Lednová vzpomínka na mladá léta
Všechny fotografie: Poskytnuty z osobního archivu M. Ženatové

Lednová vzpomínka na mladá léta

28. 1. 2025

Je dnes hodně nevlídně, a tak velmi ráda usedám k počítači, abych si trochu zavzpomínala. Minulou neděli mi v noci začal bolel krk, zuby, a tak jsem zůstala přes den doma v teple. 

Ze sklepa jsem si donesla brambory, které nemáme ošetřovány chemicky a velmi pečlivě je očistila. Poté jsem je nakrájela i se slupkou a rozložila na plech s pečícím papírem. A po delší době jsem už ucítila tu nádhernou vůni upečených brambor, jen tak, bez ničeho, jako v mé rodné vesničce. A vzpoměla jsem si na ty krásné chvilky v dětství, které jsme si snad ani tehdy neuvědomovali.

Vždy po skončení vybírání brambor jsme si mohli zapálit velikou hromadu natí a v jejich popelu opékat brambory. Ještě horké jsme je převalovali v dlaních, aby nás zahřály, a pak teprve jsme se do nich s nebývalou chutí pustili. Byla to ta nejkrásnější a nejvoňavější pochoutka po víc než po jejich pilném týdenním vybírání. Samozřejmě, že v době vybírání brambor jsme do školy nechodili, museli jsme pomáhat rodičům na rozsáhlých pozemcích. Ale i jinak byl tehdy ve většině domácností řád.

Děti v té době neznaly nudu, pracovaly po vyučování kolem domácností, v hospodářství, staraly se i o dobytek, pracovaly na poli, ale byl i čas na ty nejobyčejnější dětské hry. Ale co bylo nejdůležitější - rodiče se o děti vůbec nebáli - neznali ani žádné nebezpečí.

Ovšem jaký to byl rozdíl proti svačince na učňovské škole při týdenním praktickém výcviku při vybírání brambor na Zemědělské učňovské škole v Krakovci - zde jsme natě nepálili - nebo na melioračních pracích na pozemcích v Seči /okr. Prostějov/. Tam nám vždy dovezli celou velikou várnici horkého čaje a velmi chutně namazané obrovské krajíce chleba.

A tak při svém obyčejném jídle jsem si velmi dobře připomenula ty nejlepší chuťovky z dětství a šla jsem se podívat jestli z té doby podzimních prací nemám nějaké fotografie. Z vybírání brambor jsem nenašla nic, ale jen z melioračních prací. Vím, že bylo sychravé počasí a naše třída prohlubovala lopatami otvory pro odpadní trubky - všichni jsme měli na nohách gumáky - terén byl velmi blátivý. Bylo nám všem 14 roků, nedokáži si vůbec představit dnešní děti v tomto věku při tak těžkých pracích. Ale my jsme to zvládali dobře a užili si při každé společné práci občas i legraci.

V zemědělství jsme v týdnu praxe měli vždy celkem těžkou práci za používání těch nejobyčejnějších pracovních pomůcek. A tak jsme se všichni těšili na další týden - kdy byla teorie, při které jsme si ve školních lavicích mohli trochu od těžké manuelní práce odpočinout.

Našla jsem ovšem i několik foteček z dalších roků, to už byla čtyřletá ekonomická škola a tam jsme si mohli občas po vyučování dopřát s kamarádkami na střeše internátu skutečný relax.

Nu, podívejte se - byla to přece překrásná, veselá, dobrodružná a hlavně nezapomenutelná mladá léta na internátních školách. ♥

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Maruško, jako vždy hezké počteni, naladila jsi mě, že snad také zavzpominám.
Hana Rypáčková
Hezké vzpomínání, těch brigád bylo.... A té zábavy a legrace taky....Ještě ráda si na zahradě v popelu upeču brambůrky...Dík za vzpominku..
Dana Puchalská
Maruško, děkuju za milou vzpomínku. I já ač holka z Prahy jsem jezdila na bramborovou brigádu. Bylo to na učňáku. A byli jsme v Pelhřimově. Celý týden. Pravda,že moc peněz jsem si tenkrát nevydělala ale ráda na ten týden vzpomínám.
Zdenka Jírová
Také jsemjezdila se školou pomáhat na vybírání brambor, česání chmele, na jaře jednotit řepu - to jsme jezdili i v polovině 60. let z práce. To vždy nás, laborantky a úředníky naložili do autobusu a odvezlo někam na pole. Jídlo jsme dostali a užili si plno legrace jako děti, tak i jako zaměstnanci. Dnes by se taková brigáda považovala za újmu na vývoji dětí. My jsme žádnou újmou netrpěli.
Naděžda Špásová
Jojo, to byly časy. Byla jsem taky na intru a to v Praze. Školní brigády jsme taky zažily, byly jsme holčičí škola. Chmel jsme si vychutnaly ve Vidhosticích, což spadá do Vroutku, to je moje rodná obec. Tenkrát mě vroutecký kluci měli nejradši, ale měli smůlu. No a bramborovou brigádu jsme si odbyly v Eši u Pacova na Pelhřimovsku. Tam jsme si užily na ubytovně tolik myší, že na to do dneška vzpomínám. :-)
Alena Tollarová
Maruško, to je krásné vzpomínání na mladá léta. Úplně cítím vůni ohníčku s bramborovou natí a pečených trochu černých brambůrek. Vyskočila na mě jedna z mála vzpomíne na tatínka, jak mu sedím na klíně u sporáku a na plotně se opékají plátky brambor nebo proužků vyváleného nudlového těsta. Na polní brigády se školou jsem také jezdila. Dnešní děti to dobrodrůžo bohužel neznají :(
Jan Zelenka
Podobné vzpomínky mám moc rád. I já mám na co vzpomínat. Moc milé!
Dagmar Vargová
Moc hezký článek a super fotky. Krásné mladé holky, jak se říká "obraz zdraví" :-).
Eva Mužíková
No to je vzpomínka, která mne potěšila moc. Chuť pečených, občas spálených brambor, kdy černá kůra vrzala mezi zuby, nebo blátem obalené boty při praxi. Studovala jsem na SZTŠ. A ty natupírované hlavy, to jsme si s kamarádkami vzájemně o přestávkách " vypomáhaly". Krásná léta
Rostislav Mraček
Jste zlatá! Já už bych si ani nevzpomněl, vy jste mi leccos připomenula.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Co dělají celebrity, když nepracují? Čím se baví? Koníčky slavných, to je téma kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA