Výstava Horizonty v Galerii Kooperativy
FOTO: Dušan Brabec

Výstava Horizonty v Galerii Kooperativy

19. 5. 2024

V listopadu loňského roku jsem zde upozorňoval na výstavu Mařákovci v této galeriii (viz www.i60.cz/clanek/detail/33533/marakovci-v-galerii-kooperativy). Protože se článek setkal s poměrně slušným ohlasem, chtěl bych tímto upozornit na aktuálně probíhající výstavu HORIZONTY až do 16. července 2024. Tato výstava navazuje na sérii výstav, představujících z různých úhlů sbírku pojišťovny Kooperativa doplněnou menším počtem zápůjček od soukromých sběratelů.

U vchodu na výstavu vítá návštěvníky zarámovaný plakát k výstavě, obraz (olej na plátně) Kampagna římská krajina s ruinou věže  od Jaroslava Čermáka, který pojišťovna Kooperativa vydražila v říjnu 2021 za vyvolávací cenu 140 tisíc Kč. Přestože si opět lze všechna vystavená díla prohlédnout z pohodlí domova na internetu na odkazu www.koop.cz/galerie/vystavena-dila (je třeba rolovat dolů), není nad osobní návštěvu výstavy, která je přístupná zdarma.

Autoři výstavy Michael Zachař a Ivan Exner rozvrhli expozici do deseti tematických okruhů jako mýtické krajiny, veduty, horské krajiny, mariny, lyrické krajiny apod. Pro návštěvníka toto rozdělení valný význam nemá a představuje spíše pokus dodat expozici určitou strukturu a rytmus.

Mne osobně zaujal nejvíce obraz Cenote od Ivany Bachové z roku 2023 ze soukromé sbírky. Cenote je zatopený závrt krasového původu nacházející se v hlubokých jeskyních s provalenými stropy, v němž se shromažďuje podzemní voda vytvářející více či méně hlubokou nádrž. Ivanu Bachovou, narozenou v roce 1995, absolventku Akademie výtvarných umění v roce 2020, totiž fascinuje živel vody, kterou dokáže zachytit v její nekonečné podobě, rozmanitých proměnách, jemnosti i síle. A to zase na tomto obraze fascinovalo mne.

Také mne zaujal obraz Karibský horizont od Jaroslava Kláta, snad i proto, že jsem některé karibské ostrovy měl možnost osobně poznat. Jaroslav Klát, narozený v roce 1962, získal díky znalosti francouzštiny stipendium francouzské vlády pro studijní pobyt v Paříži. Z prodeje svých akvarelů podnikl v roce 1987 svoji první třítýdenní cestu na ostrov Martinik v Karibiku a v cestách po karibských ostrovem pokračoval i v dalších letech.

Nicméně mne zaujala i starší klasická díla: Motiv z Jadranu od Josefa (Lišky) Píseckého, malíře moří a krajin, který se inspiroval cestami na Jadran a do Itálie, Kutná Hora od Jaroslava Šetelíka (viz úvodní foto k článku) z roku 1920 či obraz Z Kameniček od Antonína Slavíčka. Na téma Kameničky namaloval více obrazů, neboť v letech 1903 až 1905 se svou rodinou v Kameničkách u Hlinska bydlel v domku a později tam často zajížděl.

Všechny uvedené obrazy jsem vyfotografoval a jsou vyobrazeny za článkem.

Na závěr pouze rekapituluji, že Galerie Kooperativy se nachází v patře budovy Main Point Karlin, v sídle pojišťovny Kooperativa na adrese Pobřežní 21, Praha 8 – Karlín, a je otevřena úterý až pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 18 hodin.

Takže se přijďte také podívat na umění mezi nebem a zemí. Určitě budete mít z výstavy hezký zážitek a potěšení na duši.

Zdroje:

https://galerielazarska.cz/cz/dilo-detail/?aukceId=3573 – informace o aukci obratu Kampagna římská krajina s ruinou věže

https://galeriekmoch.cz/prodej-del/ivana-bachova/ - informace o Ivaně Bachové a její díla

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Klát_%281962%29 – informace o Jaroslavu Klátovi

01-upoutavka-vystavy.jpg   02-cenote-ivana-bachova-2023-olej-na-platne.jpg   03-karibsky-horizont-jaroslav-klat-2007-olej.jpg

04-motiv-z-jadranu-josef-liska-pisecky-1925-olej.jpg   06-z-kamenicek-antonin-slavicek-1904-olej.jpg

kultura výstavy
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Děkuji za další pozvánku na výstavu. Podle zobrazení na webu Kooperativy se jedná o velice zajímavý soubor obrazů. Určitě stojí za zhlédnutí. Prozkoumala jsem také všechny přiložené odkazy a o Ivaně Bachové si našla i další informace. Také se mi její obrazy líbí.
Zuzana Pivcová
Galerii v Kooperativě jsme viděly jednou v rámci Dne otevřených dveří. Docela jsem žasla, jaké tam byly obrazy a jak asi získané?
Alena Velková
Pěkná výstava, rozsáhlá. Díky za odkaz.
Irena Mertová
Tak jste mi připomenul, že jsme dlouho nebyly v Kooperativě na výstavě. Až mne přestane bolet Achillovka, s kamarádkou tam vyrazím...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%