Jarní výlet na tři hradní zříceniny v Českém středohoří
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Jarní výlet na tři hradní zříceniny v Českém středohoří

26. 4. 2024

V polovině dubna panovalo v české kotlině ještě nádherně rozkvetlé, leč bohužel předčasné jaro. Přímo zvalo na výlet. Neodolali jsme a vyrazili.

Za cíl jsme si zvolili malebnou část Českého středohoří, která nabízí nejen krásnou přírodu a neodolatelné pohledy na zdejší typické kuželovité vrcholky, ale i pozůstatky kdysi mocných hradů.

Auto jsme zaparkovali ve vesničce Sutom. Po červené značce, která je částí Zlaté stezky Zemí hradů, jsme se vydali k čedičovému vrchu Košťál (481,5 m n.m.) a vystoupali k zřícenině hradu Košťálov na jeho temeni.

https://www.i60.cz/images/thumbs/5-kostalov.jpg

Datum výstavby hradu není známo, poprvé je zmiňován v roce 1372, kdy byl jeho purkrabím Aleš ze Slavětína. Dalšími jeho držiteli byli Zajícové z Házmburka a Kaplířové ze Sulevic. V roce 1422 údajně hrad odolal husitskému obléhání.  Příchod renesance přinesl změnu způsobu života šlechty. I z Košťálova se páni přestěhovali do pohodlnějších obydlí. Opuštěný hrad chátral, a tak jsme mohli obdivovat jen zbytky hradního paláce.

https://www.i60.cz/images/thumbs/7-tarice-mezi-zdivem.jpg

Tmavé zdivo nazdobilo jaro žlutými trsy tařice.

https://www.i60.cz/images/thumbs/8-pohled-do-kraje.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/9-dalsi-kouzelny-vyhled.jpg

Výhled do kraje je tu opravdu nádherný. Jen jsem litovala, že neumím všechny ty kopce a kopečky pojmenovat. Jen nejvyšší Milešovku jsem poznala. 

https://www.i60.cz/images/thumbs/2-jarni-listnaty-les.jpg

Na rozcestí pod hradem jsme se rozhodli pro procházkový okruh jarním lesem.

https://www.i60.cz/images/thumbs/12-kokorik-vonny.jpg https://www.i60.cz/images/thumbs/16-prvosenka-neboli-petrklic.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/14-sasanka-ve-zlute.jpg

Cestou jsme obdivovali množství jarních květů.

https://www.i60.cz/images/thumbs/18-skalka.jpg

Po cca 7 km jsme došli k autu a popojeli do sousední vesnice Vlastislav, kde se nabízelo další setkání s historií.

Z hradu Skalka se do dnešních časů dochovala jen věž, tzv. bergfrit. V jejím přízemí se kdysi nacházelo vězení, snad i hladomorna. Svědčí o tom nápisy, které vězni vyryli do zdí.

První písemný doklad o hradu je ze 14. století, ale možná byl založen již dříve. Osudnou se mu stala třicetiletá válka. V roce 1639 byl zle poničen Švédy. Po válce použili zbytky hradních objektů Hrzánové z Harasova jako stavební materiál pro přilehlý barokní zámek. Ten byl v době naší návštěvy uzavřen, ale bývá přístupný a nabízí návštěvníkům např. expozici o hradech Českého středohoří, či sbírku kočárků.

https://www.i60.cz/images/thumbs/19-kostalov-ze-skalky.jpg

Pohled od Skalky na Košťálov. https://www.i60.cz/images/thumbs/20-za-seriky-hazmburk.jpg

Skála pod hradní věží je obrostlá šeříky, jejich květy v poledním slunci omamně voněly. Na obzoru jsme rozeznali hrad Házmburk.

https://www.i60.cz/images/24-zbytky-hradu-oltarik.jpg

Po další kratší cestě autem jsme se od rozcestí Děkovka vypravili k našemu poslednímu zastavení. Po modré značce, která je součástí tzv. Husitské stezky Zemí hradů, jsme vystoupali na kamenitý vrch s ruinami hradu Oltářík (někdy též nazývaného Hrádek). Jako vojenský opěrný bod ho nechal zbudovat někdy po roce 1426 husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. Po skončení husitských válek rychle ztratil význam a již v roce 1544 je uváděn jako pustý.

 https://www.i60.cz/images/thumbs/25-vyhled-do-kraje.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/26-161.jpg

Dnes jsou jeho trosky a vrchol s kouzelným kruhovým výhledem častým cílem turistů.

Naše výprava za krásami Českého středohoří zde skončila. Čekala nás již jen cesta domů. Ale odvezli jsme si s sebou krásné zážitky a spoustu fotek, které nám je budou připomínat.

 

 

Zdroje informací:

https://www.stredohori.cz
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zamek-skalka
https://www.hrady-zriceniny.cz/hrad_oltarik.htm

 

 

 

Do stovky 2024 Tip na výlet turistika
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za krásnou fotoreportáž z kraje, který znám také z našich výletů.
Blanka Lazarová
České středohoří znám jen virtuálně z íčka, hlavně od Ály T. Moc hezký kraj, mám co dohánět. Měli jste pěkný výlet a máš pěknou dokumentaci. Jako ostatně vždycky. Díky. :-)
Elena Valeriánová
Pěkný výlet jste měli, České středohoří je moje srdeční záležitost i když jsem tam byla jen jednou na krátkou návštěvu. Děkuji za připojenou fotogalerii. Marti, prosím, jak jsi dokázala, že pod fotkami máš názvy, tak jak jsi je napsala, já je tam mám vždy jednotlivá slova s pomlčkami a jen malá písmena. Někde dělám chybu.
Věra Ježková
Martino, moc pěkný výlet. Konečně jsi byla někde, kde to znám. :-)
Jitka Hašková
Díky za zajímavý článek a krásnou fotodokumentaci.
Vladislava Dejmková
Moc hezký výlet do kouzelného kraje plného krás i poutavé fotografie.
Jana Vargová
Nejen vyprávění, ale i fotky jsou krásné.
Anna Potůčková
Udělali jste si prima výlet. Kraj neznám a tak alespon podle fotek vidím, že je to kraj který má co nabídnou turistům a návštěvníkům.
Jan Zelenka
Osvěžila jste mi, Martino, vzpomínky. Je to kraj mých rodičů a znám ho skutečně důvěrně. Když jsme byli kdysi dávno na návštěvě u třebenických prarodičů, nebo u strýce malíře, vylézt na Košťálov byla až povinnost. Marně mi sestřenka říkala, že nejsme normální.
Alena Tollarová
Martino, měli jste krásný výlet a stihli jste toho za den dost. Z hradů vám zbývá ještě Ostrý a ten Házmburk. O všech jsem taky v minulosti psala. Kopečky bych Ti vyjmenovala z hlavy, mám je prošlápnuté. Doufám, že jste se navnadili na další výlet do krásného Českého středohoří.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.