Moje životní křižovatka: Bít či nebít
FOTO: Z osobního archivu Aleny Velkové

Moje životní křižovatka: Bít či nebít

28. 11. 2024

Říká se, že stáří je moudré. Člověk už se prý nedopouští nerozvážností. Není to tak úplně pravda. I po odchodu do důchodu se lze dostat na životní křižovatku, která poklidný život seniora rozvrátí a otočí vzhůru nohama.

Jedna chlupatá křižovatka se totiž vloudila i do mého života, který rozdělila na období „před Bobinou“ a „s Bobinou“. Od té doby nevycházím z údivu:

„Namaluj mi beránka,“ povídá mi z ničeho nic tuhle ráno Bobina.

„Co tě to najednou napadlo?“

Podívala se na mě udiveně: „Ty nevíš, že jsem ovčácký pes?“

„Jasně, že vím, ale připadá mi, že jsi spíš čtverák, než ovčák.“

„Nech si ty svoje vtípky a maluj!“

„OK. Já to tedy zkusím, ale za výsledek neručím.“

001-beranek.jpg 

„Tak co mu říkáš? Líbí se ti?“

„Jéé, vždyť je mi podobný! Já si ho ochočím a bude pro mě jediný na světě.“

002-bobina.jpg

Tak nějak podobně by to řekl i Malý princ. Jenže skutečnost je jiná. Bobina si kromě beránka, ochočila nejen mě a celou rodinu, ale i sousedy v širokém okolí. Jen k ovcím se raději nepřibližuje. Asi v ní nevzbuzují důvěru.

Ukázka, jak by se měl chovat ideální ovčácký pes:

003-ovcacky-pes-facebook.jpg

Zatím co u nás:

004-kanapicko.jpg 

Navíc má Bobina ušlechtilejší zájmy. Raději se věnuje tanci:

005-tanec-s-fikem.jpg

Nebo hlídání dětí:

006-hlidani-deti.jpg

Jen by mohla mít trošku větší úctu ke stáří. Když už jsem konečně stoprocentní seniorka, měla by mě ve Hvězdě občas pustit sednout.

007-ve-hvezde.jpg

Ta její nezdvořilost mě irituje do té míry, že jsem si vzpomněla na nadporučíka Duba z Haškova Švejka a povídám jí: „Ty mě neznáš, ale až mě poznáš, donutím tě až k pláči!“ 

Bohužel zatím vždycky Bobina donutila k pláči mě. A já už proto téměř dva roky stále řeším hamletovskou otázku: Bít či nebít?

008-nebrec.jpg

Fotografie ovčáckého psa: Facebook, všechny ostatní fotografie a „kresba“: Alena Velková

bydlení domácí mazlíčci životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Álo, ty jsi génius. To, co jsi napsala, je boží. Bobinu bych milovala stejně jako ty a rodina. Když jsem byla malá, měli jsme fenku Bobinu, byla to směs foxteriéra a něčeho. Milovala jsem jí i další pejsky, které jsme měli. Táta byl myslivec, měl setra, byl krásný a jednou mě kousl do tváře, přesto jsem ho milovala. Jizvu jsem měla docela dlouho. Ať jsou naši pejsci dlouho živí a šťastní.
Libuše Křapová
Jo jo, já vím. Zvířátka si nás dokáží dokonale ochočit :-)
Eva Mužíková
Jejda, dlouho jsem tě tady Bobino neviděla. Potěšila jsi mne.
Zdenka Jírová
Moc vtipný článek, ale nemyslete si, že to dokáží jen psi. Mám kočku ragdolku , bude jí 13 let, ale jak ta se mnou cvičí. Je určitě mnohem chytřejší než já, protože ví, i co si myslím a předchází tomu svým vlastnim rozhodnutím.
Dana Straková
Tak si to spolu holky hezky užívejte, moc vám to přeju. Ať ještě dlouho zlobíte jedna druhou :-)
Blanka Lazarová
Tleskám a zároveň Bobině fandím. A tobě taky Alčo.
Daniela Řeřichová
To je moc hezké. Bobina dala vašemu životu jinou dimenzi. :-)
Vladislava Dejmková
Milé a vtipné. Vykouzlilo mi to úsměv na tváři. Díky moc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.