Dostala jsem lístky k narozeninám, které jsem měla zrovna v ten pátek, kdy se ples konal. A tak jsme je na plese mohli hezky všichni společně oslavit.
Ples pořádalo několik maturitních tříd ve velkém sále kulturního domu. Na schodišti nás uvítaly usměvavé studentky a sem tam nějaký student. Ještě nikdy před tím jsem neviděla pohromadě tolik hezkých, krásně namalovaných a učesaných děvčat. Naše Zuzka studovala obor zdravotní laborantka, a ve třídě žádného chlapce neměli.
Po slavnostním zahájení předvedla každá třída secvičené taneční číslo. Třída naší vnučky zatančila na skladby z filmu Rebelové, a tomu odpovídalo i jejich oblečení.
Potom se šli studentky a studenti převléknout do slavnostního. Z krásných, různobarevných toalet nás všechny přecházel zrak. Tolik mládí a krásy na jednom místě.
Nadešel čas na šerpování maturantů, postupně po jednotlivých třídách. Shromáždili se na jevišti a po dvojicích scházeli dolů na parket, kde jim jejich třídní učitelky navlékly šerpu, předaly kytku a připily si s nimi sklenkou sektu. Předtím se ještě na jevišti krátce prezentovali. Uklonili se, zamávali, zatočili se nebo krátce zatančili.
Když došlo na Zuzčinu třídu, protlačila jsem se mezi profesionální fotografy, a snažila jsem se zachytit kouzlo okamžiku. Zuzka a její kamarádka Nikola scházely z jeviště. Za nimi na plátno se promítaly fotky z jejich dětství. Nad schodami se zastavily, připily si štamprlkou slivovice, a daly si pusu. Mně leknutím vypadl fotografický přístroj z ruky (ještě, že byl zavěšený za krkem), a chvilku jsem se musela vzpamatovávat. Žádná fotka z přípitku nebyla. Musela jsem to překvapení jít zapít. V duchu jsem si řekla - byla to recese, a děvčata už měla osmnáct, tak co. Moravské předky přece nezapře.
Potom už nastalo všeobecné veselí, začala diskotéka, a i my jsme si hezky zatancovali při oblíbených hitech našeho mládí. Něco málo jsme i vyhráli v tombole. O půlnoci vylétlo do stropu spoustu nafukovacích balónků.
Byly to krásně strávené narozeniny.
Druhý den poslali kamarádi Zuzce fotku z titulní strany Ústeckého deníku, kde mimo jiné, byly zvěčněny dvě kamarádky s přípitkem.
Zuzka zdárně odmaturovala, a teď pokračuje ve studiu na VŠ - obor sociální služby.