Ilustrační foto: Pixabay
Chléb v historii, kultuře a náboženství I.
17. 8. 2024Chléb je základní potravina, důležitá součást každodenního života lidí po celém světě. Jeho vynález se zapsal jako historická událost pro lidstvo s velkým duchovním přesahem do většiny kultur. Příspěvek jsem rozdělila do dvou částí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
17.8.2024 22:20
Podstatou článku je důležitá a možná trochu opomíjená úloha chleba v průběhu dějinného vývoje. Je to originální téma, originálně zpracované. Je dobře, že se toho ujala právě Věrka. Pochopitelně i dnes je chléb důležitou složkou našeho života.
Jana Vargová
17.8.2024 16:15
Chléb "vejražka" byl lahůdka i se sádlem a se škvarky. Jako kdybych vůni ucítila právě teď. - Skvělý článek.
Alena Velková
17.8.2024 14:56
Také si vzpomínám na ty velké kulaté bochníky chleba. Babička vždy chleba zabalila do utěrky a dala do skříňky v komoře...a jak píše paní Kollinová, vydržel nám vláčný
a neplesnivý celý týden.
Jana Kollinová
17.8.2024 14:48
Skvěle zpracované téma chleba, jedné ze základních potravin. Ze vzpomínek mi nikdy nevymizí chléb mého dětství - tříkilový kulatý pecen, voňavý, se zlatou křupavou kůrčičkou a trvanlivostí celý týden, což neplatilo u mých prarodičů, kterých se u stolu sešlo 6 strávníků a chlebová pochoutka zmizela jako mávnutím proutku. Patka čerstvého chleba byla nejvíce žádanou lahůdkou. Navzdory desetitisícové historii pečení chleba, jeho kvalita a trvanlivost v poslední době hodně utrpěla. Bloudím mezi regály s pečivem v různých marketech a zkouším stále nové druhy chleba, hledám "chléb mého dětství", ale navzdory široké nabídce všech možný druhů a tvarů, nikde není. Je to možná tím, že patron pekařů přišel na Znojemsku o ruce. Sochu svatého Klementa poškodil vandal (iDNES z 22. 11. 2023). V křesťanské tradici je také Svatý Vavřinec uctíván jako patron pekařů. Možná se na nás svatí patroni pekařů zlobí po ujištění z čeho všeho jsou současní pekaři schopni upéct výtvory, kterým říkají chleba.
Blanka Lazarová
17.8.2024 13:18
Věrko, moc hezký článek. Chleba je u mě potravina č. 1. Bez něj si svoje stravování vůbec neumím představit. Ochutnala jsem už hodně druhů a momentálně u mě vítězí klasický kmínový. :-)
Naděžda Špásová
17.8.2024 12:23
Věrko, máš můj velký obdiv. Takhle rozsáhle napsat o obyčejné potravině, jako je chleba je obdivuhodné. Chléb kupujeme podmáslový, Petr se párkrát snažil o chléb domácí, ale moc mu to nešlo. Je fakt, že chléb je základní potravina a k životu by mi asi chyběl. Jsem zvědavá, co nám předvedeš za dobrotu příště. :-)
Jan Zelenka
17.8.2024 12:00
Věrko, už jsme si o tom psali. Tak jen krátce. Úžasný a komplexní článek o historii a značném významu chleba v dlouhé historii lidstva. Tím, že se zabývám i historií starověku, něco málo o tom vím. Úžasně jsi mi rozšířila starověký obzor. Článek jsem si stáhl jako důležitý zdroj. Díky!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA