Hraje divadlo, zpívá, cvičí, učí se jazyky. Paní Anna oslavuje sté narozeniny
Anna Štemberová slaví 100 let. FOTO: Poskytla Rezidence RoSa

Hraje divadlo, zpívá, cvičí, učí se jazyky. Paní Anna oslavuje sté narozeniny

16. 4. 2024

Anna Štemberová se narodila 16. dubna 1924. Zažila II. světovou válku a prošla si nuceným nasazením v Německu. S manželem byla 51 let. Narodily se jí dvě dcery, dnes má pět vnoučat a pět pravnuků. V důchodu je přes čtyřicet let, naposledy pracovala v bance.

Jak sama říká, nedokáže nic nedělat, proto také před časem absolvovala Univerzitu třetího věku. Když už cítila, že na některé věci přeci jen sama nestačí, rozhodla se přestěhovat do Rezidence RoSa, komunitního centra pro seniory v pražských Kobylisích. Pochvaluje si bydlení, program, i to, že má blízko cukrárnu, protože sladké miluje.

Paní Anna Ráda čte, luští křížovky a na počítači si hledá, co objednat k obědu. Jak prozradila, každý den se na něco těší - jakmile vstane, tak na snídani, pak už zase na oběd, na odpolední program...

„Nejdůležitější je, aby byl člověk zdravý a měl dobrou mysl. Jak to mám tady na světě vyměřené, tak dlouho tu budu, tyhle poměry už neovlivním. Ale vím, že je důležité především pracovat, pomáhat druhým, a hlavně udržovat styk s rodinou. Mám výhodu, že se o mě starají dcery i jejich partneři. Soudržnost s rodinou, to je moc důležité,“ říká Anna Štemberová, která hraje v seniorském divadle, zpívá a věnuje se angličtině, němčině i cvičení.

Rezidence RoSa nabízí bydlení seniorům, kteří chtějí mít své soukromí, ale zároveň se cítit v bezpečí a smysluplně využívat svůj volný čas v prostorách Centra RoSa. To slouží nejen místním obyvatelům, ale také lidem z okolí – zavítalo jich do něj už více než devět tisíc. V Praze je přitom podobných zařízení stále nedostatek. Seniorů přibývá, jen v prosinci 2023 žilo v Praze 200 lidí, kterým je sto a více let.

„Délka dožití se prodlužuje, a i když často mluvíme o sklonku života, můžou to být aktivní léta, devět let zkušeností nám ukazuje, že v každém věku je co předávat a paní Anna je toho důkazem. Občas se přiznám, že inspiraci hledám právě u těch, co se dožívají vysokého věku, a přitom hýří optimismem, nadějí a aktivním přístupem k životu. V RoSe máme jedno heslo, není nic vzácnějšího než obohacující setkání a jsem ráda, že jsem měla to štěstí potkat se s mnoha lidmi zanechávající v nás stopu. Aktivní stárnutí se snažíme podpořit aktivitami organizovanými Centrem RoSa, ale i tím, že bydlení v RoSe je podporující, nicméně zachovává svobodu rozhodnutí,“ říká Anna Ježková, zakladatelka Rezidence a Centra RoSa, které na konci dubna oslaví 9. výročí od založení.

 

Anna Stemberova v mládí, archiv Anny Štěmberové.jpg  Anna Štemberová, foto Rezidence RoSa.jpg
Paní Anna v mladí a dnes. FOTO: poskytla Rezidence RoSa

 

 

 

 

 

 

 

aktivní senioři osobnosti výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Úžasná paní, kdyby bylo takových víc. Včetně mne.
Marie Seitlová
Blahopřeji a přeji hodně zdraví.
Dagmar Vargová
Krásné, klobouk dolů. A přeji hodně zdraví.
Soňa Prachfeldová
Úžasné, přeji mnoho zdraví!
Alena Vávrová
Blahopřeji!
Eva Mužíková
No vida, tento příběh je pro mne výzvou a nadějí, že při dobré konstalaci hvězd je přede mnou ještě i dvacet let spokojeného života. Paní Anně gratuluji, jste opravdu obdivuhodná, jen tak dál.
ivana kosťunová
Obdivuhodná paní - gratuluji

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...