pocaď ...to teda zas jo.

gastronomie Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Paní Šárko, i já jsem se zasmála, pište dál..
Anna Potůčková
Pobavila jsem se zejména u příběhu rybiček s cibulí. A dnes jsem se snad poprvé zasmála, není mě dnes do smíchu vůbec. Spíše do pláče. Ale i takové jsou chvíle nebo dny.
Mirek Hahn
Prima :-) Je to čtivé a veselé.
Šárka Bayerová
Moc dík všem za přivítání a za čtení. Jsem tu ráda. Hlavně děkuji tobě, Zuzano....
Libuše Křapová
Uf :-) Tu míchu bych také nedala :-) Díky za pěkné počtení :-)
Jana Kollinová
Vaše příběhy si zde určitě najdou nejednoho souznícího čtenáře.
Daniela Řeřichová
Tak to je ale milé čtení, má to švih a spád, s humorem navrch. Těším se na další historky.
Zdenka Soukupová
Souhlasím se Zuzanou a těším se na další příhody, nejen gurmánské.
Zuzana Zajícová
Šárko, jsem moc ráda, že jsme se zase sešly. Tady na i60 se ti bude zaručeně líbit, je tu spousta dobrých autorů a nejlepší je náš šéfredaktor Honza Raška.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz na téma "Názvy států". Tak schválně, jak na tom jste v zeměpise?