Prvomájový výlet Švestkovou dráhou
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Prvomájový výlet Švestkovou dráhou

4. 5. 2024

1. květen, či chcete-li 1. máj. Pro někoho svátek práce, pro někoho svátek zamilovaných, pro děti a většinu zaměstnanců ještě k tomu volný den, kdy se nejde ani do školy, ani do práce. 

Na tento den pro milovníky starých mašinek už tradičně AŽD Praha, provozující linku tzv. Švestkové dráhy, opět připravila nostalgickou jízdu parního vlaku Českým středohořím.  

Co je Švestková dráha? Spojuje Litoměřice s Mostem a vine se přes Lovosice, Třebenice, Třebívlice a další zastávky malebným Českým středohořím. První vlaky se po ní rozjely koncem 19. století. V minulosti ji často lemovaly švestkové sady a podle nich získala své přízvisko. V roce 2007 dráze zazvonila hrana a nerentabilní provoz na ní se zastavil. S jejím osudem se díky bohu nesmířili nadšenci, kteří se rozhodli vrátit ji životu. Pamatuji se, jak jsem jednou šla z Číčova přes Hořenec a Jablonec (pozor, neplést si s Jabloncem nad Nisou) do Libčevsi a cesta vedla přes koleje. V tu dobu už nebyly opuštěné, ale pracovalo se na nich a dělníci na mě volali, že až půjdu příště, určitě už tam bude jezdit vlak. A vláčky ozdobené obrázky modrých švestek se skutečně  na koleje vrátily a od roku 2020 se můžete Švestkovou dráhou svézt. Švestkové sady díky šarce většinou zanikly, nicméně  půvabný název zůstal zachován i pro dnešní pravidelný provoz.

Prvomájové ráno vypadalo slibně a zvalo na výlet. Vytiskla jsem si letáček s jízdním řádem nostalgické jízdy a vyrazili jsme vstříc Všudybylce. Téměř stoletá dáma - parní lokomotiva 354.195 z roku 1925, známá pod přezdívkou Všudybylka, byla totiž roztopena a připravena svézt zájemce o sváteční jízdu i pobavit nadšence, postávající podél kolejí. Vybrat si to správné místo není úplně jednoduché, tedy zvlášť chcete-li si vláček i vyfotit.  

Jako první zástavku jsme si vybrali nádraží v Třebenicích, tam vlak chvíli stojí a my budeme mít čas potom popojet a počkat si na něj dál. Snad si umíte představit tu radost, když se na obzoru objeví přibližující se černý kouř. Za chvíli mašinka dorazila, já jsem si párkrát cvakla a jeli jsme dál. Další zastávku jsme udělali v Dlažkovicích, kde by mohla vyjít fotka vlaku s Házmburkem na pozadí. Kvůli světlu sice zrovna moc nevyšla, ale vem to nešť. Popojeli jsme do Libčevsi a tady si na vlak počkali. Vlak plný spokojených výletníků odbafal do Mostu a nám se domů ještě nechtělo.

Bylo zrovna poledne, a tak se náramně hodila hospoda v Libčevsi u kostela. Zájemcům vřele doporučuji, porce velké, chuť jídel potěšila a ceny též.

Vyjeli jsme si pak ještě o kousek dál a zaparkovali u hřbitova v Kozlech. Odtud totiž vede cesta na jeden z magických středohorských kopečků - Tobiášův vrch. Sem se jezdí brzy zjara na hlaváčky a koniklece. Ty jsou teď už odkvetlé a zářivou žluť hlaváčků vystřídala žluť řepkového lánu kolem. Vrch je krásně jarně zelený, znalci však vědí, že pomalu chystá další představení a brzy zfialoví rozkvetlými vikvemi. Vlasy kavylu už taky začínají stříbřistě vlát. Mám to místo ráda a vyběhla jsem si nahoru v doprovodu náhodné turistky, se kterou jsme si pěkně povyprávěly o krásném Českém středohoří.

 

 

 

cestování České dráhy Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Tak to jsem se s Tebou a Všudybylkou nááramně povozila mezi kopečky. Takhle to dopadne, když se dají dohromady DVĚ VŠUDYBYLKY. Dík za sdílení. ♥
Dana Puchalská
Krásný článek s perfektními fotografiemi. Děkuju.
Marie Seitlová
Zajímavý článek, zajímavé fotky. Díky.
Marie Měchurová
Ali, Ty nevydržíš sedět na "zadku", já taky, ale na Tebe nemám. Švestkovou dráhou jsme jeli, když jsme zabloudili pod Hamburkem. Hezké, jako vždy.
Eva Mužíková
Alenko, takové dobrodružství by mne také lákalo. Fotky zachycujici okolni krajinu jsou pohádkové
Jitka Hašková
Díky za zajímavý článek a bezvadnou fotodokumentaci.
Martina Růžičková
Aleno, to byl skvělý nápad provázet vláček a nafotit ho při jeho cestě mezi středohořskými kopečky! ! Hezky jsi nám o něm a napsala a fotky máš, jako vždy, super. Dalo by se říct, že jsi zdatný šotouš. :-) Pro vysvětlení těm, kteří se s termínem ještě nesetkali, ocituji Wikipedii: "Šotouš je člověk, který má zálibu ve fotografování veřejné dopravy, zejména MHD a železniční.
Alena Velková
Álo, ty výhledy jsou překrásné.
Věra Ježková
Ali, moc hezký výlet. Mašinka je bezva. :-)
Zuzana Pivcová
Krásný výlet. My se právě chystáme se známými na Lipno. Byla jsem tam jednou v životě, skoro před 50 lety.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.