Pevnost v chorvatském Trogiru. FOTO: Marie Měchurová
Města a městečka severní a střední Dalmácie
10. 11. 2024Při našem říjnovém putování po Chorvatských národních parcích jsme měli možnost navštívit i zajímavá města a městečka severní a střední Dalmácie. Můžete je se mnou také navštívit prostřednictvím mých fotografií.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Měchurová
10.11.2024 15:54
Pane Zelenka, chybička se vloudila, a já děkuju za upozornění. Poprosila jsem redakci o opravu.
Jan Zelenka
10.11.2024 15:29
Paní Měchurová, s článkem a fotkami jste mě moc potěšila. Vámi vzpomínaná města důvěrně znám, prožili jsme tam se ženou mnoho krásných chvil. Své zážitky jsem vepsal do dvou cestopisů. Jen malá poznámka k jedné vaší fotce. jedná se o katedrálu sv. Jakova /Jakuba/ v Šibeniku. Na 15. století je to unikátní stavba. Váže se k ní zajímavý příběh. Známý stavitel Juraj Dalmatinec narazil na lakotnou městskou radu, když chtěl za práci zaplatit. Je to ta fotka s řadou kamenných reliéfů hlav. Je jich celkem 71 a jsou mezi nimi i tváře členů městské rady. Juraj Dalmatinec je vytesal záměrně a po městě rozhlásil, že je rada lakotná. A protože jsou lidé škodolibí, tak se těmto portrétům začalo říkat Galerie darebáků. Jsem také pod nimi vyfocen. Chorvatsko je krásná země se zajímavými lidmi, památkami a příjemným mořem. Díky!
Zuzana Pivcová
10.11.2024 13:09
Na začátku prvního ročníku střední školy si moje kamarádka začala psát s nějakým mladým Jugoslávcem, tak mi napsala o adresu jeho kamaráda. Dodnes si pamatuji, že se jmenoval Branko a byl ze Zadaru. Když mi poslal pohled, byly na něm samé architektonické památky, ale žádné moře. Byl starší a pak šel na vojnu. Dopisování záhy skončilo. Sama jsem v Chorvatsku nikdy nebyla. Děkuji za cestopisné vyprávění.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA