Bojíte se nákupů v e-shopech? Můžete využít jednorázovou virtuální kartu
Ilustrační foto: Pexels

Bojíte se nákupů v e-shopech? Můžete využít jednorázovou virtuální kartu

29. 10. 2024

V době nakupování vánočních dárků je nutné počítat s vyšší aktivitou kybernetických šmejdů, kteří se snaží vylákat od důvěřivých zákazníků údaje z platebních karet. Jaké typy karet jsou pro nakupování na e-shopech nejbezpečnější?

Mnozí si jistě pamatují dobu, kdy se u nás objevily první platební karty. Díky svým výhodám se rychle rozšířily a staly se běžnou součástí našeho života. Dnes má alespoň jednu plastovou platební kartu většina z nás. Vývoj však neustále pokračuje, a tak se objevují nové druhy platebních karet a s nimi i nové způsoby placení. Tyto novinky přinášejí zejména jednoduchost a vyšší úroveň bezpečnosti prováděných plateb. Stojí za to se o nich dozvědět více a zvážit, zda by mohly být v určitých situacích přínosné.

Digitalizovaná karta

Digitalizovaná karta je vlastně plastová platební karta ve virtuální podobě. Pro její používání v kamenných obchodech potřebujete chytrý mobilní telefon nebo hodinky vybavené technologií NFC (Near Field Communication). Tato technologie umožňuje bezdrátovou komunikaci na velmi krátké vzdálenosti (maximálně 4 cm). Dále je třeba si do mobilního zařízení nainstalovat aplikaci, jako je např. Google Pay nebo Apple Pay (záleží na typu mobilního zařízení). Osobně mám na svém mobilu Samsung  aplikaci Peněženka, kde jsem si uložila všechny své platební karty. Používám ji už více než dva roky. Vložení karty do elektronické peněženky je velmi snadné – stačí vybrat možnost „Přidat kartu“, zvolit typ karty a buď ji „ofotit“ mobilem, nebo ručně zadat požadované údaje. V mobilní peněžence je uložena digitální podoba plastové karty. Při placení stačí pustit mobil, otevřít aplikaci Peněženka, vybrat kartu a přiblížit mobil k platebnímu terminálu. Platba nevyžaduje připojení k internetu, takže se nemusíte starat o datové tarify nebo Wi-Fi sítě.

Platba digitalizovanou kartou může být bezpečnější než tradiční platba z několika důvodů:

1. Tokenizace: Při platbě elektronickou peněženkou se často používá jednorázový kód (token) místo skutečného čísla karty, což snižuje riziko zneužití.
2. Biometrické zabezpečení: Mnoho elektronických peněženek umožňuje autorizaci plateb pomocí biometrických údajů (otisk prstu, rozpoznání obličeje), což zvyšuje úroveň zabezpečení.
3. Šifrování: Data o platebních kartách jsou šifrována, čímž jsou chráněna před neoprávněným přístupem.

Samozřejmě je také velmi důležité, mít dobře zabezpečený přístup k mobilnímu zařízení.

Na první pohled se může zdát nastavení mobilního telefonu pro mobilní platby je složité. Pokud s tím nemáte zkušenosti, jistě najdete někoho, kdo vám s tím poradí. Vlastní placení mobilem je však rychlé a jednoduché. A návykové. Když to jednou vyzkoušíte, snadno si na to zvyknete. A protože mobil máte vždy u sebe, nemusíte vytahovat peněženku. Digitalizovanou kartu lze také použít pro výběr z bankomatu, ale je třeba, aby bankomat podporoval bezkontaktní platby.

Virtuální karta

Virtuální karta nemá fyzickou podobu; je pouze digitálně vygenerovaná. Pokud ji vaše banka nabízí, můžete si ji sami snadno vytvořit ve svém internetovém bankovnictví nebo bankovní aplikaci. Má stejné funkce jako plastová karta, tedy můžete s ní platit na internetu a pokud ji nahrajete do aplikací Google Pay nebo Apple Pay, můžete ji používat i k placení v obchodech. Virtuální kartu lze také využít pro výběr peněz z bankomatu, ale pouze tam, kde je bezkontaktní přístup.

Výhody:

• Virtuální kartu lze okamžitě zrušit a vygenerovat novou, což zvyšuje její bezpečnost, zejména při provádění rizikových transakcí.
  • Můžete si ji vytvořit ihned po založení účtu, takže se vyhnete čekání na doručení plastové karty.
  • Je možné ji vložit i do elektronické peněženky a používat pro mobilní platby.
  • Virtuální karta má své vlastní číslo, které je na první pohled obvykle skryté a jeho zobrazení vyžaduje znovu  zadání kódu.
  • Stejně jako na plastové kartě si můžete nastavit limity pro platby a výběry hotovosti.

Nevýhody:

• Virtuální kartu nepodporují všechny banky.  Nabízí ji např. Air Bank, ČSOB, mBank, Moneta, Raiffeisenbank, Česká spořitelna a  UniCredit. 
  • V některých situacích je nutné použít reálnou  plastovou kartu (například při rezervaci ubytování nebo půjčovně aut).

Pokud byste o ni měli o používání virtuální karty zájem, je dobré si ověřit možnost jejího používání přímo ve vaší bance. Nebo položit dotaz ve svém internetovém či mobilním bankovnictví. Tam také najdete přesný popis vlastností virtuální karty i praktická videa s návody, jak si takovou kartu vytvořit a jak používat.

Já osobně mám k jednomu bankovnímu účtu plastovou kartu, kterou používám velmi zřídka. Tuto kartu nemám ani zdigitalizovanou. Ale k témuž účtu jsem si vytvořila virtuální kartu uloženou v aplikaci Peněženka ve svém mobilu. S tou platím skoro všechno. Běžné nákupy, platby na internetu, jízdenky přes aplikaci Můj vlak, různé předplatné apod. Dokonce jsem ji letos používala při platbě lehátek na pláži.

Jednorázová virtuální karta

Jak název napovídá, jednorázová virtuální karta je určena pouze pro jednu platbu. Tuto kartu si vygenerujete před platbou, použijete ji k platbě na internetu a po transakci se automaticky zruší. Bezpečnost je zde ještě vyšší, protože pokud by někdo během transakce získal údaje o kartě, ty by mu byly k ničemu, neboť karta zaniká. Tuto kartu nelze používat pro platby v obchodě, k jejímu používání nepotřebujete chytrý mobil. Je vhodná pro nákupy na internetu, a to  zvlášť pro nákupy na rizikových e-shopech nebo pro nákupy ze zahraničí. 

Výhody:

• Ještě vyšší bezpečnost  než virtuální karta díky automatickému zrušení karty po transakci..

Nevýhody:

• Nabízí ji pouze velmi málo bank, je třeba si to ověřit ve vaší bance.

Zde je videonávod, jak si vygenerovat jednorázovou kartu v aplikaci George

A ještě pár slov k bezpečnějším nákupům na internetu

Používání virtuální nebo jednorázové virtuální karty není jediným způsobem, jak zvýšit bezpečnost nákupů na internetu. Před nákupem na neznámém e-shopu je dobré si ho prověřit. Zjistěte si, kdo je provozovatelem e-shopu, jaké možnosti placení a dopravy zboží, zda a jak je možné zakoupené zboží nebo služby reklamovat. Vyplatí se vyhledat si i zkušenosti ostatních zákazníků. Informace o rizikových e-shopech najdete také na stránkách České obchodní inspekce. Pokud však máte nějaké pochybnosti, nejlepší je rychle podezřelé stránky opustit.

S využitím zdrojů: webové stránky některých bank a hlavně osobní zkušenosti s používáním digitalizované i virtuální karty, elektronické peněženky a několika mobilních bankovních aplikací. 

nákupy Nenaletím! peníze
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vlaďko, ještě si přečtu pár vašich článků na podobné téma a naučím se "čínsky". "Španělskou ves" už jsem zvládla.
Soňa Prachfeldová
Výborný článek z, díky Vlaďko. Asi vylepším placení peněženkou v mobilu.
Alena Velková
Díky za informace...o jednorázové kartě jsem zatím nic nevěděla.
Ilona Erika Kolář
Kvůli platbám kartou přes internet jsem si založila v bance Creditas účet a virtuální kartu. Před nákupem si převedu z jiné banky pouze určitou částku, takže mě snad žádné vytunelování nehrozí.
Naděžda Špásová
V E-shopu nakupujeme už několik let a jsme zatím spokojeni.
Jana Kollinová
Opět jeden z velmi užitečných článků pro bezpečnější nakupování po internetu. Mám aplikaci George a oceňuji připojené video o vytvoření jednorázové virtuální karty. Děkuji, paní Vladislavo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.