Co by měl vědět senior, který chce v důchodu pracovat?
Ilustrační foto: Pexels

Co by měl vědět senior, který chce v důchodu pracovat?

12. 11. 2024

Většina seniorů si dobu, kdy už nemusí chodit do práce a každý měsíc dostává důchod, docela užívá. Jsou mezi nimi i takoví, kteří datum odchodu do důchodu dlouho toužebně vyhlíželi a těšili se na dobu, kdy už nebudou muset každý den brzy vstávat, spěchat do práce a poslouchat své nadřízené.

Někteří dokonce využili možnost odejít do předčasného důchodu. Jsou spokojení, protože teprve v této etapě života mají dostatek volného času a mohou se věnovat svým zálibám, plnit si své sny, věnovat se vnoučatům nebo sami sobě.

Na druhé straně však existují i lidé, kteří odchod do důchodu neustále odkládají nebo důchod už pobírají, ale současně pracují. Mají dostatek psychických i fyzických sil, mají chuť pracovat, chtějí si udržet své sociální kontakty a být i nadále užiteční a případně si i finančně přilepšit k důchodu. Podle statistických údajů pracuje asi desetina seniorů, jejich počet však pomalu, ale neustále roste. 

Mým cílem není se zamýšlet nad tím, zda je lepší v důchodu pracovat či nepracovat. Každý člověk je jedinečný. Prožívá svůj život, má své touhy a potřeby, radosti i strasti a má možnost se rozhodnout podle sebe. Pro správné rozhodnutí je však dobré mít k dispozici i odpovídající informace.

Žádná pracovní omezení ani žádné pozastavení důchodu

Důležité je vědět, že dosažení důchodového věku sebou nepřináší prakticky žádná omezení ohledně pracovních možností. I v důchodovém věku je možné pracovat například i pro více zaměstnavatelů současně, nebo na hlavní pracovní poměr na plný úvazek či jako OSVČ. Pokračování v práci při dosažení řádného důchodového věku nepozastavuje ani neodsouvá výplatu důchodu. Je možné současně pobírat starobní důchod a mít příjem ze zaměstnání či jako OSVČ. 

Nárok na přepočítávání důchodu

Pokud senioři pobírají  řádný starobní důchod  a současně pracují, mají za práci, ze které odvádějí sociální pojištění po určité době nárok na zvýšení důchodu. V současnosti platí, že procentní výměra důchodu se zvyšuje o 0,4 procenta výpočtového základu za každých 360 kalendáŕních dnů výdělečné činnosti po datu přiznání starobního důchodu. Pracující důchodce si však musí o toto zvýšení na sociální správě požádat. Lze si žádat o zvýšení i zpětně, ale nejvíce pět let zpátky. Žádost lze podat osobně na místně příslušné OSSZ nebo elektronicky na stránkách www.eportal.cssz.cz. Pokud máte alespoň minimální zkušenosti s vyplňováním elektronických formulářů, mohu elektronickou variantu jen doporučit. Ušetříte si cestu na OSSZ. Sama elektronickou variantu žádosti pouužila a fungovala bez problémů. Do 30ti dní od podání žádosti by mělo přijít vyrozumnění o zvýšení důchodu. Částka, o kterou se takto důchod zvýší, je sice velmi malá, ale proč si o ni nezažádat?

O zvýšení důchodu za odpracovanou dobu souběžně s pobíráním důchodu můžete elektronicky požádat zde: Žádost o zvýšení důchodu

Více informací k přepočítávání důchodu najdete na stránkách České správy sociálního zabezpečení: www.eportal.cssz.cz.

Žádost o přepočítání starobniho důchodu

Pozor, podle návrhu důchodové reformy, který je v současné době projednáván, by se toto pravidlo pro zvyšování důchodu mělo brzy zrušit. Místo toho se počítá s tím, že by pracující důchodci měli úlevu na platbách na sociálním pojištění. Na straně zaměstnance by mělo dojít k “odpuštění” sociálního pojišténí ve výši 6, 5%, čímž dojde k navýšení čistého výdělku. Pokud bude reforma schválena, měla by tato novinka platit už od počátku roku 2025.

Jaké pracovní smlouvy může uzavírat důchodce?

Ani v této oblasti není senior, který pobírá řádný důchod, nijak omezen. Omezení existují pouze při pobírání předčasného důchodu. Je možné uzavřít pracovní smlouvu na hlavní pracovní poměr buď v plném rozsahu hodin nebo na kratší pracovní úvazek. Samozřejmě pokud senior má při dosažení důchodového věku pracovní smlouvu a chce ve stejném rozsahu pracovat i nadále, nemusí nic měnit a pokračuje v práci na tuto smlouvu. A to i v situaci, že si o starobní důchod zažádá a je mu přiznán a proplácen. Stejně tak může senior uzavírat i dohody. 

Hlavní pracovní poměr (HPP) na plný či kratší úvazek
Tuto formu pracovní smlouvy často využívají senioři, kteří po dosažení řádného důchodového věku svou práci nepřerušují a dále pracují na stejnou smlouvu. Dodatkem k pracovní smlouvě lze vyřešit případné zkrácení úvazku. Zaměstnavatel bývá většinou ochoten na kratší úvazek přistoupit, protože je motivován nižším procentem sociálního pojištění u důchodců pracujících na kratší úvazek. Samozřejmě ji mohou využít i ostatní senioři, pokud mají v úmyslu pracovat na plný či mírně zkrácený úvazek.
Výhody: neomezená výše výdělku, dovolená, nemocenská (max 70 dní), nelze dostat výpověď bez udání důvodu, na základě odpracované doby lze požádat za každý odpracovaný rok o přepočítání důchodu.
Nevýhody: relativné vysoké odvody - daně, zdravotní a sociální pojištění

Dohody

Práce tzv. na dohodu je u seniorů (ale i u studentů) velice oblíbená. Uzavírání dohod je trochu jednodušší a práce na dohodu je v určitých případech také finančně trochu výhodnější. V legislativě týkající se dohod probíhají během tohoto roku významné legislativní změny, stručně řečeno podmínky práce na dohodu se začínají přibližovat pracovnímu poměru (nárok na dovolenou, nemocenské dávky apod.). Na druhé straně dochází ke zpřísňování (viz evidence DPP). Níže popsané podmínky splatí pro letošní rok. Existují dva druhy dohod - dohoda o pracovní činnosti (DPČ) a dohoda o provedení práce (DPP). 

Dohoda o provedení práce (DPP) je vhodná pro jednorázové přivýdélky či krátkodobé brigády. Maximální rozsah práce nesmí překročit 300 hodin ročně. Pokud je u jednoho zaměstnavatele podepsaných více DPP, hodiny se sčítají. Pokud je tento druh smlouvy u několika různých zaměstnavatelů, limit (tedy 300 hod/rok) je možné naplnit u každého z nich zvlášť. Od 1.7.2024 byla zavedena povinná evidence DPP, pravidelně se eviduje i výše příjmů z dohody bez ohledu na to, zda se z ní platí odvody. či nikoliv.

Výhody: odvody na sociální a zdravotní pojištění se platí až od určité výše příjmů (zjednodušeně pokud výše příjmů přesáhne 25% průměrné mzdy tj. v roce 2024 10500 Kč), od letošního roku je u DPP i (trochu omezený) nárok na dovolenou.
Nevýhody: omezení na 300 hodin ročně, není nárok na nemocenskou, nepřepočítává se výše důchodu.

Praktická ukázka výpočtu daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění u dohod o provedení práce:
(příklad byl převzat z článku Jak na odvody a daně při práci na DPP nebo na DPČ z e15.cz)

DPP

Příklad bývá někdy lepší, než dlouhý a podrobný výklad. Z tohoto  příkladu je zřejmé, že výpočet daně je závislý na tom, zda je nebo není podepsané prohlášení k dani. V případě, že je podepsané prohlášení, počítá se se slevou na poplatníka. Výpočet sociálního a zdravotního pojištění se zase odvíjí od určité výše příjmů. Zjednodušeně řečeno, u dohody o provedení práce je dobré mít hrubý měsíční příjem pod hraniční částkou  10 500 Kč, aby se neplatilo pojištění.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)
Dohoda o pracovní činnosti se používá v případě, že práce bude mít dlouhodobější charakter. Lze ji sjednat maximálně na dobu  52 týdnů a rozsah práce za týden by neměl přesáhnout polovinu pracovní doby tj. 20 hodin za týden.

Výhody: Sociální a zdravotní pojištění se odvádí až při výdělku nad 4000 Kč měsíčně, při placení sociálního pojištění možnost zvyšování důchodu, od letošního roku je i u této dohody (trochu omezený) nárok na dovolenou, není třeba si hlídat 300 hodin ročně.
Nevýhody: omezení nad 20 hodin týdně

OSVČ jako vedlejší činnost

I při pobírání důchodu lze pracovat jako OSVČ na vedlejší činnost.
Výhody: při hrubém zisku do 105 521 Kč se neplatí sociální pojištění (platné pro rok 2024), dostanete celou částku na faktuře, neplatí se zálohy na zdravotní pojištění (vyřeší se po podání daňového přiznání)
Nevýhody: podávání daňového přiznání i přehledů o sociálním a zdravotním pojištění

I pracující důchodce platí daně a případně podává daňové přiznání

Přiznání řádného důchodu nepřináší automaticky žádnou daňovou úlevu. I pro pracující důchodce platí, že klíčovým prvkem pro všechny druhy smluv je tzv. růžové prohlášení aneb Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob. To může být v jednu chvíli podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele. V případě více pracovních vztahů je nejlepší ho podepsat tam, kde jsou největší příjmy. Díky podepsanému prohlášení lze uplatnit slevy na dani, u seniorů jde zejména slevu na poplatníka. V zákonných případech musí i senioři podávat daňové přiznání. Jde například o situaci, kdy senior pracuje v některém měsíci roku najednou pro dva zaměstnavatele a jeho příjem je daněn zálohovou daní.

U seniorů neprobíhá dopočet do minimální částky zdravotního pojištění

Zaměstnanci pobírající současně starobní důchod jsou však pro účely placení zdravotního pojištění i státními pojištěnci tj. zdravotní pojištění za ně platí stát. I u pracujícího seniora se zdravotní pojištění počítá a odvádí, ale neprovádí se dopočet zdravotního pojištění do minima. Částka zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je vždy jen 4,5 % z hrubé mzdy.

Předčasný důchod

O předčasný důchod je možné požádat až 3 roky před dosažením důchodového věku. Podmínky pro přiznání a výpočet předčasného důchodu se také dost mění, proto je třeba být při takovém kroku obzvláště obezřetný. Pokud je předčasný důchod přiznaný, ale jeho výplata je pozastavena, žádná omezení pro práci a výdělky neplatí. Dokonce je možné si díky další výdělečné činnosti, která zakládá účast na sociálním pojištění, snížit krácení za předčasnost a získat další odpracované roky. To ve výsledku může zvýšit váš důchod. 

Ovšem při výplatě předčasného důchodu jsou ovšem možnosti práce a přivýdělky omezené, což platí až do okamžiku, kdy dosáhnete důchodového věku. Zákon ale stanovuje určité výjimky, takže i v předčasném důchodu můžete mít určité drobnější přivýdělky, případně můžete omezeně podnikat. Platí, že zakázaná je jakákoliv práce s výdělky, které zakládají účast na sociálním pojištění.

Další informace k předčasnému důchodu můžete získat zde: https://www.cssz.cz/-/v-predcasnem-duchodu-je-mozny-jen-maly-privydelek-pozor-na-prisna-omezeni.

Kde můžete najít podrobné informace k zaměstnávání  seniorů?

Pokud vás tato problematika zajímá a potřebujete získat další informace, mohu doporučit portál České správy sociálního zabezpečení www.eportal.cssz.cz. Při své práci informace na tomto portálu často vyhledávám a vím, že na informace zde uvedené se mohu spolehnout.

Zdroje informací: 
https://www.penize.cz/starobni-duchod/454584-prace-v-duchodu-jaka-jsou-pravidla-a-na-co-si-dat-pozor
https://www.finance.cz/543088-co-vedet-o-praci-v-duchodu-v-9-bodech/
https://ceskeduchody.cz/navody/prace-privydelky-v-duchodu-pravidla-pro-radne-a-predcasne-duchodce
https://financnezdravejsi.csas.cz/cs/duchod/moznosti-jak-si-v-duchodu-privydelat
https://www.cssz.cz/-/v-predcasnem-duchodu-je-mozny-jen-maly-privydelek-pozor-na-prisna-omezeni
https://dostupnyadvokat.cz/blog/odchod-do-duchodu-zamestnani-senioru#pracovat
https://www.cssz.cz/

důchody penze práce
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Díky moc za velmi přehledný a pro mnohé užitečný článek. Já jsem až do loňského jara měla externí zaměstnání na "Dohodu o provedení práce DPP. Každý rok jsem také vyplňovala daňové přiznání. Ale s přibývajícím věkem to už bylo občas nad moje síly. Ale jsem moc ráda, že jsem tuto práci měla, byla pro mne velikým obohacením* o setkávání s mnoha a mnoha různými zajímavými lidmi jak v mém blízkém, ale i hodně vzdálenějším okolí - tam jsem ovšem jezdila autobusy a vlaky.
Hana Rypáčková
Chválím tě, Vlaďko. Jistě to mnohým mladším pomůže...
Jitka Caklová
Určitě užitečný článek, nabitý užitečnými informacemi pro ty, kteří si chtějí v důchodu přilepšit, mě se to netýká. Po odpracovaných padesáti letech jsem po první operaci páteře skončila v invalidním důchodu. Dnes dvacátý rok v důchodu, coby "žena v domácnosti" s domkem a zahradou, si o přivýdělku nechci nechat ani zdát :-)
Ilona Erika Kolář
Článek je opravdu dobrý a přehledný. Nicméně portál ČSSZ ještě neměl na jaře pořádně vychytané blechy. Źádala jsem si o přepočet důchodu on-line, ovšem nakonec jsem si stejně musela domluvit schůzku s pracovnicí, poněvadž žádost, ačkoliv byla přes systém řádně přijata, tak během dvou měsíců zničeho nic zmizela, jako bych sama nic nepodávala. Navíc, když jsem žádala o schůzku, tak úřednice dostala jen žádost o schůzku a poznámky, které jsem posílala přímo do zprávy také zmizely. Kromě toho mi web hlásil, že nefunguje na 100 procent. Doufám, že až budu žádat příští rok, tak už bude všem fungovat jak má.
Miloslava Richterová
Přesto, že pracuji jenom doma, článek je přehledný, zajímavý a určitě užitečný, bezva.
Ingrid Hřebíčková
Mockrát děkuji za sebe i sestru Míšu za velmi užitečný a potřebný článek.
Jan Zelenka
Přehledný a užitečný článek. Pro mne ovšem ne. Já do normálního důchodu nechtěl, věnoval jsem se finančně zajímavému obchodu, ale druhý infarkt mě vrátil do reality. Ale kdo má dost sil a chuti pracovat dál, proč ne? Práce důchodcovský život naplní.
Jana Šenbergerová
I když se mě to už dávno netýká, se zájmem jsem přečetla a pokládám článek za užitečný pro všechny, kteří chtějí pokračovat v placené práci i po dosažení důchodového věku.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jako pracující důchodce v režimu OSVČ platím zálohové platby jak na zdravotní, tak i sociální pojištění.Dále podávám daňové přiznání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.