V pohádkovém světě Křišťálové zahrady
Všechny fotografie: Věra Ježková

V pohádkovém světě Křišťálové zahrady

8. 1. 2025

První sobotu letošního roku mě pozvali přítelova dcera a její manžel do botanické zahrady v Troji na výstavu Křišťálová zahrada. Pozvání jsem přijala moc ráda. Reportáž z výstavy jsem viděla v pořadu České televize Toulavá kamera a byla jsem překvapena její krásou a nápaditostí. Desítky nádherných skleněných plastik s motivy rostlinné a zvířecí říše. V reportáži zazněl i rozhovor s jejich autorem, uměleckým sklářem Jiřím Pačinkou.

Vyjeli jsme po třetí hodině, abychom vystavené exponáty viděli ještě za denního světla.

Zatímco jsme si je prohlíželi, nastal soumrak a zahrada se rozzářila nádhernými barvami.

Byli jsme okouzleni roztodivnými, krásně osvícenými exponáty. Líbil se nám skleněný „vějíř“, který se barevně rozsvěcel dotekem k němu připojených kláves.

Pohádkovou, až magickou atmosféru umocňovaly melodie z pohádek a filmů i bílý sníh. Harmonické spojení světla, hudby a skla bylo dokonalé. Kouzelné prostředí krásně doplňovala kaple svaté Kláry. Zaujal nás také nezvyklý pohled na rozzářené město pod námi.

Velký obdiv si zaslouží i samotná instalace všech artefaktů, které byly do botanické zahrady přivezeny ze sklárny v Kunraticích u Cvikova.

Podívali jsme se také na malou výstavu skla spojenou s prodejem upomínkových předmětů.

Na zpáteční cestě jsme potkávali stovky lidí a pochvalovali si, že jsme se do Křišťálové zahrady vydali ve správnou dobu. Potěší mě, pokud se vám bude v zahradě líbit tak jako nám. Otevřena je do 2. února.

Zdroj:

https://www.botanicka.cz/clanky/akce/kristalova-zahrada-i-rozzarene-sklenene-instalace

fotografování města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Naprostá paráda! Díky.
Věra Ježková
Moc vám děkuji. Jsem ráda, že se vám zahrada také líbí. :-)
Elena Valeriánová
Tal to je nádhera, děkuji za zprostředkování.
Jana Šenbergerová
Věro, na výstavu se sice nedostanu, ale díky tobě jako bych tam byla. Spojení skla s barvami a světlem, a navíc na sněhu, to nemá chybu. Díky!
Dana Puchalská
Věrko, jedním slovem NÁDHERA...
Blanka Lazarová
Znám též z televize, ale bohužel se do té doby do Prahy nedostanu. Snad ještě bude třeba na jaře někde jinde. :-( Věrko díky.
Alena Švancarová
Tak to muselo být moc pěkné podívání,hezký zážitek.Díky za podělení se s námi,kteří se tam nepodívají.
Marie Seitlová
Věrko, nádherné.
Vladislava Dejmková
Je to parádní zahrada, mně to hned vylepší náladu, když se mohu podívat na něco tak hezkého.
Daniela Řeřichová
Věro, pěkná fotoreportáž. Jiří Pačinek je MISTR svého oboru; podobně jako Alena T. jsem jeho obdivovatelkou. Výstavu plánuji navštívit, ale nestíhám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.