Úvodní foto: Jan Zelenka, ilustrace v textu: Pixabay
Fejeton na ptáky, kteří kamsi zmizeli. A také na mouchy, které se mi ostražitě vyhýbají
4. 12. 2024Když jsem ještě kdysi venčil na sídlišti svou malou chlupatou kamarádku, rád jsem pozoroval ptáky, majestátně létající nad vysokými paneláky či pomalu se procházející travnatou loučkou podél potoka, kde hledali něco k snědku a občas na sebe hlasitě štěbetali.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Straková
4.12.2024 15:39
U nás ptáci jsou, vrabčáci i
sýkorky, žluvy i žluny a spousta dalších druhů, včetně sojek, strak, vran a havranů. Ovšem ptáci nejsou jenom ptáčci zpěváčci, ale i ptáci draví. Chápu, že právě ti jsou chránění, ale taky jsou věčně hladoví a jsou natolik chytří, že k nám létají jako do supermarketu... Takže souhlasím s Jankem Ledeckým,že na ptáky jsme krátký...
Zuzana Pivcová
4.12.2024 14:23
Do pozdního léta se tu objevovali vrabci, měly jsme radost, že se po letech vrátili, ale najednou zmizeli. Kosů je málo, o to víc jsem se tu radovala z bílého kosa, který se tu v sídlišti zdržoval několik týdnů. A také se ztratil, myslela jsem, že se mu něco stalo. Pak ho sestra jednou spatřila na obvyklém místě, ale jednorázově a zatím naposled. Hmyzu tu bylo letos poměrně málo, trochu mouchy a pak vosy, které tu měly nedaleko hnízdo. Ale hodně tu létaly vlaštovky a jiřičky, takže ve vzduchu přece jen něco zbylo. Děkuji za hezkou úvahu.
Jana Kollinová
4.12.2024 10:42
Při čtení pasáže o ptácích mi přišla na mysl písnička J. Ledeckého s názvem Na ptáky jsme krátký. Je pravda, že hmyzu ubývá a patřím do množiny lidí, kteří je nezabíjí. A opět jedna retro vzpomínka. Měla jsem zvláštního souseda ve vedlejším vchodu paneláku. Když jsem napsala zvláštního, myslím tím aktivního donašeče STB a pamatuji si charakteristiku vyslovenou jedním ze sousedů: "Ten je tak toxický, že v našem vchodu ani mouky nelítají."
Libuše Křapová
4.12.2024 09:31
Mám před oknem obrněné krmítko. Obrněné proto,aby ho nemohly "navštěvovat" naše kočky. V zimě ráda stojím a pozoruji šrumot. Bydlím na venkově a blízko lesa. A do krmítka mi letos létají jen sýkorky. Koňadry, modřinky... a jeden jediný brhlík :-(
Jana Šenbergerová
4.12.2024 08:27
Mám vaše fejetony ráda. Tento je pro mě jedním z nejhezčích. Díky za něj! V podzimním čase nejvíce postrádám ptačí zpěv.
Radmila Coufalová
4.12.2024 08:24
Hmyz ubývá závratnou rychlostí, uvádí se, že zmizelo už 70%. Hmyzožraví ptáci nemají tedy dost potravy ani ve vegetačním období. Sýkorky například z tohoto důvodu mívají už jen jeden vrh mláďat, protože je neuživí. Ale aby to nebylo jen depresivní, každý může něco udělat. Před několika lety jsem začala pravidelně přikrmovat a ukázalo se, že i ve vnitřní Praze je poměrně dost ptačích druhů. Druhý lednový týden pořádá Ornitologická společnost tzv. Ptačí hodinku, kdy hodinu sledujete svoje krmítko a zapisujete, kdo vám tam chodí. Já mám několik druhů sýkorek, zvonky, pěnkavy, stehlíky...kosové zmizeli, měli před pár lety nějaké vážné onemocnění, které dost zdecimovalo stavy. A letos začaly chodit i veverky, musela jsem jim vyrobit zvláštní krmítko jen na ořechy. Je to milé a člověk má dobrý pocit, že tu není nadarmo.
Věra Ježková
4.12.2024 08:07
Jendo, ta část o ptácích je moc hezká. A když si vzpomenu, jak dokážeš se zaujetím pozorovat mouchu v pokoji a přemýšlet, jestli má co k jídlu, ta druhá mě nepřekvapuje. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA