Neviditelné sochy Jaume Plensa i Suñé
FOTO: official website Jaume Plensa

Neviditelné sochy Jaume Plensa i Suñé

20. 1. 2025

Přiznám se, že ještě v říjnu loňského roku jsem o tomto katalánském výtvarníkovi a sochaři, narozeném v srpnu 1955 v Barceloně, neměla ani tušení. Na jeho instalaci Mirall (Zrcadlo) jsem narazila čirou náhodou při svém podzimním pokulhávání po Palma de Mallorca.

001-neviditelne-sochy-jaume-plensa-2015-wikipedie.jpg

Jaume Plensa 2015, wikipedie

Tato, pro mě překvapivě něžná výstava, na níž je vstup zdarma, je až do poloviny února 2025 umístěna v Palmě na Placa Lljota v sídle Kulturního centra & Galerie umění Sa Ljota.  Budova, která byla postavená v 15. století Guillem Sagrera, vypadá tak trochu jako hrad a kostel dohromady. Je považovaná za jednu z nejkrásnějších světských gotických památek ve Španělsku. Jaume Plensa je třetím umělcem, který zde od roku 2023 vystavuje svá díla.

002-neviditelne-sochy-jaume-plensa-sa-ljota-20241013-161234.jpg

Galerie Sa Lljota, foto Alena Velková

Vnitřní prostor galerie vyplňují „pouze“ dvě Plensovy vznášející se monumentální, ale zároveň až éterické sedmimetrové sochy, vyvolávající dojem, že jsou nadpozemské, vyrobené z nepolapitelné pavučiny. Ve skutečnosti jsou z nerezové oceli.

Invisible Laura a Invisible Rui Rui jsou obráceny obličeji k sobě a nabádají nás k tichu. Při pohledu na ně jsem měla pocit, že se stávám jejich součástí. A o to autorovi šlo: propojit vnitřní prostor a okolní venkovní svět, propojit starou architekturu a současné umění: "Je to projekt, ve kterém reflektuji duality světa. Dualitu těla a stínu, dne a noci, radosti a bolesti. Dualita všech našich snů stále čeká na to, až se zhmotní v odrazu zrcadla," uvádí umělec, kterého k dílu, jak jsem vyrozuměla, inspiroval i římský bůh Janus. "Janus byl božstvem se dvěma tvářemi: jednou hledící do minulosti a druhou do budoucnosti."

003-neviditelne-sochy-jaume-plensa-20241013-161742.jpg

Foto Alena Velková

004-neviditelne-sochy-jaume-plensa-20241013-161722.jpg

Foto Alena Velková

I když sice nevím, která ze soch je Laura, a která je Rui Rui, jedno vím jistě, že Jaume Plensa je jedním z nejzajímavějších sochařů současnosti, jehož tvorba stojí za vidění. Mnohé jeho objekty nalezly své trvalé místo na veřejných prostranstvích např. ve Španělsku, Francii, Japonsku, Anglii, Koreji, Německu, Kanadě, Holandsku a Spojených státech. Další lze spatřit na výstavách. Zjistila jsem, že letos, právě teď, probíhají ještě další dvě:

Musée de Valence - Art et Archéologie ve Francii uvádí do poloviny dubna kolem šedesáti umělcových děl na výstavě nazvané „Être là“, která je koncipována jako poetická cesta jeho kresbami, grafikou a sochami z bronzu, alabastru či oceli, které vznikly v posledních třiceti letech.

005-neviditelne-sochy-jaume-plensa-francie2025.jpg

Foto official website: Jaume Plensa, www.museedevalence.fr

006-neviditelne-sochy-jaume-plensa-francie2025-.jpg

Foto official website: Jaume Plensa, www.museedevalence.fr 

Dalších patnáct objektů mapujících Plensovu tvorbu od počátku 90. let minulého století do současnosti je možné spatřit až do začátku května na výstavě „Materia Interior“ v Espacio Fundación Telefónica v Madridu.

007-neviditelne-sochy-jaume-plensa-madrid2025.jpg 

Foto official website: Jaume Plensa, espacio.fundaciontelefonica.com

008-neviditelne-sochy-jaume-plensa-madrid2025.jpg

Foto official website: Jaume Plensa, espacio.fundaciontelefonica.com

Pro zajímavost ještě uvádím, že jednu jeho sochu pod názvem We bylo možné vidět i v Praze na náměstí Jana Palacha, kde byla umístěna během českého předsednictví EU v roce 2009. Byla vyřezaná laserem z kartáčované oceli, měřila 5 metrů a vážila 2700 kilogramů. Představovala tělo sedícího člověka vytvořené z písmen a znaků nejrůznějších jazyků. Abecedu využil Plensa jako metaforu, kterou chtěl vyjádřit svoji víru v mír a absolutní porozumění mezi všemi národy na celém světě: "Namixoval jsem písmena a znaky z celkem osmi zemí a kultur: latiny, hebrejštiny, arabštiny, ruštiny, hindštiny, řečtiny, čínštiny a japonštiny. Socha se jmenuje My a je to vlastně taková romantická představa, že jednoho dne budeme všichni jednotní. Jednou nebudou žádné hranice, jedinci nebudou rozlišovat, jaké jsou národnosti, protože budou především příslušníci lidstva.“

Hezké, že? Tak uvidíme…

009-neviditelne-sochy-jaume-plensa-praha2009-foto-karlosik.jpg

Foto Karlosik - w.art.projects

Další zdroje informací a fotek:

official website: Jaume Plensa

www.museedevalence.fr

espacio.fundaciontelefonica.com

www.macba.es

mymodernmet.com

en.wikipedia.org

Karlosik - w.art.projects

web ČT 24 – reportáž Evy Spáčilové

www.lidovky.cz

cestování Španělsko umění
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
To je moc zajímavý sochař a navíc fešák. Dík za článek Aleno a pozdravuj Bobinu.
Jana Šenbergerová
Moc zajímavé. Čekala jsem něco jako hologramy a nenapadlo mě, že z něčeho tak bytelného jako ocel může vzniknout něco tak éterického. Zatímco člověk tvoří, lidstvo ničí. Škoda nejen pro člověka, ale také pro lidstvo. Díky za článek i fotografie.
Naděžda Špásová
Ahoj Álo, to vypadá zajímavě, pán je fešák. Já jsem včera něco napsala, čeká na zveřejnění. Mějte se hezky a pohlaď za mně pejsky, já už nemám co hladit. Jo vlastně máme ještě morče.
Marie Měchurová
Moc zajímavá výstava. Člověk se často diví, co jiní lidé dokážou....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA