Trpaslík
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Trpaslík

20. 1. 2025

Trpaslík. Mám ho na terase a zapomněla jsem ho uklidit. Vítr trpaslíka povalil, špinavý od roztávajícího sněhu a navíc mu chyběl takový bodec, který držel v ruce a kterým kypřím květiny v truhlíkách. Asi ho syn smetl i se sněhem z terasy. Sníh je na skalce, tak snad ho najdu, až bude obleva. A mně se vyrojila spousta vzpomínek.

Už jsem to v nějakém minulém článku psala, že můj strýc utekl do západního Německa ve čtyřicátých letech, byli jsme napůl německá rodina, takže v minulém režimu to nebylo jednoduché. Strýc nám pomáhal, posílal tehdy bony, balíčky atd. Bony ukrást nemohli, ale balíčky přicházely v zoufalém stavu, napůl prázdné. V roce 1987 jsem dostala od strýce bony na auto. Odvezla jsem si tehdy auto přímo z Mladé Boleslavi, škodu 120L a byl to první pětikvalt. To autíčko věrně sloužilo 20 let. A na podzim téhož roku jsem dostala povolení vycestovat do kempu, kdesi v Dolním Rakousku. Sama, bez dětí. Strýc na mě čekal na druhé straně hranic. Já hrdě přijela škodovkou, ubytovala jsem se v kempu, kde byl strýc s tetou. Řeknu vám, oči navrch hlavy, viděla jsem to, co jsem u nás dosud neviděla. Nádhernou přírodu, hory, upravená města, přepychově zásobené obchody. Jednou jsme vycestovali do Alp. Nádherné zasněžené vrcholky, pohostinnost tehdejších lidí, kteří v úpatí prodávali čerstvé mléko od vlastních kraviček, které se popásaly kolem dokola. Dolní Rakousko, vše tak upravené, všude spousta květin, zejména ohromných oleandrů, skoro před každým domem. Nádhera!

V kempu byla samá přepychová auta, ale jejich majitelé obdivovali moji škodověnku, na čež jsem byla patřičně hrdá. V jednom květinářství mi strýc koupil výše zmiňovaného trpaslíka a říkal, dej si ho na zahradu, budeš mít rakouského trpaslíka. Byly to nádherně prožité dny se strýcem a tetou a přišla chvíle, kdy jsem musela odjet. Strýc mě vyprovodil a byl tak smutný, nechtěl mě při loučení pustit. Pořád ho vidím, jak stál za závorami a to jsem ho viděla naposledy. Srdce ho zradilo.

Můj milý strýčku, posílám ti vzpomínku tam nahoru, mám tě ráda. Sice po změně režimu k nám už mohla teta jezdit, jenže to už je jiná kapitola. I když dost veselá, moje maminka a moje teta vášnivě diskutovaly o politice, až jsem je poslala plevelit záhonky na zahradě. Škoda, že mám i málo fotek, tehdy vše bylo jiné, ani si nepamatuji názvy všech krásných míst, která jsem navštívila.

Tak můj trpaslíček je vykoupaný, pořád je hezký a já ho opatruji a mám ho ráda. Mám s ním spojenou spoustu vzpomínek. Už mu táhne na čtyřicítku, ani to není na něm vidět. Zajímavé, že některé věci po předcích jsou nezapomenutelné a opatrujeme je jako oko v hlavě. Věřím, že i můj syn bude po mě trpaslíčka opatrovat, je to kus nezapomenutelné rodinné historie, kterou vytváříme v průběhu našich životů.

cestování rodina vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Přibová
Soni, hřejivá, hezká vzpomínka. Děkuji.
Zdenka Soukupová
Soňo, moc milá vzpomínka. Je dobře, že se trpaslík nerozbil. Jen dej pozor, ať ti nevyroste...
Anna Potůčková
Soni moc hezká vzpomínka na strýce. Musel být moc hodný, když Ti poslal bony na auto. A trpaslík at stále krásnou vzpomínkou a ještě dlouho Ti zdobí terasu.
Alena Velková
Soni, moc hezká vzpomínka. Také lituju, že nemám víc fotek z dob dětství a dospívání.
Marie Měchurová
Také máme pár starých věcí po našich předcích. Ráda se na ně dívám a vzpomínám... Soni, to je dobrý nápad na dárek k narozeninám. Budu si přát trpaslíka...
Vladislava Dejmková
Soni, mám podobný "vztah" ke našemu trpaslíkovi, i když není zdaleka tak letitý. Před zimou jsem ho také důkladně umyla, zabalila do ručníku a uklidila odpočívat do dílny.
Naděžda Špásová
Ahoj Soni, tak ať ti trpaslík dělá radost ještě hodně dlouho. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA