Teplo domova
FOTO: Dana Straková

Teplo domova

22. 12. 2024

Po ránu mrzlo a mrholilo, bylo vážně moc nehezky, ale kolem poledne už chvílema svítilo sluníčko. Přes den jsem trochu poklidila, uvařila a večer jsem si zadělala těsto na vánočky a protože kachláky už od včerejška začaly lehce vychládat, začala mi být zima. A jelikož dědeček se k tomu, aby zatopil, vůbec neměl, šla jsem zatopit já. Naštípala jsem si na zledovatělém špalku třísky, ovšem nejdřív jsem z něj teda musela odervat přimrzlou sekeru...

Kamnům se nějak nechtělo hořet, kouřily a dědeček hulákal, že se dusí, že ani zatopit neumím a kdoví co ještě. Na svoji obranu jsem řekla, že topím tím, co máme a v tom, co máme a jestli náhodou ty kamna nekouří proto, že se posledně předváděl před svým kamarádem, jak velká polena se do nich vejdou a fedroval jako blázen, takže se nadzvedly a zkroutily tály. Vždycky jsme přece dodržovali to, že v kachlákách se má topit, jak říkával jeden náš soused "jenom haťů haťů" a ne je nějak moc nakládat. Navíc ty tály nejsou originál litinové, ale jsou udělané z obráceného slzičkového plechu a když se rozpálí do červena, mají snahu se nejdřív nadzvednout a když vychladnou, tak jsou mezi nima mezery...

No to jsem si dovolila dost, to dědečka rozzuřilo k nepříčetnosti, dost hlasitě pronesl, že jsem paní chytrá, co si myslí, že ví všechno nejlíp, vstal a odešel spát. A kamna se kupodivu za chvilku normálně rozhořela. Já, když odešel, upekla dvě vánočky a když jsem nesla talíř nakrájené, ještě teplé vánočky vedle synovi, ptal se mě, co zas ten dědouch řval. Druhý den ráno jsem vstala brzo a přistihla dědečka, jak čistí kamna a trubky. Petr mi potom říkal, že prý ho dokonce viděl, jak ve stodole rovnal tály. Myslím, že to chtěl stihnout než vstanu, aby potom mohl machrovat s tím, že on ví, jak se správně topí, aby to nekouřilo...

No nekomentovala jsem to, hlavně že je doma teplo, ne? Občas mám dojem, že jsme už úplně světoví, je to u nás jako v těch blbejch americkejch detektivkách. Tam totiž mezi základní poučení patří to, že cokoli od teď řeknete, může být použito proti vám.

Celý den mrzlo, stromy byly ledovaté a auta taky jako "skleněná". Slepice snesly za ten den jen dvě vejce, no nedivím se jim, mrzne a ještě pořád ta tma... Když jsem je ten večer zavírala, uklouzl kohout Lojzík na namrzlém žebříčku a já se mu smála. Ale on má na nohách pořádné drápy a do kurníku se vydrápal. Slepice už tam seděly a já ještě poprosila Lojzu, jestli by si mezi nimi nemohl udělat pořádek, že se, potvory jedny, na bidýlku pošťuchujou a klobou kuře. Je to už kuře velké skoro jako koroptev a žádná ze skepic, ani jeho máma, už ho k sobě nechtějí pustit. No a kuře se chce, pochopitelně taky o někoho hřát a vyčítavě pípá. Ty ostatní se tisknou k sobě a kuře od sebe vyhání. Takže jsem měla k Lojzíkovi takovéhle večerní kázání, on se na mě podíval, jako že jasný, odklouzal do kurníku a já za ním zavřela okýnko.

Potom jim ještě chodím dovnitř popřát dobrou noc a přepočítat je, jestli jsou opravdu všechny a nevěřícně jsem zírala, že si kohout sedl na bidýlko vedle kuřete a né mezi svoje obdivovatelky. On mi snad rozumněl! Na rozdíl od dědečka, tam mám občas pocit, že mluvím čínsky...

bydlení Můj příběh rodina
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Danko, takže kuřecí vejškrabek se stále drží. Škoda že zůstal sám. Hezky se Tvé články čtou, příběhy " z vesnice" v Tvém podání přimo hltám. Kachlová kamna dávají už jen při pohledu na ně pocit tepla.
Dana Straková
To Vás paní Richterová mrzet opravdu nemusí, ale děkuji za účast :-) Už jsem to určitě někdy psala, že dědečka (tedy mého manžela, kterému tak říkáme od té doby, co se nám narodil náš první a jediný vnuk) musí člověk buď milovat, a nebo nenávidět. Nic jiného mezi tím není možné. No a já jsem ještě pořád v té fázi "BUĎ", ale jestli někdy přijde to "A NEBO", to teprve bude tóčo. Válka Rooseových bude proti tomu slabej odvar.
Miloslava Richterová
S tím vaším dědečkem mě to vážně mrzí :-)
Martina Růžičková
Taky jsem se pobavila. Díky :-)
Jana Kollinová
Příjemné čtení, pro některé hektickém ,předvánočním čase

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA