Tvůrčí psaní versus bolení zubů
Úvodní foto Jan Zelenka, ilustrace v textu Pixabay

Tvůrčí psaní versus bolení zubů

31. 1. 2025

Postupem času zcela realisticky a bez zbytečných emocí přemýšlím, jestli mně ještě vůbec vadí, že ani v mém oblíbeném Gambáči mi už Múza nezabírá. A kupodivu, docházím k názoru, že mi to vadí čím dál tím méně. Vracím se k realitě. Uvědomuji si ale, že je to po dlouhých letech mého psaní změna až revoluční. Jsou pro mne, totiž, na řadě momentálně důležitější záležitosti. Zejména problémy zdravotní. O své přelétavé Múze jsem toho napsal až dost. Pryč tedy od ní. Třeba se někdy vrátí. Třeba. Anebo se nevrátí. Možná se vrátí, pokud mne přestanou bolet zuby.

Bolest zubů není nějaká obyčejná banalita. Pokud je intenzita bolesti značná, zavře dveře nejen před jakoukoli literární aktivitou, ale, jak jsem už poznal a pocítil, před normálním myšlením vůbec. Jsou skutečně horší problémy než nějaká absence tvůrčí invence. Kromě bolesti zubů je to třeba věk. Starověký římský básník Iunius Iuvenalis jednou vyslovil myšlenku, která je věčně platná, bez ohledu na to, jestli se nám to líbí, či nikoli:

„Stáří se vplíží, aniž to tušíš.“

Skutečně se vplížilo, i se všemi očekávanými i neočekávanými problémy. A ty člověče, se s tím nějak vyrovnej. Bývá to občas obtížné. Stáří se ke mně vplížilo už před lety. Neříkám – před dávnými lety, neboť věk je veličina relativní, ale je tu a ozývá se všemi možnými neduhy. Člověk má jen dvě možnosti. Bojovat, žít, nebo podlehnout bez boje.

* * *

„Ještě nikdo nebyl takový filozof,

aby trpělivě snášel bolení zubů.“

*

William Shakespeare

glosa
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Černá
Honzo, asi každý v našem věku ví, co to je, když o sobě dají zuby vědět. Každá bolest je nemilá a jak stárneme, máme strach. Ale dokud o tom dokážeš psát, je to dobré znamení. Múzy tě mají rády. Držím palce, ať máš klid.
Anna Potůčková
Jo zuby....Ty dovedou potrápit a člověkovi znepříjemnit život. Tak Ti přeji, aby nebolely a neotravovaly Ti život.
Věra Ježková
Jo, Jendo, to už napsal Shakespeare: „Ještě nikdo nebyl takový filozof, aby trpělivě snášel bolení zubů“.
Dagmar Vargová
Ano, však vím... vždy se zmiňujete pouze o červeném víně :-). A chápu, že i v hospodském kraválu se dá leccos vytvořit. Prostě chce to občas pobýt mezi lidmi :-).
Jan Zelenka
Dášo, já jsem pivo už nepil, ani nepamatuji. Do Gambáče a kavárny na náměstí chodím pouze na víno. Občas sám, občas s někým. Ale vždy si beru s sebou zápisník. Já jsem, kupodivu, v tom hospodském kraválu, napsal už několik fejetonů. Ale k alkoholikovi mám hodně, hodně daleko! Pokaždé jen dvě dvojky, víc ne.
Dagmar Vargová
Jendo, Váš článek mně evokuje "pohádku" H. Ch. Andersena Tetička bolest zubů... z jeho "pohádek" mám trauma dodnes. Nic proti kolegyním z UH knihovny, které vymyslely každoroční megaúspěšnou akci Noc s Andersenem. Vždy jsem to bojkotovala :-(. Velice s Vámi soucítím. A prý od března nebude anestetikum u zubařů, došlo... auu!!! Jsem šťastná za svého zubaře (už důchodce) a za svoji disciplinovanost, tj. každodenní pečlivá dentální hygiena a cca 3x ročně u dentální hygienistky. Takže takto k tématu zuby. A ten Gambáč... nejsem odborník přes piva, ale všeobecně převládá názor, že Gambrinus je to nejhorší pivo. Osobně tedy si užiju vynikající pivo ve Svatováclavském pivovaru v Olomouci, vaří si ho tam sami. Taková višeň 13° prostě nemá chybu. Ale však vím, že Vy jste spíš na víno. My s manželem taky :-).
Alena Velková
Doufám Jendo, že už tu hrůzu se zubama budeš mít co nejdřív za sebou. Drž se!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Co dělají celebrity, když nepracují? Čím se baví? Koníčky slavných, to je téma kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA