Má podzimní procházka
Ilustrační foto: Pixabay

Má podzimní procházka

6. 11. 2024

Někdy se zamýšlím, proč lidé rádi chodí ven. Rozum s tím nemá nic společného. Prostě je nám tam dobře. Náš cit (emoce) nám velí: běž do přírody. Vystoupej na skálu a podívej se na tu nádheru. Lehni pod strom. Vrhni se do vody. Poslouchej ptáky. Přivoň k luční květině. Sleduj pasoucí se zvířata.

Tyto estetické vjemy nám obohacují život. Je to odpočinek od konzumního života. Je to ideální prostředí k relaxaci. Můžeme se jen kochat někde na lavičce, když už nám zdraví neslouží. Pokud jsme čilí, tak se můžeme projít, případně proběhnout.

Je neděle. Žena se chytá vařit sváteční oběd. Ať si užije klid. Každý člověk potřebuje chvilku pro sebe. Já nebudu doma překážet. Vyrážím do přírody. Do „svého“ milovaného lužního lesa.

Boty se mi brodí v barvě. V opadaném listí. Jeden list je sytě rudý, druhý žlutě uklidňuje. Další, další odstíny, které nejdou synteticky vyrobit. Můj zrak objímá tu podzimní výzdobu. Příroda je zdatný malíř.

Sem tam někoho potkám. Přes cestu přeběhne pejsek, který se zatoulal. Dnes míjím samé vychované děti. S rodiči zdaleka mě zdraví. Také dědeček potřebuje své tělo provětrat. Po povodních musím překračovat kmeny padlých stromů. Po cestičce tiše našlapuji. Voda má sílu a mnohde ji podemlela. Kolem těchto překážek již lidé si udělali cestičky. Majitel Městské lesy asi na to nemá lidi, aby kalamitu odstranili.

Na rybníku se předvádějí modelky labutě. Na břehu děti krmí houf kachen. Nasávám tu nádheru. Ten dnešní den nebyl určitě zbytečný. Proč doma polykat roztoče? Houby mě již nepotkaly. Ani výtečné holubinky, do kterých lidé kopou jsem nespatřil. Je deset stupňů. Choulím se do bundy. Mládí mě dávno nehřeje. Je mi ale teplo z malování přírody. Přes purpurově zbarvený strom mě lechtá sluníčko. Azurové nebe na mě mává. Já si to tady užívám. Nakumulovanou negativní energii vypouštím.

Očištěn usedám k obědu. Konzumoval jsem dnes dvě porce. Jídlo a krásu.

příroda psychika životní styl
Hodnocení:
(3.8 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Pokud já osobně nejsem taková, či onaká, pak je nemožné, abych to viděla na druhých.
Jitka Caklová
:-) :-) Nojo no tak jsem opět byla zahnána, nebo jsem se dobrovolně sama zařadila, do stádečka černých ovcí. Život každého je přece o jeho zkušenostech, prožitcích, aktivitách atp. Osobně v mých příspěvcích zloba, závist, osočování, odsuzování, kritika ani jedůvky nejsou a pokud je tam kdokoliv čte a vnímá vlastními smysly, nechť se sám sebe zeptá proč to tak vnímá.
Jana Jurečková
Opravdu nechápu, co je na tom špatného, když paní Berková vaří sváteční oběd. Článek se mi líbil. Také mám ráda přírodu. Člověk do ní musí chodit s pokorou a s respektem, jinak to nejde.
Hana Řezáčová
Hezké povídání o podzimní přírodě, o barevné kráse, kterou teď venku můžeme zažít ... "Jedůvky" v komentářích moc nechápu, článek není o práci v domácnosti a o jejím rozdělení mezi partnery - každý to má doma nějak jinak a to "jinak" (než já) přece neznamená špatně
Jana Vargová
Otevřu stránky a tiše závidím počet komentářů pod tímto článkem. Pak si je rozkliknu, rázem se vracím na zem - a závist je tatam. Abych nezavdala příčinu další zbytečné komunikaci, slovo "závist" prosím berte jako nadsázku. V "tomto oboru" opravdu nesoutěžím. Všimla jsem si, že mnoho komentářů se vůbec netýká obsahu přečteného, často, velmi často komentátor obsah ignoruje a ostatní seznamuje se svými aktivitami, zkušenostmi. Co dále nechápu, jsou slovní útoky a další a další negativní reakce. Jak by řekla moje maminka: šlápli do enóna a ještě se v tom rochní. Každý má právo svůj názor sdělit, proč však jiný názor ihned odsoudit? Konkrétně tady za mě: pochopila jsem, že autor se chtěl podělit o svoje pocity během podzimní procházky. To, že manželka doma vařila, jsem vzala jako malé zpestření. Textu. No a? Asi to doma mají takto zařízené! Kdyby tam tato zmínka nebyla, ... Článku jsem dala 5*. Líbil se mi. Na íčku jsem několik let a příspěvky ostatních vnímám jako snahu a chuť psát a o své texty se podělit. Z málokoho z nás se stane spisovatel s nějakým bestsellerem, na srdci ale určitě zahřeje, když si náš příspěvek někdo přečte. A reaguje. Pokud negativně, je to pro autora povzbuzení na zlepšení. Svět okolo nás je plný zášti, zloby, odporu, nenávisti. Proč tyto vlastnosti podněcovat i tady? Mimochodem, nikde není psáno, že obsah textu má být vždy jen z reálného života. Mnoho příspěvků je protkáno fantazií. Prosba na konec: vy, kteří rádi píšete a fotíte, nenechte se odradit, a k počítači dál usedejte a zpříjemňujte nám ostatním pokračující stáří.
Jitka Caklová
.... a když nic ve zlém, tak je každého věc jestli píše článek, nebo příspěvek. ODLIŠNÝ NÁZOR, NEBO-LI ÚHEL POHLEDU, není kritikou.
Jitka Caklová
11:37 Ano Soňo, se svojí kůží jsem chodila na trh tak dlouho, až jsem se pro íčkaře podporované vedením, stala černou ovcí. Tak už raději nepíši a raději se kochám přírodou při práci na zahradě, nebo při vycházkách ♥♥♥
Jitka Caklová
Každý má své zkušenosti a pravda, jak to mají u Berků je čistě jejich věc. Ano, člověk aby se bál něco napsat. Pamatuji na ne příliš lichotivé příspěvky u svých článků, když jsem psala o svém nelehkém dětství. Ano jak to mají u Berků je jejich věc, ale když jednou pan Berka napíše, že manželku doprovází ráno do práce, protože je nemocná a jindy napíše, když přichází odpoledne z práce obtěžkaná taškami s nákupem, že ji uvaří kafe a klidí se jí z cesty, tak to o "něčem" svědčí. Ale chápu, že je to jejich věc. Jsem pouze pozorný čtenář se svými zkušenostmi a pan Berka by takovou manželku zaručeně nechtěl. :-) :-)
Soňa Prachfeldová
Nic ve zlém, ale většina, kritizující článek, nemá ani jeden článek na íčku. Nemohu posoudit a aní nechci, ani mi to nepřísluší, jaké oni mají ego. Každý, kdo sem aktivně píše, kromě komentářů, něco o sobě vypovídá a jde se svojí kůží na trh . Jsme, jací jsme. :-)
Dagmar Vargová
Ano, povídání o přírodě je moc hezké a vděčné téma, které většinou potěší a neurazí. Problém vidím v něčem jiném. Pan Berka umí a jeho články jsou čtivé, to mu nikdo nemůže upřít. Obávám se, že "háček" představuje jakési "zbytnělé ego", které všemi články prosakuje :-(. Zkrátka by to asi chtělo víc skromnosti a pokory... ono ani "2x VŠ" nezaručuje úspěch a oblibu, spíš naopak. A kam jsme se to na íčku dostali? Stačí občas mrknout na Ring. Např. "baba jedovatá,... tlama..." a podobné výrazy :-(. Znamení doby, bohužel i mezi seniory.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.