Málem jsem dnes dodávku své nové knihy zaspal. Noc byla špatná, a tak jsem vstával až v devět. Krátce nato zazvonil telefon. Tiskárna dodržela slovo a moje nová kniha byla před domem.
První vydání blízkovýchodního cestopisu Snítka olivy ze Země zaslíbené, které mapovalo naše dvě cesty na Blízký východ v letech 2009 a 2010, vyšlo v roce 2014. O knihu byl velký zájem, v městské knihovně se často půjčovala, přestože neprošla jazykovou korekturou a byla svým rozsahem omezená.
Současná válečná krize na Blízkém východě a její krvavá eskalace mě přiměla k tomu, přepracovat ono první vydání knihy a doplnit zejména historická fakta, která mohou čtenáři přiblížit i důvody současné krize, jejíž počátky sahají více než tři tisíce let zpět do historie.
Druhé vydání se tak rozrostlo o 100 stran a řadu fotografií. A také o skvělou jazykovou korekturu dr. Věrky Ježkové. Velká část knihy je věnována Jordánsku, zemi biblické historie, a množství jeho významných památek.
A konečně Jeruzalém. Svaté město židů, křesťanů i muslimů a jejich místy problematické soužití. Těšili jsme se na něj se ženou moc a nebyli jsme zklamáni. V publikaci nechybí ani kritický pohled na knihy Starého a Nového zákona z hlediska moderní archeologie.
Jsem moc rád, že nakladatel vyhověl mé prosbě a knihu zpracoval k mému nastávajícímu pokročilému životnímu výročí. Případným zájemcům je kniha k dispozici.
OBSAH KNIHY
Předmluva …… 5
Jordánsko, země biblické historie …… 8
Pouštní rezervace Wádí Rum 9
Skalní město Petra 21
Skalní město Petra podruhé 35
Ještě trochu historie 46
Město mozaik - Madaba 51
Tam dole je Země zaslíbená - Hora Nebo. 64
Malá exkurze do světa antiky -
antické město Gerasa 76
Ammán. 94