Stát posiluje boj proti rakovině, a to nejen ve zdravotní péči, ale i prevenci a včasné diagnostice
Ilustrační foto: Freepik

Stát posiluje boj proti rakovině, a to nejen ve zdravotní péči, ale i prevenci a včasné diagnostice

4. 2. 2025

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s partnery pokračuje v úsilí o posílení kvality a rozsahu onkologické péče, prevence onkologických onemocnění i osvěty v této oblasti.

sou zahajovány nové screeningové programy, posilovány programy již fungující a nové iniciativy v rámci Národního onkologického plánu mají za cíl zlepšit dostupnost včasného záchytu a léčby nádorových onemocnění, posílit prevenci a informovanost veřejnosti.

Při příležitosti Dne boje proti rakovině Ministerstvo zdravotnictví, pacientské organizace a Ústav zdravotnických informací a statistiky spolu s partnery zdůrazňují význam prevence a včasného záchytu rakoviny. V České republice je ročně diagnostikováno více než 100 tisíc nových případů rakoviny, což činí tento problém stále aktuálním. Ministerstvo zdravotnictví proto podniká klíčové kroky, které mají přispět k prevenci, včasné diagnostice a dostupnosti kvalitní péče pro všechny pacienty. I díky tomu stoupá počet včas diagnostikovaných pacientů, u kterých je léčba efektivnější a s lepší prognózou.

„Boj proti rakovině je jedním z našich hlavních priorit. Iniciovali jsme vznik Národního screeningového centra a Národní rady pro veřejné zdraví, které koordinují prevenci a časný záchyt rakoviny. V rámci předsednictví EU jsme zahájili nový program screeningu nádorů prostaty, který byl v České republice od 1. ledna 2024 spuštěn plošně jako jeden z prvních na světě,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a doplnil, že Ministerstvo zdravotnictví se soustředí i na zajištění kvalitní paliativní péče pro pacienty v závěru života.

Ministerstvo zdravotnictví také ve spolupráci s Národním screeningovým centrem pokračuje i v rozšiřování kapacit dalších onkologických screeningových programů, jako je časný záchyt karcinomu plic, děložního hrdla, karcinomu prsu a kolorektálního karcinomu. I přes rostoucí zátěž se české onkologii stále daří významně prodlužovat dosahované přežití pacientů. Významným krokem bylo i ze zdravotního pojištění rozšíření očkování proti HPV na děti ve věku 11–15 let.

„Jako organizace, která se dlouhodobě věnuje podpoře pacientů a jejich rodin, vítáme kroky Ministerstva zdravotnictví směrem k posílení prevence a zlepšení dostupnosti onkologické péče, stejně jako osvěty. Té významně pomohlo veřejné oznámení onkologické diagnózy ministra Válka a jeho výzva k prevenci, které ukázaly, že rakovina se může dotknout každého. Velkým krokem v tomto směru bylo i ustavení “práva být zapomenut,” které umožňuje vyléčeným onkologickým pacientům rovný přístup k finančním službám,” uvedla ředitelka neziskové organizace Dialog Jessenius Michaela Tůmová.

„Jsem velmi ráda, že Ministerstvo zdravotnictví klade důraz na prevenci a včasný záchyt rakoviny, což jsou klíčové faktory pro záchranu životů. Jako zástupkyně onkologických pacientů vidím obrovský přínos ve zlepšení dostupnosti péče a v informovanosti, kterou občané díky těmto krokům získají,” uvedla zástupkyně projektu Bellis – Mladé ženy s rakovinou prsu a Hlasu onkologických pacientů Nikol Pazderová.

Ministerstvo také klade důraz na zajištění vysoké úrovně informovanosti občanů o kvalitě a dostupnosti zdravotní péče. Na Národním zdravotnickém informačním portálu budou veřejnosti zpřístupněna data o činnosti a kvalitě poskytovatelů zdravotní péče, včetně počtu provedených operací. Dále bude do dubna 2025 občanům prostřednictvím EZ Karty zpřístupněn plný přehled o všech preventivních prohlídkách, včetně upozornění na termíny vyšetření.

