Prohlídka historického centra v Olomouci
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Prohlídka historického centra v Olomouci

1. 7. 2024

Je dnes odpolední horký den svátku Petra a Pavla, zítra bude v našem okolí v několika kostelích zasvěcených těmto světcům pouť. V mém věku už ta veliká horka skutečně nemusím, takže práce na zahrádce jen hlavně brzy ráno a večer. Ty tam jsou časy, co jsem v mládí celou jednu sezonu dělala plavčici na koupališti.

Ovšem, abych si tehdy v horku udržela dokonalou pozornost, tak jsem vždy svůj pracovní týden žila jako asketa - přes den jen pila vodu a večer salát a nějaký mléčný výrobek. Tento způsob stravování už bohužel dnes nedokáži, a tak si dnešní odpoledne velmi ráda sedám k počítači a chci vzpomenout na náš květnový autobusový zájezd do Olomouce, který pořádal EXOD Blansko - sekce senioři.

Nejdříve jsme si všichni prošli historické centrum Olomouce a potkávali mnoho dalších návštěvníků - byly to hlavně školní zájezdy a tak bylo všude hodně a hodně veselých dětí různého věku se svými učitelkami.

Naše cesta vedla ke katedrále sv. Václava a následovala procházka velmi zajímavým centrem. Hodně jsem fotografovala, ale bohužel mnoho snímků na mém starém foťáčku se nedalo využít. 

Užili jsme si i milé posezení při občersvení a poté odjeli na nedaleký Sv. Kopeček. Je to významné poutní místo: "Bazilika Navštívení Panny Marie". I tento hezký kout naší země jsme si dobře prohlédli a zájezd ukončili v lázních Slatinice. Zde se léčí pohybové ústrojí - je tu přímo rodinná atmosféra hanáckých lázní v prostředí parku Velký Kosíř.

Mnozí účastníci zájezdu ochutnali i léčivou vodu a poseděli v příjemné cukrárně. Náš zájezd byl jako vždy naší vedoucí dobře připraven a my všichni jsme se také společně zase rádi viděli. A také si velmi dobře užili krásnou a rozkvetlou jarní přírodu, která hýřila všemi barvami a svou vůní nás přímo opíjela - dík za všechno. ♥

 

 

 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Díky všem za vaše dobrá slova. Olomouc je skutečně krásné městě, nejmladší syn zde studoval současně dvě vysoké školy, takže jsme tam v minulosti jezdili trochu víc a víc ji i poznali. Obdivovali jsme zde nejvíc právě ten krásný studentský život - bylo to tehdy pro nás rodiče velikým obohacením vidět tolik mladých, nadšených a nadaných studentů, kteří vyzařovali neuvěřitelným elánem a optimismem ♥
Dana Puchalská
Olomouc moc neznám. Pokaždé jsem pouze projížděla. Naposledy letos v květnu. Ale i tak se mi město líbilo.
Marie Měchurová
Olomouc je krásné město, a my ho nemáme daleko. Byly jsme tam s kamarádkama tři dny, a prolezli jsme ho celé. Navíc doprava i vstupné bylo zdarma. Letos jsme byli s turistama na Sv. Kopečku.
Zuzana Pivcová
Do Olomouce jsem se podívala jen díky tomu, že tam byla jedna část Vojenského ústředního archivu, a to Správní archiv AČR. Centrum je architektonicky cenné a pěkné. Horší bylo, když se jeden čas zvažovalo, že by celý ústřední archiv byl přestěhován do Bystrovan do nějakých dřívějších skladů za Olomoucem.
Naděžda Špásová
Olomouc je určitě krásné město, bohužel jsem tam nikdy nebyla a vzhledem ke vzdálenosti asi ani nebudu. Hezké fotky.
Dagmar Vargová
Díky za článek a hezké fotky. Olomouc je můj druhý domov, prožila jsem tam pět let krásného studentského života. Na sv. Kopeček jsme jezdili často, hlavně do ZOO. Jezdíval tam autobus č. 11 za běžnou cenu jízdenky MHD, i když od města je to poměrně daleko a cesta se klikatí serpentinami do kopce. Měli jsme samozřejmě studentské slevy na jízdné. Vedle olomouckého Prioru (dnes Galerie Mořic) bývala vyhlášená cukrárna Dejmal, kam jsme chodili na zmrzlinové poháry, ceny do 20,- Kč. Bylo to v době "vrcholného socializmu", promovali jsme v červnu 1989. A v listopadu už bylo vše jinak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co máte nejraději na letních prázdninách? (Označit můžete až tři odpovědi)

Slunce a teplo

18%

Dlouhé letní večery

11%

Setkání s vnoučaty/Hlídání vnoučat

8%

Pobyt na chatě či chalupě

9%

Výlety po Česku

17%

Dovolenou v zahraničí

12%

Cyklovýlety

12%

Koupání a opalování

13%