Cesty za světlem
Jedna z prosvětlených kupolí nad schodištěm Bono publico. Všechny fotografie: V. Dejmková

Cesty za světlem

25. 12. 2024

Je spousta věcí, které člověk tak nějak ví, ale v reálném životě je z nejrůznějších důvodů neuplatňuje. Byla jsem v posledních dnech často unavená, přičítala jsem to lecčemu. Ale nakonec mi pomohla úplně obyčejná věc. Světlo.

Jednoho předvánočního dne jsme s mužem zajeli do OBI pro vánoční dárek pro syna. A cestou mezi regály můj muž najednou navrhl, že bychom také měli koupit pořádnou žárovku do kuchyně. Ta, co tam dnes máme, prý špatně svítí. Nerozporovala jsem to. Jen jsme oba chvíli tančili kolem regálů se žárovkami různých druhů a netušili jsme, jakou si vybrat. Snažila jsem se vydolovat někde z hloubi své paměti informace o tom, jaký druh světla je vhodný pro práci v kuchyni a jak intenzivní světlo by to mělo asi být. Moc jsem toho nevydolovala. Nakonec jsme vylosovali jednu LED žárovku, kde byla informace o příkonu žárovky navíc převedena do jednotky W, na kterou jsme byli celí život zvyklí.

A kupodivu, tato jedna žárovka rozzářila náš vánoční domov. V kuchyni se mi hned lépe vařilo a peklo cukroví, dokonce jsem se tam pustila do restaurování miniaturních dřevěných figurek z našeho rodinného betlému. Na to jsem se chystala posledních dvacet let. Únava kamsi zmizela, zlepšila se mi i nálada. A v den zimní rovnodennosti mi to definitivně došlo. V době krátkých dní s věčně zataženou oblohou a dlouhých nocí mi prostě chybělo světlo. Samozřejmě nejlepší by bylo to přirozené světlo sluneční, ale když není, tak se to musí alespoň nějak vykompenzovat. Třeba i obyčejnou žárovkou.

Samozřejmě jakmile se venku nachvíli objeví modrá obloha či dokonce sluníčko, snažím se hned vypadnout ven a užít si to nyní tak skoupé světlo sluneční. Ale kupodivu mě teď ven láká i večerní slavnostně osvětlené město. Ráda se toulám po svých oblíbených místech hlavně v podvečer, kdy nastává modrá hodinka a dají se dělat zajímavé fotografie. V době adventní mě samozřejmě přitahovaly vánoční trhy, které byly letos v Hradci Králové mimořádně zdařilé. Světelná výzdoba ale vyzvedla i pár míst, kterým bych za světla nevěnovala žádnou zvláštní pozornost.

Ze svých podvečerních procházek jsem vybrala pár fotografií. Třeba se budou líbit i vám.

20241223-160951.jpg

Velké náměstí v centru historické části Hradce je z jedné strany lemováno podloubím se spoustou malých obchůdků, kaváren a restaurací. V této zatím teplé zimě zde můžete posedět u své oblíbené kávy, horkého čaje či sklenky vína a sledovat, co se děje na náměstí.

20241223-161727.jpg

V posledních letech se vánoční trhy v Hradci konají na Velkém náměstí. Začátkem prosince zde vyrostla vánoční vesnička s pestrou nabídkou občerstvení, velkým vánočním stromem i s řadou atrakcí. 

20241223-161941.jpg

Světel a světýlek všech barev bylo všude dost. Na pódiu probíhala v podvečer řada hudebních vystoupení.

20241223-162232.jpg

V předchozích letech stával stromeček i pódium blízko chrámu Sv. Ducha (vlevo), letos bylo obojí umístěno více vpravo před bývalou radnici. Bylo to dobré rozhodnutí. K chrámu patří klid.

20241223-162715.jpg 

Zajímavou atrakcí je zvláštní ledová plocha vytvořená kolem morového sloupu. Použité průhledné mantinely snižují "masivnost" objektu a měnící se barevná světla lákají k pohybu na bruslích zejména mládež. Letos jde dokonce o opravdový led, loni se bruslilo na mnohem menší umělé ploše. Vstupné se neplatí, ale je omezen počet bruslařů. Brusle si můžete dokonce vypůjčit (neriskovala jsem).

20241223-162452.jpg

Mezi stánky bylo dost místa, a tak lidé do sebe nenaráželi jako loni. Ruské kolo bylo letos na vánočních trzích poprvé, zájem o něj byl opravdu veliký. Pokoukání na to lidské hemžení pěkně shora by mě lákalo, ale fronta zájemců byla nekonečná.

20241223-162434.jpg

Návštěvníci trhů se mohou  zvěčnit přímo pod vánočním stromem v záři světel. Nebo si o kousek dál zazvonit na zvon ve zvoničce a něco si přát.

20241223-163136.jpg

Vánoční strom byl letos pěkně rostlý a mohl se směle porovnávat s věžemi v okolí (pohled od svařáku v podloubí).

20241223-163018.jpg

Barevné osvětlení morového sloupu se odráželo i do podloubí.

20241223-163525-1.jpg

A ulicí V kopečku opouštím náměstí s vánočním trhem. Jsou i jiná pěkně osvětlená místa, hýřící pohodou.

20241223-164223.jpg

Čas pokročil, obloha ztmavla a osvětlená řada domů na Tylově nábřeží vytvořila svůj věrný odraz v líně plynoucím Labi. První z řady domů je budova hradeckého rozhlasu. Obrazy významných osobností a znak Hradce (velké G) na jejím průčelí připomínají, že v roce 2025 slaví  Hradec Králové výročí 800 let od první písemné zmínky o Hradci jako o městě. 

20241223-164707.jpg

Vánočních stromů je v Hradci hned několik. Tento září na skoro opuštěném Masarykově náměstí. Dříve bývaly vánoční trhy tady.

20241223-165009.jpg

Slavnostně osvětlená pěší zóna. Tudy pomalu mířím domů. Světel jsem si užila při této procházce dost a dost. 

Dnes navečer se pro změnu chystám na návštěvu Světelného parku v Pardubicích. Daly jsme si to se sestrou jako dárek.Světelný park tam byl vytvořen na valech kolem pardubického zámku. Prý je to "fantasy zážitek". Tak uvidíme. 

domácnost města a obce Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Zajícová
Moc hezký článek i fotky. V Hradci bydlí moje sestra Lenka Loubalová, herečka v Klicperově divadle, možná ji znáte.
Zuzana Pivcová
Vlaďko, moc hezké fotky a bezvadně okomentované. Já mám ráda osvětlený Týn, ať už je to náměstí nebo klasický pohled ze starého mostu na Vltavu a osvětlené centrum s kostelem.
Blanka Lazarová
Vlaďko, já musím mít doma všechna světla silná, bludičky nemám ráda. A jak píše Jenda, máte to v Hradci pěkné. :-)
Jana Šenbergerová
Díky, letos si užívám jen těch světýlek, která září v domech naproti. Ještě jsem ani neviděla rozsvícený vánoční strom. Naše městečko také slaví letos 800. výročí.
Jan Zelenka
Máte to v Hradci moc hezké!
Dana Puchalská
Vlaďko, krásný článek a jako třešnička na dortu je Tvoje fotogalerie. Děkuju. :-)
Alena Tollarová
Vlaďko, moc hezká fotoreportáž z adventního města. S tím světlem to je pravda, když chybí sluníčko a světlo, tělo i mysl chřadne. U nás je teď depresívní šero bohužel na denním pořádku a brát vitamin D v tabletách se mi nelíbí, ale je to nutnost :(
Eva Mužíková
Vladko, také já mám ráda v mistnosti hodně světla. Vánočními fotkami mého milovaného města, kde žije velká čast mé rodiny jsi mne potěšila. Jako bych tam byla s Tebou...
Marie Seitlová
Krásná procházka Hradcem.
Soňa Prachfeldová
Krásná procházka, budiž světlo vám hned je člověku líp.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.