Hrzánová s Dulavou zvládnout zahrát ve hře Dvojka celkem čtrnáct postav
Dvojka. Nové představení Divadla Ungelt. FOTO: Jan Malíř

Hrzánová s Dulavou zvládnout zahrát ve hře Dvojka celkem čtrnáct postav

18. 10. 2024

Divadlo Ungelt připravuje premiéru hry Dvojka Jima Cartwrighta. V této britské komediální klasice sice vystupuje 14 postav, ale hrají je jen dva herci - Bára Hrzánová, která na jeviště Ungeltu vstoupí vůbec poprvé a Jaromír Dulava.

Toho diváci znají z již legendárních inscenací Divadla Ungelt, a to Sylvie (1998) a Řidič paní Daisy (2003), a také ze současného hitu Pstruzi, kde hraje s Pavlem Liškou a Alenou Mihulovou. Jako režisér má na svědomí jednu z nejžádanějších inscenací divadla - Slepice na zádech s Táňou Dykovou, Vojtou Dykem a Radovanem Klučkou.
 
Dvojka byla od svého vzniku v roce 1989 přeložena do více jak 20 jazyků a prošla mnoha světovými jevišti (ve zbrusu novém překladu Pavla Dominika ji nyní poprvé uvede Ungelt). Zachycuje čilý ruch jedné zdánlivě obyčejné severoanglické hospůdky. Panoptikum více či méně bizarních postaviček – hostů – propojuje hádavý manželský pár hospodského a hospodské, kteří raději pracují, než aby si uvědomili, jaké výročí by si ten den mohli připomenout...
 
Dvojka 2.jpg
Bára Hrzánová ve hře Dvojka. FOTO: Jan Malíř
 
Herecky extrémně náročnou, přímo virtuózní dramatickou mozaiku, která umě propojuje klauniádu, konverzační komedii a psychologické drama, režíruje Janusz Klimsza. Ostravského režijního barda (a spolužáka Báry Hrzánové z DAMU) diváci znají především díky Deštivým dnům, nejstarší inscenaci na repertoáru Ungeltu (hraje se od roku 2012).
 
České premiéry Dvojky budou 2. a 3. listopadu 2024. Inscenaci bude pak možné vidět i na Letní scéně 2025 a to mimo jiné také v rámci charitativního večera pro Centrum Paraple, který proběhne 2. 7. 2025.  Všechny reprízy Dvojky do konce roku jsou beznadějně vyprodané, ale v těchto dnech divadlo uvolnilo do prodeje nové termíny v lednu a v únoru 2025. Mizí ovšem stejně rychle jako ty letošní. Dne 22. října půjdou do prodeje také termíny v březnu, v dubnu a v květnu.

divadlo kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.