Vítkovo kvarteto, Veteráni studené války a The Primitives Group zahrají na podporu iniciativy „záchrana Řetízkárny“
Všechny fotografie: Poskytl spolek Politictivezni.cz

Vítkovo kvarteto, Veteráni studené války a The Primitives Group zahrají na podporu iniciativy „záchrana Řetízkárny“

8. 5. 2024

Novinářský inkubátor a Spolek Političtí vězni pořádají o víkendu 31. 5. - 2. 6. 2024 další ročník Festivalu Řetízkárna v Krušných horách. Jeho součástí bude benefiční koncert kapel Vítkovo kvarteto, Veteráni studené války a The Primitives Group.

V pátek 31. května zahrají na jáchymovské Šlikově věži na podporu  záchrany důlní řetízkové šatny z 50. let, o jejíž rekonstrukci a přeměnu
dobrovolníci usilují.

Společenský večer přátel Vítkova kvarteta má za cíl upozornit širší veřejnost na snahu Novinářského inkubátoru a Spolku Političtí vězni.cz zachránit Řetízkárnu. Je to víc než potřebná iniciativa, kterou jsme se v kapele rozhodli jednohlasně podpořit. Pověsme společně lhostejnost na hřebík!“ uvedl na podporu záchrany řetízkové šatny frontman Veteránů studené války Jirka Růžek.

Dne 1. 6. 1961 byl na jáchymovské Rovnosti zrušen jeden z největších československých lágrů a přilehlý důl na uranové rudy pro Sovětský svaz.
Jako jediná původní památka postavená politickými vězni se na místě dochovala řetízková šatna, takzvaná Řetízkárna, kterou na podzim 2022 vykoupil Spolek Političtí vězni.cz. Z bývalé důlní převlékárny se postupně stává komunitní a vzdělávací centrum. Už dnes se místo díky iniciátorům „záchrany Řetízkárny“ mění v prostor pro setkávání, naslouchání a učení.

 

ret02.JPG

retizkarna.kpg.jpg



„Chceme Řetízkárně vrátit důstojný život a pozornost, kterou si zaslouží,“ říká předseda Spolku Političtí vězni.cz a zakladatel Novinářského inkubátoru Tomáš Bouška. S týmem dobrovolníků  tak činí skrze pořádání vzdělávacích a kulturních akcí. Jednou z nich je právě Festival Řetízkárna, který se letos uskuteční o víkendu 31. 5. - 2. 6. V pátek ho zahájí benefiční trojkoncert kapel Vítkovo kvarteto, Veteráni studené války a The Primitives Group. Zahrají od 18:00 na Šlikově věži. Vstupenky jsou v předprodeji za 250 Kč skrze síť GoOut, na místě pak za 350 Kč. Výtěžek z prodeje poputuje na rekonstrukci a přeměnu důlní řetízkové šatny.

Muzikanti iniciativu veřejně podpořili už v minulém roce, a to v rámci letního koncertování. Vystoupení Řetízkárně věnovali například na Trutnoff Open Air Festivalu nebo Hostivar Festu. „Opět vás zveme na společné tažení Vítkova  kvarteta, Veteránů studené války a vás samých proti číhajícímu nepříteli,“ apeluje na fanoušky Jiří Růžek. Organizátoři dodávají, že se na místě budou moci  dozvědět více o možnostech individuální podpory Řetízkárny a vyzývají  k účasti na sobotním a nedělním programu, který se odehraje přímo na Rovnosti.

Více informací naleznete na webu www.retizkarna.cz.

 

Snímek obrazovky 2024-05-07 v 10.37.09.png

 

festival kultura památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky za to, že existují ještě nadšenci a pouští vše do záchranných akcí. Bez nich by spousta nádherných objektů a j. nebyla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.