Nikdy neříkej nikdy nenaletím šmejdům
Všechny fotografie: Jaromír Šiša

Nikdy neříkej nikdy nenaletím šmejdům

16. 12. 2024

Jejich podvody jsou natolik mazané, že zamotají hlavu i zdatným internetistům, a tak celkem úspěšně útočí především na nás seniory, i když pravda, některé příběhy, jako  vojáků z letadlové lodi nebo lékařů z džungle, kteří zrovna nemají jako na potvoru komu svěřit dolary, hlava nebere.

Za úsvitu internetu oblbovali šmejdi oběti osobně na prodejních zájezdech. Osudným se mi stal zájezd do Vídně na Holiday on Ice. V ceně 1000 Kč byla započítána ještě večeře, snídaně, ubytování a oběd. No neber to za ty prachy. Pořádající cestovní kancelář Beck reisen se zdála spíš jako charitativní organizace.

Prohlídka města, cena kávy na jedno srknutí, dopravní kolaps, pokuta za hulení před halou a samotní holidayové, vše bylo na vysoké úrovni. Pak se to ale začalo nějak kazit. Cestě do vlasti na večeři a ubytování ještě vládlo nadšení, které ale pozvolna vyprchalo v noci, v nevytopených pokojích. Ráno byla snídaně už také poněkud odlehčená.

Hospoda v režimu na ježka neavizovala nic dobrýho a předpokládaný plán, že prezentaci v ní přežiju, zbortila tvrdá prohibice na všechno. Vládla patrně v celé oblasti, takže mi nenatočili pivo, nevymáchali čaj a neusadili ani u teplého radiátoru. Měli parchanti únik z prezentace dobře ošetřený.

A tak nás nevyspalý a polonasycený hermeticky internovali v sále kulturní domu utajené vesnice, kde probíhal hlavní program zájezdu, v podobě prezentace mnoha a mnoha výrobků za super ceny a ještě se slevou pro vylosované. I někteří zúčastnění důchodci, například já, zakroutili hned zkraje ztuhlým krkem nad nedostižnou cenou mobilu za 7000 Kč, který se normálně prodával za tři litry.

Pak už to šlo ráz naráz. Jeden super výrobek střídal druhý a slevy z nich dělaly výrobky dostupné všem. Sice ve všem byl nějaký skrytý háček, ale proč se nezachytnout, když atmosféra byla tak báječná a vymývání mozků povznášející.

Výherci slev se střídali rychleji než bruslaři na ledě a všechny ovládl pocit, že tento den patří k jednomu z nejšťastnějších v životě, a to nás čekal ještě oběd. Manželka měla sice obchodní aktivitu zakázanou, ale nakonec jsem zklamal sám sebe a podlehl výhře slevy 6000 Kč na zájezd do Rumunska. Podepsání smlouvy s usměvavou asistentkou bylo dílem okamžiku a ještě mi k tomu přidali jako dárek zmíněný mobil, deštník a propagační DVD. Hrdě jsem si výhry odnesl domů, a tam konečně nasadil ty pravé brýle.

Umě skrytá kolonka, co všechno není v ceně zahrnuto, byla výživná a kocovina z poznání, že poznávací zájezd poznat nemíním, netrvala dlouho. Na stornování zájezdu a vrácení zálohy byl vyhlášen týden. Společně s tím smlouva nařizovala vrátit i zboží, na srazu nazývané dárky. Teda rozloučit se s mobilem, deštníkem a propagačním DVD mi slzy do očí nenahrnulo. Nakonec cestovní kancelář, která si nechá pod hrozbou zaplacení vrátit i propagační DVD, je chudá po všech stránkách.

Operativní výlet do Prahy, vstříc Beck reisenu se v první etapě vyznačoval hledáním provozovny, zakopané kdesi na okraji velkoměsta. Pak se do příběhu vložila moje roztržitost a deštník zůstal definitivně ve vlaku. Vysvětlit mrzutost přidělené referentce zábavnou formou se odráželo od její kamenné tváře a prostorných boků. Komisní jednání bez úsměvu patrně vystudovala s vyznamenáním.

Stroze mi oznámila, že zmíněný papírový deštník stojí 500 Kč. Přít se s německou byrokracií je předem prohrané, určitě se řídila podle nějakých směrnic, ne-li přímo zákonů. Ale jo, zálohu nakonec vrátili.

Zpětně jsem pak politoval všechny ty výherce skvělých hrnců, vysavačů a dek, kteří zrovna tak s odstupem doma zjistili, že tolik nevaří, nesajou a nehřejí, jak prezentace avizovala.

Ukázky, jak lze zmanipulovat dav, který za to ještě zatleská, nelituji a klidně se přiznám, že jsem byl jeho součástí, ač jsem si předem přísahal, že moje finanční sebekázeň odrazí všechny útoky na moji peněženku a rozum zvítězí nad německou zákeřnou precizností.

Paradoxem ale zůstává, že za ty prachy bych nikde vše uvedené za litr nepořídil, i když připočtu pětikilo za deštník. Odpověď na otázku, proč celý divadlo na první pohled ceně neodpovídající, se však přímo nabízí.

Můj příběh nákupy šmejdi
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Jj, divoké devadesátky a Beck-reisen! Přemluvily mne kamarádky, ať s nimi jedu za stokorunu do Tater, aby nemusely platit jedno neobsazené lůžko v apartmánu. No a na Tatry já móóc slyšela. A to ostatní, pane Jaromíre, bylo naprosto jako přes kopírák. Brr, fujtajxl, taky jsem z toho nakonec vybruslila, ale ty nervy! Synové se smilovali a jeli se mnou na Mělník a když jsme tam tu "zatra" firmu našli, nikdo tam neřekl ani popel, když jsem vše, včetně zájezdu, deštníku, vysavače "zadarmo" aj. na fleku vrátila. V podstatě to byl únos, také jsme nevěděli, kde jsme, kde se předváděčka koná. Ale počasí a Tatry byly krásné a podařilo se mi je nafotit i z jedoucího autobusu. Za tmy jsme pak skončili v Zakopaném. Nikdy předtím a nikdy potom jsem už nic takového nezažila.
Zuzana Zajícová
Nojo, divoký devadesátky. Teď jsou šmejdi rafinovanější.
Hana Rypáčková
To se ještě děje? Myslela jsem , že to je dávno pasé...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

19%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%