Odkaz Jana Santiniho Blažeje Aichela
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Odkaz Jana Santiniho Blažeje Aichela

6. 3. 2024

Vím, že také na portále i60 je nás hodně, kteří se o tvorbu tohoto architekta zajímají, a pro některé je jeho život a dílo dokonce náplní studia na U3V.

Jan Blažej Santini - Aichel byl český barokní architekt italského původu, který se proslavil jedinečným stylem, nazývaným barokní gotika. Narodil se 3. února 1677 v Praze a zemřel ve věku 46 let 7.12.1723.

K jeho významným dílům patří:
Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedleci u Kutné Hory (1703-08)
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře
Zámek Karlova Koruna nedaleko Chlumce nad Cidlinou

Já vás ale seznámím s dalším místem, kde zanechal Santini své stopy, a to s Klášterem v Kladrubech nedaleko města Stříbra, který je právem nazýván architektonickou perlou západních Čech. Tento klášter byl jedním z nejbohatších klášterů Českého království a dnes je třetím největším chrámem v České republice. Kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je součástí kláštera, byl přistavěn v letech 1712-1723 zmiňovaným pražským stavitelem Janem Blažejem Santinim v osobitém stylu. Kostel patřím mezi architektonické skvosty. Téměř všechna sochařská a řezbářská výzdoba pochází z dílny rakouského sochaře a řezbáře Matyáše Bernarda Brauna. Tolik informace z Wikipedie.

Když jsme před dvěma lety pobývali na Plzeňsku, nemohli jsme prohlídku této velkolepé stavby vynechat. Z venku byl klášter docela zanedbaný,  bylo ale vidět, że už se s tím něco dělá. Zatím tam stálo jen lešení. Když nám náš průvodce otevřel dveře kostela, doslova mi ten pohled "vyrazil dech" a cítila jsem se jak Alenka v říši divů. Něco tak krásného a honosného už jsem dlouho neviděla. Můžete se o tom přesvědčit na fotografiích, přiložených k článku. 

Návštěvu kláštera lze spojit s 5 km procházkou podél řeky Úhlavky do města Stříbra, kde mají na náměstí moc hezkou renesanční radnici. Byla vystavěna v průběhu 16. století na místě dvou domů. V letech 1990-1997 prošla nákladnou obnovou. Rozhodně stojí za vidění.

Tak to byla moje pozvánka k navštívení zajímavých architektonických staveb v Plzeňském kraji.

 

 

 

 

architektura historie památky
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Inspirativní pozvánka, díky.
Dana Divišová
Nádherná stavba. A zajímavý článek. Díky. Určitě inspirace na výlet.
Dušan Brabec
Děkuji za rozšíření obzorů, protože v klášteře v Kladrubech jsem nebyl (a to jsem v mládí chvíli vojákoval ve Stříbře). Navštívil jsem ale jeho stavby v Křtinách u Brna a v Sedlci u Kutné Hory a pochopitelně jako Pražák prošel Santiniho díla v Praze, jak jsem shrnul ve svém příspěvku ke 300. výročí Santiniho úmrtí - viz www.i60.cz/clanek/detail/33656/jan-blazej-santini-aichel.
Marie Novotná
Na Zelené hoře se stále něco opravuje. Po republice je těch staveb hodně. Jsou kouzelné. Díky za pěknou fotoreportáž.
Blanka Lazarová
Je obdivuhodné, co Mistři dokázali. Santiniho stavby jsou jedinečné. Pěkné fotky, mně se moc líbí radnice ve Stříbře. Děkuji.
Jan Zelenka
Trochu znám jen Stříbro, ostatní ne. Ale zdokumentovala jste to nádherně!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.