Taneční hodiny
Všechny fotografie: Z osobního archivu Hany Rypáčkové

Taneční hodiny

22. 1. 2025

Když vzpomenu na své taneční v roce 1961 až 1962, vybaví se mi spíš naše parta lyžařská. Taneční byly v sobotu a to my vyjížděli na Kubovku, často v dobytčáku připojeném k vlaku. 

Ano, k tomu motoráčku Hurvínek z Filmu Kalamita nebo Slunce seno, opravdu se nezastavovalo. Nejen, že bylo zpoždění, ale na namrzlých kolejích se vlak někdy nerozjel a musel couvat. Však za Vimperkem stoupání do 1 000 m bylo také dobrodružné. Už tehdy byl na sjezdovce kotvový vlek a naše lyžařské vybavení, kandahár a bambusové hole, sloužilo k zimním radovánkám. Vymrzlí z dobytčáku jsme měli hodinu na to, dát se do gala a zazářit v tanečním sále.

Maminka švadlenka mne vybavila roztomilymi šatičkami a po zkušenostech s mou starší sestrou se těšila na úlohu gardedámy. Byla jen 2x a odmítla mne doprovázet. Dívat se, jak zlobím. Byli jsme čtyři páry a narušovali jsme práci tanečního mistra. Moje opička (talisman úspěchu), zasunuta do partnerovy kapsičky místo kapesníčku, byla pohoršením. Monokl pod okem (hráli jsme na řece hokej a já byla často v brance) se vybarvil až v teple sálu, byl poslední kapkou.

Často jsme byli vyvlečeni doprostřed kruhu jako odstrašující případ. Chodili jsme už na Čaje a milovali rokenroly a Beatles, tak jsme občas nějaké odvážné figury vysekli, myslím, že se na zavěr učil i džaiv. Ale taneční mistr nás nevyhodil. Měl o mnoho mladší partnerku a ta nám fandila. Nakonec jsme si Prodlouženou a Věneček užívali a vzpomínáme s láskou na mazurku. To bychom ve stáří jistě dali.

Mám bohužel fotky jen z lyžování a žádnou z tanečních. Starý článek o retro lyžování: https://www.i60.cz/clanek/detail/14064

Můj příběh vzpomínky Zimní soutěž 2025
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Bezva vzpomínka, Hanko.
Zuzana Pivcová
Tys tedy byla docela číslo!
Blanka Lazarová
Hani, to jsi mě pobavila. Úplně si tě dovedu představit v roli rebelky. Eva to napsala i za mě. Škoda, že nejsou fotky. Ale kdo z nás je má ? :-) :-) :-)
Eva Mužíková
Hani, úplně Tě vidím. Dokázala jsi celou situaci popsat opravdu barvitě. A jsi pořád stejná, akční, neposlušná, ale zkrátka svá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA