Vzpomínka na nejkrásnější dárek
Ilustrační foto: Pexels

Vzpomínka na nejkrásnější dárek

16. 12. 2024

Píše se rok 1966, začíná advent, ale o jeho začátku adventu se v té době nemluví. Výklady obchodů na našem malém náměstí jsou krásně ozdobené a lákají kolemjdoucí k vánočním nákupům.

Kolem všech těch krás prochází malé dítě, kterým jsem tenkrát byla, a držíc se maminky za ruku míří do obchodu nejkrásnějšího, do sklo-porcelánu, který v té době byl ve velkém domě naproti polikliniky a jen malý kousek od domu malířky paní Knězkové a našeho náměstí. Obchod to je nejkrásnější, protože v něm pracuje moje maminka a tam kde je maminka, tam je přece nejkrásněji.

A já, to malinké dítě, svýma rozzářenýma očima obdivuji všechnu tu nádheru, která se tam nachází. Talířky, hrnečky, skleničky, sošky, vše naleštěné a krásné. Uprostřed obchodu stojí kulatý stůl, na který maminka a paní vedoucí Krezková aranžují vánoční zboží, aby se všichni podívali, jak krásný porcelán a skleničky tady prodávají.

Do obchodu vcházejí usměvaví lidé, nakupují dárky pod stromeček, maminka a paní vedoucí jim každý dárek pečlivě balí do vánočního papíru, přidávají úsměv a přání k Vánocům. Za okny se pomalu stmívá, paní vedoucí s rachotem stáhne plechovou roletu, zhasnou se všechna světla a já a maminka, které se pevně držím za ruku, odcházíme domů.

Cesta to však není veselá, ta usměvavá maminka najednou ztrácí úsměv a do tváří se jí vepíše starost. Starost o mého tatínka, který, byť mu je pouhých 30 let, leží v nemocnici. A všichni ti dospělí, kteří kolem mne vytváří bariéru bezstarostného dětství, jíž ví, že je to zlé. Já však poskakuji, raduji se z prvního sněhu a těším se na Vánoce. V ruce držím manšestrového pejska, který sice voní nemocniční desinfekcí, protože jsem jej dostala při jedné návštěvě od zdravotní sestřičky, ale já ho mám přece tak ráda. Je sice manšestrový a pruhovaný, ale to přece vůbec nevadí. Připomíná mi mého tatínka, který v té nemocnici leží, a my za ním s maminkou každý týden jezdíme na návštěvy.

Čas v prosinci pomalu plyne, lidé mají dárky nakoupeny, zabaleny, obchod se sklem a porcelánem je zavřený, maminka vaří večeři a já se jako každé malé dítě těším, co bude pod stromečkem a jestli na mne ten Ježíšek nezapomene. Vždyť on přece ví, že si přeji pohádkovou knížku a panenku.

A až s odstupem času přicházím na to, že jsem tenkrát, na Vánoce v roce 1966, dostala ten nejkrásnější dárek, co jsem si kdy mohla přát. Tatínka, kterého tenkrát z nemocnice pustili domů, aby je mohl prožít s námi. Byly to naše poslední společné.

adventní soutěž 2024 rodina Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Tak dávno již tomu a vzpomínka zůstává v srdci napořád. Napsala jste svůj smutný příběh citlivými slovy. Jistě jste to neměly s maminkou lehké. Přeji jen dobré dny příští.
Jana Jurečková
Já čekala úplně jiný konec, doufala jsem, že se tatínek uzdravil už napořád....Nemoc nemá slitování, je krutá a bezohledná, prostě tak to je. Díky za příběh.
Helenka Vambleki
Dojemné, smutné, ale takový je život, i když se nám to nelíbí. Určitě pak život bez tatínka už nebyl tak veselý, ale v tvém srdíčku ho stále máš a to je dobře

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

19%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%