Tiskárna na vzpomínky
Ilustrační foto: Pixabay

Tiskárna na vzpomínky

24. 12. 2024

Byla středa nebo čtvrtek prvního adventního týdne, když mi zvoní telefon právě ve chvíli, kdy vyzvedávám balíček u poštovní přepážky. Přepnu rychle vyzvánění do tichého režimu a nechávám mobil vrnět v kapse. Vrní až do doby, co vyjdu z pošty.

„Ano, prosím?“

„Dobrý den, už jsem se bál, že máte zavřeno. Potřebuji poradit s tiskárnou...,“ říká potichu starší mužský hlas.

S tiskárnou? Pán si chce možná vytisknout nějaký článek z Íčka, napadlo mě.

„A co byste potřeboval?“ ptám se nejistě.

„No, rozbila se mně tiskárna a budu potřebovat koupit novou.“

„Aha, ale to voláte na špatné číslo.“

„Já jsem si nejdříve myslel, že došel toner, ale asi se porouchala celá tiskárna. Já ji měl přes deset let, tak to asi dosloužila.“

„Omlouvám se, ale v tom vám nepomůžu. Já tiskárny neprodávám.“

„Jak neprodáváte?“ podivil se najednou muž.

„Pane, dovolal jste se na nějaké jiné číslo, my nejsme obchod s tiskárnami ani s jinou elektronikou. To je omyl.“

„No jo, ale já bych tiskárnu potřeboval rychle, sepsal jsem takové vzpomínky…“

A pán se rozpovídal o tom, jak mu letos na jaře zemřela žena, jaký spolu měli hezký život, jak jí moc chybí a že sepsal na počítači desítky stran vzpomínek, které chce vytisknout a věnovat na Vánoce synovi. Bavili jsme se spolu možná patnáct, dvacet minut. Pochopil jsem, že si chce ten neznámý pán hlavně popovídat, že potřebuje někomu sdělit, co všechno má na srdci. Nakonec jsem mu i poradil, kde by si mohl tiskárnu pořídit, ale jestli si ji nakonec koupil, to už se asi nedozvím.

Lidí, kteří budou na svátky doma sami, jsou jistě stovky či spíše tisíce. Někteří možná ani nemají komu zavolat. Nejsou jen sami, cítí se osamoceni. Pokud je někdo takový i mezi vámi, čtenáři našeho íčka, klidně mi zavolejte. A pokud kdokoli z vás zná někoho, kdo je doma sám, zavolejte mu, bude jistě potěšen, zvláště nyní v období Vánoc.

Přeji všem čtenářkám a čtenářům, příznivcům portálu i60, hezké prožití svátků vánočních!

advent Vánoce
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 42 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Heulerová
Milý Honzo, Ty jsi taková dobrá duše....díky za krásná slova a přeju Tobě i celé Tvé rodince hlavně hodně zdraví, spokojenosti a lásky.
Jana Šenbergerová
Milý Honzo, díky za dobro, které pomáháš šířit. Je v každém z nás, ale ne každý to umí jako ty. Tyto stránky jsou toho neklamným důkazem. Tady nemusí být nikdo sám. Přeji tobě, tvé rodině, redakci íčka i všem íčkařům příjemný konec roku a úspěšný ten příští. ❤️
Marie Novotná
To je moc hezké :) Přeji šťastný nový rok a pevné zdraví.
Dana Kolářová
Rozdávat radost přináší potěšení obdarovanému i rozdávajícímu a to je na vánocích nejkrásnější. Přeji všem íčkařům spolu s redakcí v čele s panem Raškou hlavně zdraví a v novém roce radosti co nejvíce. Díky.
Miloslava Richterová
Ano, každý rok se to píše, zavolejte někomu, napište někomu, oslovte někoho, stačí vyměnit si pár slov, potěšit, lidé, buďte tak hodní, zpříjemňujte si vzájemně život celoročně. Pane Raško, děkuji za tento web a přeji krásné svátky, hodně zdraví a hodně dalších pěkných nápadů v novém roce zde :-)
Hana Rypáčková
Ano, to je hezké. Mám kamarádku v nemocnici a naštěstí to nemám daleko.
Alena Vávrová
Honzo, také děkuji za Tvá slova. Ano, takového Tě známe a máme rády/i ♥ . Mám to stejně jako Eva M. Je to asi už druhý rok, co jsem si vymínila, že budu na vánoce z vlastní vůle sama a nemám s tím problém a snad se mi podařilo přesvědčit rodinu, abys tím neměli problémy ani oni. Vím, že jsou poblíž v každé chvíli, stejně tak i moji přátelé. Přeji krásné a šťastné nejen vánoční dny, ale i všecky dny nového roku a k tomu pevné zdraví .
Jan Zelenka
Hezké, vánoční.
Zuzana Zajícová
Moc pěkné... krásné svátky přeju...
Dana Puchalská
Ano,samota je pro někoho moc smutná záležitost.... Mám pár přátel, kteří jsou vděční i za několikaminutový rozhovor... A já mám potom moc hezký pocit,že jsem jim aspoň trošku pomohla....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.