FOTO: Oldřich Čepelka
Dovolená v běhu. Ale pozor na gwnpgmg
19. 7. 2024Jak vypadá noční jízda v levostranném provozu? Jak číst jména, která začínají dvojitým L? Je vůbec možné objevit se v 67 letech na mistrovství světa se startovním číslem? A proč nechci uvést plným jménem pana P., který navštívil Allison a už s ní zůstal? Na jednu otázku odpověď nenaleznu…
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Oldřich Čepelka
22.7.2024 10:08
pane Kalousi, blahopřeji k rychlé a výborné práci. je to tak, fotil jsem to tam, jak píšete, je to v horách nad jezerem s tou elektrárnou. Tam blízko jsme bydleli.
Soňa Prachfeldová
20.7.2024 15:17
Krásné povídání Oldřichu o sportu, vůli, odvaze a přátelství. Také se připojuji s přáním zdraví pro Alison.
Jindřich Kalous
20.7.2024 13:57
Dagmar Vargová 11:52: Dík si zaslouží především můj velšský přítel James Hilton. Už jsem mu ho vyřídil. ;-)
Jindřich Kalous
20.7.2024 11:00
Tak to šlo rychleji, než jsem sám čekal. Ten řetězec znaků "gwnpgmg" není specificky velšské slovo, přestože tak na první pohled vypadá :-) Ve Walesu má každá autobusová zastávka svůj unikátní sedmipísmenný kód, který slouží různým účelům; cestující z toho patrně nejvíc zajímá možnost koupit si jízdenku on-line, protože pro její nákup nezadává do chytrého telefonu název zastávky, ale právě ten kód. A konkrétně kód "gwnpgmg" označuje zastávku Dinorwig Terminus (Dinorwig konečná) v obci Dinorwig (anglicky Dinorwic). Stejně jako obec se jmenuje i ta přečerpávací vodní elektrárna, o které se autor reportáže v textu zmiňuje.
Jana Kollinová
20.7.2024 10:29
Zajímavý článek , který se četl sám. Pane Čepelko, přeji Vám hodně vitality v dalších dobrodružstvích, která nepochybně chystáte. Těším se na další reportáže.
Jindřich Kalous
20.7.2024 00:57
Ještě k té poznámce v textu o absenci lesů (nejen) ve Walesu. Podrobné vysvětlení je zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Forestry_in_the_United_Kingdom
Jindřich Kalous
20.7.2024 00:47
Dagmar Vargová 21:46: "A dá se to poměrně lehce vyslovit." Velšan by měl nepochybně jiný názor. :-) Jinak to jejich "w" se (většinou) čte jako naše "u" - a hned máte těch souhlásek polovinu... :-) Dvojhlásky jsou většinou jednoduché - "ff" je "f", "dd" je jako anglické znělé "th"... Větší potíže budou ne-Velšanům asi působit jiné hlásky a dvojhlásky s různými syčivými nebo hvízdavými přídechy, které nemají obdobu v žádném z evropských jazyků a na kterých si našinec nejspíš poláme jazyk, jako třeba "ll" - více viz tady: https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Welsh_pronunciation. Problematický je i ten řetězec "gwnpgmg", to mi nedává vůbec žádný smysl. Ale mezi svými internetovými kamarády mám i jednoho Velšana, tak se ho příležitostně zkusím zeptat.
Dagmar Vargová
19.7.2024 21:46
Pane Kalousi, jasně, ale to je slovní hříčka, v češtině jich zase tolik není. A dá se to poměrně lehce vyslovit. Zato ta velšská slova v článku bych nevyslovila ani náhodou :-).
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA