Ilustrační foto: Jana Mesarčová za pomoci umělé inteligence
Chtějme lidsky myslet a cítit navždy. Nedelegujme tuto schopnost umělé inteligenci
13. 8. 2024Mnozí jsme svědky i přímými účastníky prudkého zrychlování rozvoje technologií. Já např. zažila valchu, bubnovou pračku i pračku s rotujícím motorem. Zažila jsem telegraf, kabelový telefon, fax, domácí bezdrátový telefon, těžkou přenosnou Nokii TMF, tlačítkové vysouvací, otevírací a dotykové mobilní telefony.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
VANDA Blaškovič
13.8.2024 21:35
16:57 Petře, troufnu si tvrdit, že je to právě naopak. Že je to názor lidí, kteří se automobilu obávali, že může způsobit neštěstí. Proto předním běžel nebo šel člověk s červeným praporkem, aby upozornil, na blížící se nebezpečí, na přijíždějící automobil, který se stal později běžnou součástí života. Ještě doplňuji.Ačkoliv je obecná umělá inteligence (AGI) stále v oblasti spekulací, pokud by někdy vznikla, mohla by teoreticky převzít kontrolu nad systémy, což by mohlo vést k katastrofálním důsledkům. Vidím paralelu v rozvoji automobilismu a AI…dopravní předpisy, silniční síť, řidičáky, prostě zákony a regulace, totéž bude muset nastat asi tady. Auta jsou přeci jenom pro lidi prospěšná, i když k tragédiím dochází. Ale proto je nezavrhneme…
VANDA Blaškovič
13.8.2024 15:23
Současné AI systémy jsou velmi specializované a nemají obecnou inteligenci (AGI). To znamená, že umí dobře dělat jen to, pro co byly navrženy, a nemohou samostatně převzít kontrolu nad světem nebo se vymknout kontrole. Já AI vítám. Převratné události vždy děsí a děsily, např. elektricky proud, automobily…a nyní pohodička, kde jsou ty doby, kdy se před autem běhalo s praporkem…:) Tak se možná jednou na nás budou dívat s úsměvem další generace, co se týče současné AI…:)
Jana Šenbergerová
13.8.2024 14:44
Četlo se to skoro jako sci-fi. Je to můj oblíbený žánr, takže si v hrubých rysech dovedu představit, jak to jednou s lidstvem může dopadnout. Nebojím se, ale obávám. Příliš často si totiž myslíme, že to nějak zvládneme, ale málo přemýšlíme, jak to zvládneme. Už nám přerostly přes hlavu obyčejné plasty. Co si počneme s umělou inteligencí, když si často nevíme rady s tou lidskou?
Jarmila Komberec Jakubcová
13.8.2024 14:35
Článek je pravdivý a AI nás obklopuje stále více. Z počátku jsem byla nadšena co lidé dokáží vymyslet a v poslední době už mi slovo "umělá inteligence" děsí. Děkuji za Vaše slova.
Jitka Caklová
13.8.2024 13:57
Ano, víc takových článků. Člověk který se bojí, je poslušný, lépe ovladatelný.
Romana Koníčková
13.8.2024 12:58
Popsala jste to přesně. Začne to u nepotřebnosti tištěných letáků, pak novin, pak knih a skončí kde ? U všeho starého, to přece taky nikdo nepotřebuje. Děsivá představa.
Dušan Brabec
13.8.2024 11:57
Aktuální trend je vše převádět do virtuální reality, datových center a cloudů - tedy žádné knihy v listinné podobně, žádngramodesky CD a DVD, žádné papírové záznamy apod., vše lze stáhnout "odněkud" z prostoru... Pak ale stačí jen to vypnout či smazat... A je jedno, zda to udělá, zda člověk nebo umělá inteligence-. A co nastane pak? Vždyť dnes již mladší generace neumí hledat v papírových mapách a atlasech, vše najdou přes GPSky na mobilu či v počítači. Dopručuji přečíst knihu od Ondřeje Neffa "Tma", jaká celosvětová katastrofa lidstva nastala pouze v případě absolutního konce elektrické energie. A tady by to bylo mnohem, mnohem, horší. Ale zase by zjevně došlo k "humánní" redukci obyvatel zeměkoule na kážené 2 miliardy, což podle dvou na sobě nezávislých studií je prý optimální pro život na zemi?!?
Alena Gebauerová
13.8.2024 10:23
Mám obavy, že si s umělou inteligenci budeme tak dlouho zahrávat, až dá jednou povel ke zničení světa.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA