Dopis Ludwigu van Beethovenovi
Úvodní foto: Pixabay

Dopis Ludwigu van Beethovenovi

22. 1. 2025

Milý pane Beethovene,

nejspíš se divíte, že vám píšu. Nemůžete mě znát, narodila jsem se až 127 let po vaší smrti. Na jednom seniorském portále jsem se chtěla zapojit do soutěže, jejímž jedním tématem bylo napsat dopis nějaké nežijící osobě. Nejdřív mě napadli rodiče. Napsala bych jim, jak vzpomínám na své dětství a jak ovlivnilo můj život. Ten nápad jsem ale vzápětí zavrhla. To bych raději udělala soukromě než veřejně.

Po chvíli má mysl začala bloudit mezi spisovateli, kteří na mě v mládí velmi zapůsobili. Antoine de Saint-Exupéry a jeho Malý princ a Francois Villon svými baladami. Ale přece nebudu psát Francouzům, když jsem studovala ruštinu a němčinu, a ruskou a německou kulturu znám tedy docela dobře a je mi blízká. Na chvíli jsem se zastavila u několika spisovatelů. A pak jste mě napadl vy! A bylo mi jasné, že jste ta nejlepší volba.

Chtěla bych vám poděkovat za to, že jste obohatil můj život. Samozřejmě jsem už od školních let věděla, že jste byl hudební skladatel. Blíže jsem vás ale poznala až na fakultě. Při praktických cvičeních z němčiny. Vyučující, po mamince poloviční Němec, nám přehrál Ódu na radost a poskytl nám její text v němčině. Slova básně Friedricha Schillera na mě velmi zapůsobila. A k nim vaše hudba! Měla jsem pocit, že jsem nikdy neslyšela nic krásnějšího. Neumím zpívat, ale Ódu jsem si stále zpívala tak dlouho, až jsem si slova zapamatovala. A pamatuji si je dodnes; jen si už tolik nezpívám. (Jiná vyučující nám řekla, že na vaši melodii se dá zpívat říkanka Polámal se mraveneček.)

Miluji sborové zpěvy. A pocit při poslechu Ódy na radost, burácející koncertním sálem, je nesdělitelný. Svého času mě napadlo, že bych chtěla, aby mi ji zahráli na pohřbu. Postupně jsem objevovala vaše další překrásná díla.

Vím, že jste neměl snadný život. Zažil jste slávu, vzestupy i pády, postihla vás největší tragédie, která snad může hudebního skladatele potkat – ztráta sluchu. Byl jste rozporuplná osobnost. A prý jste nebyl ani moc hezký. Na tom posledním nezáleží. Ovšem vaše portréty s rozevlátými vlasy a tajemným pohledem se mi líbí. Kdysi jsem viděla černobílý životopisný film o vás. Pamatuji si scénu, kdy sedíte shrben na posteli, v rukou máte starou botu, kterou opravujete, a zní Óda na radost. Nesmírně působivý moment. Později jsem viděla o vás ještě jeden film, barevný. Ten první nepřekonal.

Děkuji vám ještě jednou za krásné chvíle, které jsem díky vám prožila. Jistě by vás potěšilo, že Óda na radost se stala hymnou Evropské unie.

Věra, Praha

hudební skladatelé osobnosti Zimní soutěž 2025
Hodnocení:
(5.3 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Napsala jste to velmi působivě. Také miluji Ódu na radost. Ludwik van Bethoven jezdíval rád do Teplic do lázní. Údajně tam i Ódu na radost složil. Máme u nás jeho bustu v Zámecké zahradě, a vypráví se i o jeho setkání s Goethem, kdy se v parku při setkání s císařskou rodinou / Sisi se do Teplic jezdila pravidelně léčit/ Goethe úslužně uklonil a poodešel stranou, ale Beethoven šel hrdě dál. Řekl, že umění nikdy nemá ustupovat ani před vládnoucí mocí.
Daniela Řeřichová
Hezký dopis. A stejně jako Aleně Ve., i nám kdysi zněly tóny Ódy pro radost první jarní den na Staroměstské radnici...
Irena Mertová
Ráda čtu tvoje články...
Blanka Lazarová
Věrko, to se ti povedlo, pěkný dopis. A Óda je taky moje oblíbená. :-)
Anna Potůčková
Moc hezký dopis pro velikána z oblasti hudby. A bezva nápad takové osobě napsat do nebe.
Naděžda Špásová
Věrko, hezky napsané, já vážnou hudbu moc nemusím. Ódu na radost samozřejmě znám, nejraději ale mám Bolero, něco by se určitě ještě našlo.
Věra Prokešová
Německo má tři velikány v oblasti hudby začínající na B. Bach, Beethoven, Brahms. Beethoven. Beethoven z nich je mi nejbližší. Málokdo ví, že byl týrané dítě. V osmnácti, když mu zemřela matka na tuberkolózu, převzal zodpovědnost za výchovu svých dvou mladších bratrů. Šel k zamětnavateli svého otce, který byl alkoholik a polovina jeho platu chodila jemu, aby se mohl postarat o sourozence. Byl to vyjímečná osobnost a jeho hudba bude obohacovat život lidí, dokud lidstvo nevymře.
Jarmila Komberec Jakubcová
Věrko moc krásné.
Alena Velková
Moc hezké...Ódu na radost jsem vybrala pro svatbu, aby nám ji zahráli, když jsme opoustěli Staroměstskou radnici už jako manželé :-)
Jana Šenbergerová
Věro, máš můj obdiv. Krátce a výstižně jsi vyjádřila vztah k člověku, který svůj život zasvětil hudbě, která tě oslovuje. Svým dopisem jsi oslovila ty jeho. A to se mi moc líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA