Před vánocemi to houstne
FOTO: Zuzana Zajícová

Před vánocemi to houstne

18. 12. 2024

Pár let si říkám, že už mě ty vánoce vlastně ani nebaví. Že se na ně prostě vykašlu. Jenže něco jiného je říkat si, a něco úplně jiného je holá skutečnost.

Před vánocemi prostě nelze utéct, jedině snad sebrat se, sbalit si pár švestek a odletět na nějaký pustý ostrov, a na to momentálně nemám.

Vánoce patří dětem, to se nedá zpochybnit.

Když jsem byla malá, byl to pro mě kouzelný čas plný očekávání, legrace, vůní, a když se zadařilo, tak i sněhu. Dávno před vánocemi jsem vymýšlela a hlavně vyráběla dárky pro celou rodinu. Od Mikuláše se u nás peklo za pomoci maminčiny sestry tety Vlasty, která byla skvělou pekařkou, ale jinak měla několik nedostatků. Kupříkladu myla ráda nádobí, což je sice chvályhodné, leč tetě to nádobí často vyklouzlo a maminčin servis byl pokaždé o nějaký ten hrneček nebo talířek chudší. Taky nezavřela pusu, naše drahá teta. Co bych za to dala, kdyby se mohl vrátit čas, a já zase překážela v kuchyni, kradla ještě teplé cukroví, poslouchala tetu a zametala střepy…

Taky jsme trénovali koledy. Sestra Lenka seděla u klavíru, my kolem ní a pěli ostošest. To byly nejkrásnější vánoce; s rodiči, sestrou, kocourem a sousedy v našem domě zvaném Barák…

Vánoce s mými dětmi byly taky kouzelné. Dokud byly malé a věřily na Ježíška, bylo to úplně nejvíc nejlepší, ale i potom, co vyrostly, to bylo bezva.

A dnes? Dnes mám vánoce jiné. Začíná doba plná koncertů pro náš smíšený sbor Gaudium, taky v našem divadle je sezóna v plném proudu, a já mám kalendář popsaný nějakou akcí každý den. Letos nevím, jestli se přemluvím k nějakému pečení cukroví, ale jak se znám, zase mi to nedá. Maminčiny recepty jsou rodinné stříbro a já zatím pokaždé podlehla vzpomínkám, vytáhla je a upekla aspoň pár druhů. Když totiž v kuchyni zavoní maminčiny vanilkové rohlíčky, jsou vždycky se mnou… maminka, táta, teta… číhám u trouby, aby se mi rohlíčky nespálily a v duchu, možná i šeptem, si s mými milovanými povídám…

Stejně tak jsem zatím vždycky neodolala a ozdobila stromek. Nemám žádné památeční ozdoby mého dětství, všechny se někde během času poztrácely. Pár posledních naposledy před pěti lety, když jsem utekla z toxického vztahu a nechala za sebou všechno včetně vánočních ozdob.

Vánoce. Pokud nebudu někde zpívat nebo nebudu v divadle, budu asi přece jenom péct a vařit. Přijdou přece moje děti a vnuci. Taky se cournu po Praze, jen tak, žádné nakupování. Ani žádné horečné uklízení se nebude konat, protože maminčino heslo „Uklízet netřeba“ si moc dobře pamatuju, a maminka se musí poslouchat. Uklizeno mám celkově celoročně přece!

Máme tady advent, a tak si dám na stůl můj minimalistický svícen, zapálím svíčku, svařím víno a na klín mi vyleze kocour. Jako vloni.

Vánoce… až bude volná chvíle, vytáhnu i letos recepty mé maminky; to aby za mnou přišla i s tatínkem a tetou…

rodina Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Moc děkuji za líbeznou vzpomínku*. My se na vánoce scházíme všichni - letos mi vánoční cukroví už předem napekla moje hodná švagrová. Já udělám jen výborné ořechové kuličky a svůj volný čas věnuji víc procházkám a menším výletům do okolí.
Jaromír Šiša
Příjemně pohodový text. Vzhledem k tomu, že mám dietu, tak mě vaření, smažení, pečení, dušení, flambování a nakládání míjí :-)
Marie Měchurová
Zuzano, hezké vánoční zamyšlení. Já mám Vánoce moc ráda, sejdeme se celá rodina. Vnuci už ví, že není Ježíšek, to jim ale nevadí... Kocouři už se taky těší na dobroty.
Irena Mertová
Hezké povídání, nádherný vánoční kocour :-)
Dana Straková
Děkuji za hezkou vzpomínku, taky se mi mí blízcí v adventním čase zdají blíž, i když už jsou dávno a dávno někde úplně jinde.
Blanka Lazarová
Moc pěkné líbezné čtení vzpomínek. Děkuji. :-)
Daniela Řeřichová
Zuzano, prima článek, jako vždy. Před několika lety jsem v určitém rozpoložení zrušila Vánoce a odjela pryč. Přesto si mne ty svátky našly...
Dagmar Vargová
Díky za pěkný článek a pohled na Vašeho roztomilého kocourka šlechtice :-). U nás je to podobné, jen kocour je mainský mývalí.
Jana Šenbergerová
Také si to už dlouho myslím, ale letos to i uskutečním. Soustředím se jen na malou výzdobu a tradiční jídelníček. To ve dvou zvládnu. A budu vzpomínat na všechny, kteří jsou jinde. Už teď mě za nimi přenesl váš hezký článek i krásná kočka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%