Bez mobilu jako bez hlavy aneb temná stránka mobilních telefonů
Ilustrační foto: Pixabay

Bez mobilu jako bez hlavy aneb temná stránka mobilních telefonů

11. 1. 2025

Po snídani jsem otevřela počítač, nahlédla do pošty, prošla aktuální zprávy a po chvíli mě na Seznam.cz zaujal článek s titulkem „Chcete si udržet paměť až do stáří? Zahoďte chytré telefony!“ 

Obvykle se expertům nabízejícím řešení různých problémů našeho běžného života příliš nevěnuji. Informací o tom, jak překonat deprese, zármutek, sám sebe, osamělost nebo jak na dlouhověkost, na bolest, jak zbohatnout či zaručeně omládnout nejméně o deset let, je plný internet a díky chytrému mobilnímu telefonu je k nim snadný přístup nejen z pohodlí domova. Zmíněný článek jsem přečetla, protože mi připomněl příběh jednoho smutného dne, který se stal více jak před rokem. Tragedii onoho nešťastného dne umocnil důsledek toho, že jsem neprozřetelně spoléhala na uložení důležitých osobních dat do externí paměti mobilu v přesvědčení, že je mohu mít k dispozici v jakékoliv situaci. Velký omyl!

Vypravovaly jsme se s vážně nemocnou fenkou Čikinou k veterináři. Ve stresu a obavách jsem ji opatrně uložila do přepravní tašky, aby nemusela trpět při chůzi ze schodů a vnuk nás odvezl s tím, že na zavolání pro nás přijede. Po vyšetření se naplnilo mé neblahé tušení. Paní doktorka na moji otázku, zda je ještě šance na žití, zavrtěla zamítavě hlavou. Nebudu zacházet do bolestivých podrobností, to je jiný příběh.

Když jsem měla zaplatit, zůstala jsem v šoku podruhé. Nechápu, jak se to mohlo stát, ale neměla jsem kabelku s peněženku, mobilním telefonem a klíčema od bytu. Neměla jsem čím zaplatit. Slzy se mi kutálely po tváři a já si s hrůzou uvědomila, že neznám zpaměti telefonní číslo ani jednoho z příbuzných. Zahanbeně jsem požádala paní doktorku o posečkání s platbou a ujistila, že během hodiny vnuk přijede zaplatit. Neměla jsem na autobus a poprosit paní doktorku, byť jen o pár korun, jsem se styděla. V tu chvíli jsem si připadala nejubožejší z ubohých a strašně stará. S prázdnou přepravní taškou, o francouzské holi, předkloněná bolestí v duši pomalu vyšla na tříkilometrovou cestu domů. Naštěstí sousedka, u které mám náhradní klíče od bytu, byla doma.

Ten den jsem poznala temnou stránku bezvýhradného spoléhaní na "chytrost" mobilního telefonu. To, že jsem schopna i o půlnoci ze sebe vysypat číslo vlastního telefonu, rodné číslo, čísla záchranného integrovaného systému, všechny piny k platebním kartám, souborům (že jich je), data narození všech rodinných příslušníků a přátel, mi bylo k ničemu. Neznala jsem zpaměti jedno jediné, nejdůležitější číslo pro vyřešení problému. 

Někteří si možná řeknou: "To mě by se stát nemohlo!" Také jsem si to myslela do doby, než se stalo to, co jsem vám právě popsala s vědomím, že se nemám zrovna čím chlubit. Sdílím trapně nabytou zkušenost zejména se čtenáři z řad osamělých seniorů, mezi než patřím, a doporučuji každému zapamatovat si telefonní číslo osoby nebo instituce, na kterou se může v krizové situaci obrátit o pomoc. 

A co vy? Jak jste na tom? Také spoléháte na paměť chytrého telefonu? 

mobily paměť zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jani, když jsem byla zaměstnaná, znala jsem nazpaměť hodně čísel, protože archiv byl docela rozsáhlá instituce, navíc v rámci obrany. Nyní už si nepamatuji skoro nic, ale na zdravotní zařízení a některé instituce mám čísla jinde než v mobilu. Hlavně nosím v hlavě číslo na sestru, to je prvořadé.
Sylva Šporková
to nemá nic společného s chytrým telefonem - i když jsem byla mladá, v paměti jsem držela vždy jen jedno-dvě nejdůležitější čísla, ostatní jsem měla v zápisníku. No a mám to tak i teď - to jedno číslo by měl v paměti udržet každý
Věra Ježková
Jano, ten článek jsem taky viděla. Ale protože nemám co zahazovat, majíc telefon hloupý, neotevřela jsem ho. Všechno, co nesmím zapomenout, si píšu do kalendáře a na papírky. :-)
Jana Šenbergerová
Jak jsem se mu bránila, tak bych ho teď bránila. Vzhledem k tomu, že nesdílím naivní představu o svobodě, být ujařmena o trochu víc mě opravdu netrápí. A s těmi telefonními čísly, je to na pováženou. Pamatuji si jen to svoje, další se pořád dokola učím, ale úspěšně zapomínám.
Dana Puchalská
Mám chytrý telefon. Ale taky pro jistotu notýsek,kde mám napsaná nutná telefonní čísla. A manžela tel.č si pamatuju. Celý život jsem pracovala s čísly. A jen tak pro zajímavost, pamatuju si i číslo naší první telefonní linky. To jsem byla fakt malá holka.
Věra Prokešová
Pro jistotu si pamatuji čísla manžela a ještě některých příbuzných a přátel, navíc je mám zapsané v diáři.
Naděžda Špásová
Jano, pokud opravdu znáš tolik telef. čísel, tak klobouk dolů. Já už si pamatuju jen to moje. Mobil je pro mě už nepostradatelný a tak nějak se za to nestydím. Měj se moc hezky a přeji ti štěstí a hlavně zdraví. :-)
Soňa Prachfeldová
V takovém stresu, se vůbec nedivím, to je v hlavě vymeteno. Už jsem si napsala na kartičku i důležitá tel. čísla a dokonce i číslo auta a kartičku dala do peněženky, ale kdybych zapomněla i peněženku, tak nevím. Naštěstí mám v hlavě pořád pevné číslo našeho OÚ. Milá Jano, přeji ti, už žádné stresy, ty jsou zničující.
Jitka Caklová
.....mobil, je pro mě docela úsměvná.
Jitka Caklová
Paní Jano, děkuji za sdílení užitečného, řekla bych, že pro každého a bez rozdílu věku i druhu mobilního telefonu. Chytrý mobil jsem měla a po dvou měsících jsem se vrátila k tlačítkovému. Po této zkušenosti úvaha Dany Strakové, o lidech používajících tlačítkový mobil, docela úsměvná. Co já si myslím o "otrocích" chytrých mobilů, je jen moje věc. :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.