Problémy života seniorů  - pozvánka k průzkumu
FOTO: Zd. Pelda

Problémy života seniorů - pozvánka k průzkumu

3. 1. 2025

Rád bych vás společně s psychoterapeutkou Gabriellou pozval k anonymnímu dotazníkovému průzkumu, který se nyní uskutečňuje na internetu. Pro psychology, gerontology, sociology a další odborníky zjišťujeme, jak se senioři staví k různým otázkám svého života, jak hodnotí svůj zdravotní stav a co je dnes tíží. Zajímá nás také jejich postoj k eutanazii nebo zda mají tzv. tinnitus a tedy jim v uších trvale zvoní, píská nebo šumí. Takže to tentokrát není  dotazník o veřejných, nýbrž o soukromých záležitostech. Výsledky pomohou odborníkům ke zlepšování nemedicínských služeb seniorům.

Podobné otázky jsme některým z vás položili už před rokem, avšak rádi bychom je aktualizovali a doplnili. Škoda, že vám je tady nemůžeme ukázat, ale nebylo by to profesionální – mohlo by to totiž nechtěně ovlivnit vaše letošní odpovědi.

Přesto ale můžete vidět všechny výsledky nového průzkumu, a to už na konci ledna. Stačí dotazník vyplnit a tím získáte přístup k budoucím výsledkům. Protože dotazníkem nezjišťujeme žádná jména, telefonní čísla a vůbec jakékoli osobní údaje, tak i výsledky budou celkové, za všechny stovky seniorů, kteří dotazník vyplní.

Je známo, že senioři rádi vyplňují dotazníky pro zábavu. Tento moc zábavný nebude, neboť se týká někdy i vážných problémů nás, starších lidí. Avšak odborníci ve zdravotních a sociálních službách potřebují pro svou práci i takovéto údaje – nevíme například, co lidé vědí a o psychoterapii a jak ji využívají.

Pro dotazník klikněte na https://problemy-zivota-senioru.vyplnto.cz/. Je určen lidem, kterým je letos 60 let nebo víc. Odkaz na dotazník můžete přeposlat svým známým, jestliže jim je letos alespoň 60 let. Dotazník obsahuje 23 otázek a my děkujeme za jeho vyplnění. A pozor, dotazování končí ve čtvrtek  23. ledna ve 23 hodin.

Někteří z vás obdrželi pozvánku k tomuto průzkumu nedávno mailem, neboť v minulosti souhlasili, abych je zas někdy oslovil. Takže ať prosím vyplní dotazník jen jednou. Jestli i vy ostatní byste měli zájem pomoci a občas nějaký zcela anonymní dotazník vyplnit, tak nám to napište v samostatném mailu na projekty@tima-liberec.cz. Postačuje pár slov a uvést svůj ročník narození. E-mailové adresy nesdělujeme žádné další instituci, firmě ani osobám, slouží pouze nám pro shromáždění odpovědí v hromadných sociologických průzkumech.

Ještě zopakuji to hlavní: dotazník je k dispozici na adrese https://problemy-zivota-senioru.vyplnto.cz/ - stačí kliknout. Na vaše anonymní odpovědi se těší sociolog O. Čepelka a psychoterapeutka G. Šlemarová.

průzkum
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Díky, děvčata. Ještě k vyplnění přimějte nějaké muže. Zatím tvoří jen 22% odpovědí. (teda na internetu se jich obvykle víc neprojevuje, nejsou takoví nadšenci na brouzdání a odpovídání jako vy ženy.)
Soňa Prachfeldová
Hotovo.
Naděžda Špásová
Oldřichu, načetla jsem to a odeslala
Jitka Caklová
..... a musím ještě říci, že u článku, Velký průzkum mezi seniory: Chtěli by pracovat déle a kterou stranu by volili? z 9.5.2023, byla větší legrace, hlavně v diskuzi.
Jitka Caklová
Ano, každý máte svoji pravdu a já ji nikomu neberu. Celý život jsem měla empatii a respekt k životu druhých, jen na sebe jsem nemyslela. Nebýt klinické smrti, už bych tady dnes neprudila. Ani lékaři by mi nepomohli, neboť do Duše druhého člověka nikdo nevidí. Tento DAR, který jsem si v bolestech vytrpěla, můj žebříček hodnot nezměnil, pouze život jako takový vnímám prizmatem Duše. Už nefandím věcem, které mi nedávají smysl. To že si dovoluji napsat svůj názor ještě neznamená, že cokoliv někomu nutím a stále věřím ve svobodnou vůli jedince ♥♥♥
Blanka Lazarová
Vyplněno, odesláno. Když to něčemu pomůže, proč to neudělat. Kdo tomu nefandí, jeho věc, vždyť ho nikdo nenutí.
Daniela Řeřichová
Dostala jsem na e-mail, vyplnila, odeslala. Všechno má svůj smysl – i dotazníky. Právě proto, že každý v 70 plus máme různou životní zkušenost. A také různou stupnici empatie a respektu k životu druhých.
Oldřich Čepelka
Děkuji za všechny vaše odpovědi, jistě přibudou další (teď právě jich je vyplněno 305). Pro Jitku a další: samozřejmě že každý jsme jiný. Ale například lékaři, sociologové a dokonce i politici (pomocí voleb) potřebují zjistit, co si lidé myslí, jací jsou, jaké mají problémy. Bez průzkumů to nejde a tenhle je jen malinkatou částečkou snahy o to, aby pracovníci ve zdravotních a sociálních službách věděli více o tom, kolik seniorů, co a jak moc trápí. Aby jim mohli pomáhat. Neměli bychom si plést tyto dotazníky s kvízem, kdy zodpovíte několik většinou zábavných otázek a autor kvízu vám pak řekne, jaká jste nebo do koho se máte zamilovat.
Dana Puchalská
Vyplnila - odeslala.
Věra Prokešová
Průzkumům a anketám se vyhýbám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.