Podzimní vycházka Alejí praotce Čecha
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Podzimní vycházka Alejí praotce Čecha

13. 11. 2024

Ještě pár dní předtím, než se podřipská krajina zahalila bílým neprůhledným závojem z mlhy, zvala dychtivé poutníky k cestě prosluněnou krajinou. Jako stvořená k pohodové procházce v kterémkoli ročním období je alej praotce Čecha, vinoucí se mezi poli z Ledčic do Mnetěše.

Ledčice je obec ve Středočeském kraji, ležící jižně od památné hory Říp. A právě díky iniciativě obce byla v roce 2005 vysázena alej z mladých stromečků v místech, kudy kdysi vedla cesta z Ledčic do sousední Mnetěše. Ta byla později rozorána a z přírody zmizela. Nezmizela však ze starých katastrálních map a podařilo se ji obnovit s tím, že do pozemku bylo uloženo kanalizační potrubí. Alej byla osázena třemi sty stromečky a osazena naučnými tabulemi o místním životě, floře i fauně. Díky tomu, že po celou dobu, kdy alejí kráčíte, máte před očima horu Říp, dostala název Naučná stezka praotce Čecha.

Zpočátku končila na okraji katastru obce a současně i Středočeského kraje. Sousední obec Mnetěš už totiž leží v kraji Ústeckém. Později se k projektu aleje Mnetěš připojila , navázala na stávající alej a dosázela stromky až do Mnetěše. Naučná stezka je označena modrými turistickými značkami a měří necelé 3 km. Za léta od jejího vzniku už stromky pěkně povyrostly a zdobí krajinu pod Řípem. Na její trase je i několik odpočinkových míst s lavičkami.

Já jsem si alej prošla v pěkném podzimním odpoledni 29. října, kdy pod stromy už ležela vrstva listí, ovšem většina stromů ještě zářila podzimním zlatem. V Ledčicích jsem se zastavila u rybníčka a vyšla ze vsi. Podřipská pole už byla sklizená a proháněl se po nich pásový traktor. Naštěstí mě neproháněl nikdo, jen čas, takže jsem si v poklidu šustila spadaným zlatým listím a nasávala vůni ještě teplého podzimu a možná posledních příjemně hřejivých paprsků.

Měla jsem v plánu projít alejí do Mnetěše a dojít do další vesnice - Vražkova na vlak. Plán to byl celkem dobrý, kdyby mě ovšem cestou nezdžovaly pohledy na podzimní Říp. Vláček motoráček jsem bohužel zaslechla houkat a viděla ho projet ve chvíli, kdy jsem ho absolutně nemohla doběhnout. Bezmocně jsem z jakéhosi důvodu přece jen došla až k nádraží, rozhodila rukama a vydala se na cestu po svých.

Po projití Vražkovem mě doběhla  změna času, které jsem ještě nepřivykla a neuvědomila si, že tma bude o hodinu dřív, než jsme byla zvyklá. Slunko se rychle začalo sklánět k západu a mně se nechtělo ve tmě pochodovat po silnici, kde jezdí dost aut. Naštěstí mám komu zavolat o pomoc a zanedlouho mě domů dovezlo naše autíčko s ochotným řidičem za volantem.

cestování fotografování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Opět jsi mi připomněla časy, kdy jsem sama, bez foťáku, bez mobilu nachodila spousty kilometrů po místech známých i neznámých. Nejednou jsem zabloudila bez šance zavolat o pomoc. Zřejmě byl můj anděl strážný bdělý a nakonec jsem se dostala, kam jsem potřebovala. Moc mě těší, že teď mohu absolvovat bezpečné virtuální výlety s tebou a dalšími íčkaři, kteří se s námi dělí o své zážitky. Ať ti zdraví slouží, nožky šlapou a ochotný řidič je vždy l mání. Tímto vás oba zdravím z Hor.
Eva Mužíková
Alenko, ta veselá parta mne pobavila. Znám jen a jen hrnečky. Procházka zlatým listim a pohled na Říp v dáli, to musel být požitek pro Tvé srdíčko a je, sic virtuálně potěšením i pro mne. No a ten pocit při pohledu na ujížděǰící vlak, ten Ti nezávidím. Ještě že vždy máš na drátě záchranu:)))
Zuzana Pivcová
Na cestu na Říp nikdy nezapomenu, i když to bylo v jiném ročním období.
Jana Kollinová
Již úvodní fotografie je nejen dokonalou ukázkou perspektivy, ale i pozvánkou.
Anna Potůčková
Moc hezká fotoreportáž hezké fotografie. Některé názvy obcí slyším nebo spíše čtu poprvé v životě. O jejich existenci jsem neměla vůbec ponětí.
Blanka Lazarová
Ali, krásná úvodní fotka, která přímo vybízí k brouzdání. Dík za tvoji procházku. Obdivuji, závidím, ale taky z toho něco mám. Nové informace, krásné představy i sdílení tvojí radosti. Příroda a poznávání Českého středohoří ve tvém podání mě baví. Zatím jen virtuálně, snad někdy,.... Díky. :-)
Jan Zelenka
Aleno, tvé vycházky jsou krásné a zajímavé. jsi notorický výletník a tak trochu ti závidím ten stálý životní elán a výdrž. Ať ti to vydrží co nejdéle!
Elena Valeriánová
Těším se vždy na Tvoje toulavé články krajem pod Řípem. Jsem nadšená z místopisného názvosloví, třeba dnes Mnetěše. Představuji si, že nějaký zeman se zastavil v polích a řekl si, och mne těší tato krajina a založil tam ves Mnetěš. Skutečnost může bát zcela jiná, ale první zmínka o této obci je už z roku 1226. Tak kdo ví, třeba nejsem daleko od pravdy. Nebo takový Vražkov, jak asi vznikl jeho název, obec je už zmíněná v roce 1100. U obce Ledčice jsem se dokonce u chytré tety Wiki dočetla, cituji: Antonín Profous v knize Místní jména v Čechách jméno osady vyložil takto: Osada odvozuje svůj název patrně od slov lado, ledce, která znamenají pustou nezoranou zemi, malá nebo menší lada. No není to úžasné a když ne přímo úžasné, tak poučné to je. A mě to baví, baví mě objevovat s Tebou České Středohoří. Fotky jako vždy krásné a veselá parta na plotě nemá chybu, lepší než hrnečkové ploty.
Marie Měchurová
Ali, děkujeme. Připomněli jsme si u Tvých hezkých podzimních fotografií naši, ještě zimní, procházku na majestátnou horu Říp, a posezení v Dortletce.
Miloslava Richterová
Váš výlet mě velmi oslovil, úvodní fotka je nádherná, pěkně napsáno. I tyto obce patří k místům mých prapředků. Praotec Čech sice taky, ale já mám na mysli ty moje, pozdější :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.