Koupelna pro seniory: Bezpečnost a komfort především!
FOTO: WellMall

Koupelna pro seniory: Bezpečnost a komfort především!

17. 6. 2024

V tomto článku se zaměříme na to, jak zařídit koupelnu pro seniory tak, aby byla bezpečná  a pohodlná. Starší lidé mají specifické potřeby a omezení, které je třeba zohlednit při plánování a vybavování koupelny. S užitečnými radami nám pomohl prodejce koupelnového vybavení WellMall. 

Proč je důležité věnovat zvláštní pozornost koupelně pro starší osoby?

Koupelna je jedním z nejdůležitějších místností v domě. Je tedy důležité věnovat jí zvláštní pozornost, protože může představovat značné riziko z hlediska bezpečnosti a zdraví. Starší lidé často čelí problémům s pohyblivostí, rovnováhou a slabostí svalů, což může vést k častým pádům a úrazům. Proto je nezbytné zajistit, aby koupelna byla co nejvíce přizpůsobena jejich potřebám.

Instalace protiskluzových podložek, bezpečnostních madel, sedátek do sprchy a snížených van může výrazně snížit riziko nehod. Dostatečné osvětlení a snadno ovladatelná zařízení mohou navíc zlepšit jejich komfort a nezávislost při každodenních hygienických úkonech. Péče o bezpečnost a pohodlí v koupelně tak výrazně přispívá k lepší kvalitě života starších osob a jejich celkové spokojenosti.

Statistiky nehod v koupelně u seniorů

Přibližně třetina seniorů každý rok utrpí nějaký druh nehody právě v koupelně. Nejčastějšími úrazy jsou pády, které mohou vést k vážným zraněním, jako jsou zlomeniny kyčle, poranění hlavy či jiná ortopedická zranění.

Problematické jsou převážně hladké a mokré povrchy, nedostatečné zabezpečení či absence podpůrných madel a protiskluzových podložek. Zvyšování povědomí o těchto rizicích a zavádění preventivních opatření může významně snížit počet nehod a zlepšit bezpečnost seniorů v jejich vlastních domovech.

Rozložení koupelny, aby bylo dostatek prostoru pro pohyb

Rozložení koupelny je klíčové pro vytvoření pohodlného a bezpečného prostředí. Prvním krokem je zajistit dostatek prostoru pro pohyb. Dveře by měly být dostatečně široké, ideálně posuvné, aby usnadňovaly vstup a výstup. 

Umyvadlo umístěte do výšky, která umožňuje pohodlný přístup i osobám na invalidním vozíku. V blízkosti toalety a sprchového koutu přivrtejte madla pro dostatečnou oporu.

Sprchový kout vybírejte ideálně bezbariérový, bez vysokých vaniček a prahů. A pokud přeci jen budete chtít sprchový kout s vaničkou, raději zvolte tu nejnižší – vhodné jsou např. vaničky mramorové s výškou kolem 3 cm. Mimo jiné vybavte sprchový kout stabilním sedátkem. 

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 12.45.48.png
Sprchová vanička ROCKY WellMall 

Protiskluzová podlaha je nezbytná pro prevenci pádů. Vhodné je také umístění dostatečného osvětlení, které zajišťuje dobrou viditelnost. Výběr nábytku a jiného vybavení by měl být proveden s ohledem na dosažitelnost a snadnou manipulovatelnost. 

Celkové uspořádání koupelny by mělo zohledňovat každodenní potřeby seniorů. 

Čeho se při zařizování koupelny pro seniory vyvarovat? 

Jednou z hlavních věcí, kterým by se senioři měli vyvarovat, jsou sprchové boxy, tedy celouzavřené sprchové kabiny, které nejsou nijak přivrtané ke zdi. Proto je lepší volit kvalitní sprchové kouty z pevných materiálů, které jsou pevně připevněné ke zdi.

Další často opomíjenou součástí vybavení je stolička do sprchového koutu. V tomto případě je lepší zvolit klasickou stoličku, která není navrtaná do zdi. Klasická stolička má mnohem větší nosnost a nemusíte se obávat, že by se s nehybným seniorem utrhla.

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 12.45.57.png

Posledním, ale neméně důležitým prvkem jsou opěrná madla. Při jejich výběru si dejte opravdu záležet a nekupujte nejlevnější možné varianty s obyčejnou přísavkou. Raději si připlaťte za kvalitní madla s pořádnou přísavkou nebo taková, která se navrtají do zdi, což zajistí ještě vyšší stabilitu a bezpečí.

Veškeré koupelnové vybavení, které je zmíněno v tomto článku, můžete najít a zakoupit na e-shopu WellMall. Tento e-shop se specializuje na prodej širokého sortimentu koupelnového vybavení, takže si zde jistě vyberete vše, co potřebujete pro svou koupelnu. Od umyvadel a sprchových koutů přes vodovodní baterie a doplňky až po koupelnový nábytek a sanitární techniku. 

Investice do protiskluzových podlah, madel, vhodných sedátek může výrazně snížit riziko úrazů a zvýšit samostatnost starších osob. Důležité je také pamatovat na praktické aspekty, jako jsou snadno ovladatelné baterie a dostatečné úložné prostory na dosah ruky. Konečným cílem je vytvořit bezpečné, pohodlné a zároveň esteticky příjemné prostředí, kde se senioři budou cítit dobře a bezpečně.

bydlení domácnost vybavení bytu
Hodnocení:
(3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Tak já bohužel ze svého minulého bydliště vím o 2 případech, kdy se senioři v koupelně zranili a dostali i sádru na zlomené končetiny. A co se týká nás, máme sprchový kout, který jsme zvolili při rekonstrukci domu. Takže mladí mají vanu a my sprchový kout. Když malá vnučka měla v sádře nohu, nosili ji k nám do sprchy.
Helena Štěpánková
Koupelnu už mám upravenou, místo vany sprchový kout, madla a dokonce o pár centimetrů vyvýšená závěsná toaletní mísa. A kupodivu to nevyšlo ani tak draho.
Alena Tollarová
Napadlo mě taky, že informace o tom, že"Přibližně třetina seniorů každý rok utrpí nějaký druh nehody právě v koupelně" asi bude strašákem. Já o nikom, kdo by věčně padal v koupelně, nevím. Jinak o přizpůsobení koupelny schopnostem seniorů samozřejmě souhlasím. Do naší jinak zatím dostačující panelákové minikoupelny ani na WC bychom na vozíku nevjeli.
Jitka Hašková
Nejlepší pro seniory je vana s dvířky a madly. Nechala jsem si udělat velký sprchový kout a teď toho lituji. Nemám nízkou vaničku jako měla moje mamka, už se nedělají, z podlážky musí voda rychle odtéct a mně zebou nohy. Dávám si tam proto škopek s teplou vodou, abych si prohřála chodidla po sprchování. Na úklid je to velmi obtížné. Také podle kamarádky fyzioterapeutky, je velmi obtížné pomáhat někomu s mytím ve sprchovém koutě. Ve vaně je to snazší.
Vladislava Dejmková
Ta koupelna na úvodním obrázku se mi vůbec nelíbí. Je strohá, nevybavená žádným z prvků, které se v článku seniorům doporučují. A žádné úložné prostory.
Jarmila Komberec Jakubcová
Je běžné, že nově postavené koupelny či upravované jsou již vybaveny bezpečnostními prvky.Mám v koupelně jak protiskluzové dlaždice, tak madla ve vaně a ve sprše mám sklápěcí sedačku. Nedávno moje známá upadla při vylézání z vany a má zlomeninu krčku. Naštěstí jí nohu mohli lékaři nohu operovat.
Libuše Křapová
Souhlasím s tím, že ve vyšším věku je vhodné koupelnu stavebně upravit. Ale pokud někdo staví reklamu své firmy na datech upravených v jeho prospěch, je to pro mne znamení - pryč od nich, nejsou solidní. Čím je podloženo tvrzení, že - citace z článku - "přibližně třetina seniorů utrpí nějaký druh nehody právě v koupelně ". To do toho započítali i štípnutí komárem při sprchování nebo kleštičkami při úpravě obočí? Protože mně to tvrzení, že podle statistiky ročně utrpí úraz v koupelně každý třetí z nás přiměl k tomu, že jsem si tu statistiku vyhledala. A já zjistila, že každý rok má úraz z pádu přibližně čtvrtina seniorů. V tom je započítána ne jen koupelna, ale pády kdekoliv v prostoru. V koupelně jsou jen nejčastější, ale ať počítám jak počítám, tak po odpočtu jiných pádů z té čtvrtiny třetinu úrazů pádem u seniorů neudělám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%