Stát posiluje boj proti rakovině, a to nejen ve zdravotní péči, ale i prevenci a včasné diagnostice
Ilustrační foto: Freepik

Stát posiluje boj proti rakovině, a to nejen ve zdravotní péči, ale i prevenci a včasné diagnostice

4. 2. 2025

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s partnery pokračuje v úsilí o posílení kvality a rozsahu onkologické péče, prevence onkologických onemocnění i osvěty v této oblasti.

sou zahajovány nové screeningové programy, posilovány programy již fungující a nové iniciativy v rámci Národního onkologického plánu mají za cíl zlepšit dostupnost včasného záchytu a léčby nádorových onemocnění, posílit prevenci a informovanost veřejnosti.

Při příležitosti Dne boje proti rakovině Ministerstvo zdravotnictví, pacientské organizace a Ústav zdravotnických informací a statistiky spolu s partnery zdůrazňují význam prevence a včasného záchytu rakoviny. V České republice je ročně diagnostikováno více než 100 tisíc nových případů rakoviny, což činí tento problém stále aktuálním. Ministerstvo zdravotnictví proto podniká klíčové kroky, které mají přispět k prevenci, včasné diagnostice a dostupnosti kvalitní péče pro všechny pacienty. I díky tomu stoupá počet včas diagnostikovaných pacientů, u kterých je léčba efektivnější a s lepší prognózou.

„Boj proti rakovině je jedním z našich hlavních priorit. Iniciovali jsme vznik Národního screeningového centra a Národní rady pro veřejné zdraví, které koordinují prevenci a časný záchyt rakoviny. V rámci předsednictví EU jsme zahájili nový program screeningu nádorů prostaty, který byl v České republice od 1. ledna 2024 spuštěn plošně jako jeden z prvních na světě,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a doplnil, že Ministerstvo zdravotnictví se soustředí i na zajištění kvalitní paliativní péče pro pacienty v závěru života.

Ministerstvo zdravotnictví také ve spolupráci s Národním screeningovým centrem pokračuje i v rozšiřování kapacit dalších onkologických screeningových programů, jako je časný záchyt karcinomu plic, děložního hrdla, karcinomu prsu a kolorektálního karcinomu. I přes rostoucí zátěž se české onkologii stále daří významně prodlužovat dosahované přežití pacientů. Významným krokem bylo i ze zdravotního pojištění rozšíření očkování proti HPV na děti ve věku 11–15 let.

„Jako organizace, která se dlouhodobě věnuje podpoře pacientů a jejich rodin, vítáme kroky Ministerstva zdravotnictví směrem k posílení prevence a zlepšení dostupnosti onkologické péče, stejně jako osvěty. Té významně pomohlo veřejné oznámení onkologické diagnózy ministra Válka a jeho výzva k prevenci, které ukázaly, že rakovina se může dotknout každého. Velkým krokem v tomto směru bylo i ustavení “práva být zapomenut,” které umožňuje vyléčeným onkologickým pacientům rovný přístup k finančním službám,” uvedla ředitelka neziskové organizace Dialog Jessenius Michaela Tůmová.

„Jsem velmi ráda, že Ministerstvo zdravotnictví klade důraz na prevenci a včasný záchyt rakoviny, což jsou klíčové faktory pro záchranu životů. Jako zástupkyně onkologických pacientů vidím obrovský přínos ve zlepšení dostupnosti péče a v informovanosti, kterou občané díky těmto krokům získají,” uvedla zástupkyně projektu Bellis – Mladé ženy s rakovinou prsu a Hlasu onkologických pacientů Nikol Pazderová.

Ministerstvo také klade důraz na zajištění vysoké úrovně informovanosti občanů o kvalitě a dostupnosti zdravotní péče. Na Národním zdravotnickém informačním portálu budou veřejnosti zpřístupněna data o činnosti a kvalitě poskytovatelů zdravotní péče, včetně počtu provedených operací. Dále bude do dubna 2025 občanům prostřednictvím EZ Karty zpřístupněn plný přehled o všech preventivních prohlídkách, včetně upozornění na termíny vyšetření.

„Naší snahou je, aby občané měli všechny potřebné informace o své zdravotní péči na dosah ruky. Transparentnost a přístup k datům jsou spolu s kvalitně nastavenou osvětou, prevencí, léčbou i následnou péčí klíčové pro podporu zdraví a předcházení onkologickým onemocněním. A k tomu postupnými kroky úspěšně směřujeme,“ uzavřel ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

prevence zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Prevence = intuice + zdravý selský rozum ♥♥♥
Jitka Caklová
Budiž každému přáno, co jeho jest, čemu věří. Nikdy jsem si nenechala nakecat, že Slunce, coby největší zdroj energie, škodí zdraví. Při práci na poli a při sušení sena jsem byla vždy opálená jak habešan a že Slunce svítilo podstatně víc dnů v roce, než nyní. Opalovací krémy i krémy proti opálení pro mě postrádají smysl, je to jen byznys. Očkovaná nejsem a díky přirozené imunitě jsem prošla vážným onemocněním plic s CRP 350 a leukocyty 2 100. Loni v listopadu jiné onemocnění s CRP 360 a leukocyty 2 600 a nyní jsem opět zdravá. Covid v tom nebyl, ale vím proč obě onemocnění přišla. U mě prevence = intuice.
Marie Měchurová
Pane Brabec, já jsem byla ve svém 77 letém životě jednou nemocná (mimo běžná nachlazení ), a to rakovinou. Z mladické nerozvážnosti jsem se v dubnu opakovala na balkóně nahoře bez. A on zrovna vybuchl Černobyl. Všechno dobře dopadlo, i vlasy narostly, jen tmavé dlouhé řasy a obočí už ne. Manžel má 81 a jsme fit i díky očkování proti covidu a chřipce. Oba ještě běháme po horách. Zdravotnictví je u nás na hodně kvalitní úrovni.
Dušan Brabec
Rakovina postihuje ty, co žijí ve stresu a napětí, neukotveném životě a s oslabenou imunitou díky očkováním vakcínami proti covidu-19. Dlouhodobě to pozoruji kolem sebe.
Jitka Caklová
Vím, že jsem jiná, v očích mnohých obzvláště :-), proto slovo "BOJ" jsem ze svého života vyloučila, boj s nemocí obzvláště. Mám za sebou dosti dlouhou řadu operací a čím víc jsem bojovala, tím horší to bylo. Rakovina to nebyla nikdy. Dnes vím proč a také vím, kolika operacím jsem se mohla vyhnout, kdybych před čtyřiceti lety věděla, co vím dnes. Žádné bulky samy od sebe nevzniknou, proto si je nehledám a na "preventivní" prohlídky nechodím. O čem nevím, to mi není a strach z nemoci vede k jejímu vzniku.
Naděžda Špásová
PS., kupodivu mi nevypadaly vlasy.
Naděžda Špásová
Já jsem si to užila se vším co to obnáší v roce 2009. Žiju díky péči mého gynekologa, tenkrát byl nový, ale pohotový. Operace, ozářky, chemoterapie, nemocnice. Po návratu do zaměstnání mi bylo naznačeno, že tam už nemám co dělat a tak jsem dala hodinovou výpověď a od té doby je mi dobře na duši.
Zuzana Zajícová
Děkuji za článek. Mně včasná návštěva lékaře v roce 2011 hned po nahmatání bouličky na krku zachránila život...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz na téma "Názvy států". Tak schválně, jak na tom jste v zeměpise?