„Naší snahou je, aby občané měli všechny potřebné informace o své zdravotní péči na dosah ruky. Transparentnost a přístup k datům jsou spolu s kvalitně nastavenou osvětou, prevencí, léčbou i následnou péčí klíčové pro podporu zdraví a předcházení onkologickým onemocněním. A k tomu postupnými kroky úspěšně směřujeme,“ uzavřel ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

prevence zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaromír Šiša
Hlasuji pro prevenci. Byť je kolonoskopie nepříjemná, odhalila drobný polyp, který by časem mohl být zdrojem vážných potíží. To, že se člověk cítí zdravý a nic ho zásadně nebolí ještě neznamená, že je vše úplně v pořádku :-)
Jitka Caklová
Prevence = intuice + zdravý selský rozum ♥♥♥
Jitka Caklová
Budiž každému přáno, co jeho jest, čemu věří. Nikdy jsem si nenechala nakecat, že Slunce, coby největší zdroj energie, škodí zdraví. Při práci na poli a při sušení sena jsem byla vždy opálená jak habešan a že Slunce svítilo podstatně víc dnů v roce, než nyní. Opalovací krémy i krémy proti opálení pro mě postrádají smysl, je to jen byznys. Očkovaná nejsem a díky přirozené imunitě jsem prošla vážným onemocněním plic s CRP 350 a leukocyty 2 100. Loni v listopadu jiné onemocnění s CRP 360 a leukocyty 2 600 a nyní jsem opět zdravá. Covid v tom nebyl, ale vím proč obě onemocnění přišla. U mě prevence = intuice.
Marie Měchurová
Pane Brabec, já jsem byla ve svém 77 letém životě jednou nemocná (mimo běžná nachlazení ), a to rakovinou. Z mladické nerozvážnosti jsem se v dubnu opakovala na balkóně nahoře bez. A on zrovna vybuchl Černobyl. Všechno dobře dopadlo, i vlasy narostly, jen tmavé dlouhé řasy a obočí už ne. Manžel má 81 a jsme fit i díky očkování proti covidu a chřipce. Oba ještě běháme po horách. Zdravotnictví je u nás na hodně kvalitní úrovni.
Dušan Brabec
Rakovina postihuje ty, co žijí ve stresu a napětí, neukotveném životě a s oslabenou imunitou díky očkováním vakcínami proti covidu-19. Dlouhodobě to pozoruji kolem sebe.
Jitka Caklová
Vím, že jsem jiná, v očích mnohých obzvláště :-), proto slovo "BOJ" jsem ze svého života vyloučila, boj s nemocí obzvláště. Mám za sebou dosti dlouhou řadu operací a čím víc jsem bojovala, tím horší to bylo. Rakovina to nebyla nikdy. Dnes vím proč a také vím, kolika operacím jsem se mohla vyhnout, kdybych před čtyřiceti lety věděla, co vím dnes. Žádné bulky samy od sebe nevzniknou, proto si je nehledám a na "preventivní" prohlídky nechodím. O čem nevím, to mi není a strach z nemoci vede k jejímu vzniku.
Naděžda Špásová
PS., kupodivu mi nevypadaly vlasy.
Naděžda Špásová
Já jsem si to užila se vším co to obnáší v roce 2009. Žiju díky péči mého gynekologa, tenkrát byl nový, ale pohotový. Operace, ozářky, chemoterapie, nemocnice. Po návratu do zaměstnání mi bylo naznačeno, že tam už nemám co dělat a tak jsem dala hodinovou výpověď a od té doby je mi dobře na duši.
Zuzana Zajícová
Děkuji za článek. Mně včasná návštěva lékaře v roce 2011 hned po nahmatání bouličky na krku zachránila život...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz na téma "Názvy států". Tak schválně, jak na tom jste v zeměpise?