Usmívejte se, je Škaredá středa
Ilustrační foto: Pexels

Usmívejte se, je Škaredá středa

27. 3. 2024

Středě před Zeleným čtvrtkem se říká Sazometná. To proto, že všechny stesky a splíny se z domu vyháněly vymetáním komína. Více se však vžilo pojmenování Škaredá středa. Je to den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Podle zvyků není dobré se tento den mračit, špatná nálada by pak vydržela celý rok.

Pašijový čili Svatý týden zahajuje Květná neděle a jeho hlavní období bývá označováno jako velikonoční triduum: to začíná na Zelený čtvrtek večer, pokračuje Velkým pátkem, Bílou sobotou a končí Velikonoční nedělí oslavou zmrtvýchvstání Páně. Tento třídenní vrchol křesťanského liturgického roku symbolizuje Kristovo ukřižování a vítězství nad smrtí.

Velký význam má ale v rámci Pašijového týdne už i "Škaredá středa", tedy den, kdy Jidáš Iškariotský, jeden z dvanácti Kristových učedníků, zradil podle legendy Ježíše za 30 stříbrných. V Janově evangeliu se dozvídáme, že se v Jidáši hnulo svědomí a přinesl velekněžím a starším těch třicet stříbrných nazpátek a řekl: „Zhřešil jsem, zradil jsem nevinnou krev“. Pak se vzdálil, aby se šel oběsit.

Na škaredou středu bychom se měli usmívat,protože špatná nálada by pak mohla vydržet celý rok – proto „škaredá“.

Na Škaredou středu bylo zvykem připravit „škaredé jídlo“ – většinou šlo o bramborové či jiné placky a různé „trhance“, tedy pokrmy, které na talíři vypadaly neupraveně. Připravovalo se také velikonoční pečivo známé jako jidáše. Dělalo se ve tvaru písmene J nebo uzlu, aby připomínalo Ježíšova zrádce. Jidáše se mají jíst až druhý den, tedy na Zelený čtvrtek. A pověra praví, že kdo se do pochoutky zakousne ještě před svítáním, bude celý rok zdráv.

 

S využitím Wikipedie

 

 

 

 

tradice zvyky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Velikonoce jsou jarní svátky. Musím ale přiznat, že je od dětství nemám ráda. Jsem z vesnice a tenkrát kluci nebo chlapi moc ohleduplní k ženskému pohlaví nebyli. Vzala jsem Velikonoce na milost před několika lety, kdy jsme začali s našimi kamarády z dětství jezdit na výlety po krajích. A víte, že na přestupní rok šupou ženy? Aspoň v mé rodné vesnici se to dodržuje.
Jana Šenbergerová
Dnes u nás jen škaredě fouká. Velikonoční výzdoba dostává zabrat, ale sluníčko se od rána usmívá z modré oblohy. Do smíchu mi není, ale hezký článek mi úsměv na tváři vyloudil. Přeji hezký den všem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.