Blue Monday
FOTO: Dana Straková

Blue Monday

22. 1. 2025

V neděli jsem měla narozeniny, jak řekla moje sestra Eva, poslední holčičí. To už pak budu kluk? Je pravda, že když jsem si šla večer lehnout, tak jsem si zrovna říkala, že to snad ani není možné, že už jsem tak stará, vždyť si připadám jako holka,

Ne teda úplně, ale když se nevidím, tak je to docela dobrý. Se zrcadlem už moc kamarádka nejsem, ale vždyť se bez něj docela klidně obejdu. To asi dělá ta, ve stáří se zákonitě zvyšující, hladina mužských hormonů, co mi při pohledu do zrcadla kazí dojem...

Úplně první, kdo mi k narozeninám popřál, teda poslal blahopřání, byla bývalá snacha s Aničkou. Přišlo to ještě, když jsem ležela v posteli. Hmm, to jsem teda nečekala...

Ale dědeček mě taky docela překvapil. Popřál mi hned ráno a k tomu řekl, že dárek mám v troubě. A byla tam husička, kterou nasolenou a nakmínovanou zapnul o půlnoci na pomalé pečení. Na mě zbylo, abych uvařila z drobů nudlovou polívku a k husičce kastrol červeného zelí a mísu bramborových knedlíků.

Tak jsem nejdříve dala vařit polívku, potom udělala chlebíčky a nakrájela den předem upečené dortíky - větrníky. A dál následovalo zelí a nakonec knedlíky, na které mi dědeček uvařil brambory už včera. Po slití sádla z pekáče jsem z vypečené šťávy a v huse upečených jablíček ještě udělala "sós" a už jsme mohli obědvat. A nacpali jsme se tak, jako už dlouho ne. Většinou se řídím tím, že jíst se má jen do polosyta, ale když to byl narozeninový oběd... Bylo to vážně moc dobré. Uff, naštěstí jsem to zvládla, dokonce i bez fernetu. Večer jsem si ale dala dva panáky zelené.

Druhý den po ránu mrzlo a všude byla omrzlice. A navíc to byl ten nejdepresivnější den roku - Blue Monday. No to asi mají, ti co to na třetí pondělí v roce stanovili, pravdu. A já z toho dne ještě kvůli té včerejší huse strávila spoustu času na oné místnůstce...
Ale slepičky se, deprese nedeprese, činily a snesly šest vajec. To je v lednu, od osmi slepiček, u kterých si ale myslím, že ty dvě nejstarší už toho asi moc nenesou, docela úspěch. Ohledávat je teda nebudu, to vážně ne. To bych nemohla.

Ach jo, inaugurační projev nového amerického prezidenta mi pak odpoledne tu depresi jenom potvrdil... Jediná jiskřička rozumu v té nabubřelosti bylo ujištění, že od teď budou v Americe existovat jen dvě pohlaví. Já to beru, ale co všichni ti, co si dali s tím svým novým pohlavím tolik práce, už jenom třeba s jeho pojmenováním? Těm se to teda rozhodně líbit nebude...

glosa rodina
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Všechno nej, Dano, mě takhle kdysi zaskočila třicítka. No, a pak jsem s holčičím pocitem vydržela ještě docela dlouho.
Martina Růžičková
Blahopřeji k narozeninám a děkuji za další prima čtení. :-)
Marie Seitlová
Dano, přeji ještě jednou vše nej,nej,nej k narozeninám. Pěkně napsaný článek, ráda je čtu.
Alena Velková
Dano, taky gratuluju a věř tomu, že holka budeš pořád, i bez Trumpa :-)
Jana Šenbergerová
Jako vždy, nezklamala jste mě. Dodatečně vám přeji všechno nejlepší k narozeninám a ať vám chuť psát vydrží co nejdéle.
Jiří Dostal
:-) Pěkný postřeh, ale budu to muset nahlásit Foltýnovi.... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA