Fotografování, focení, foceníčko
FOTO: Martina Růžičková a jeji rodinný archiv

Fotografování, focení, foceníčko

29. 1. 2024

Fotografování, focení, foceníčko. Prvním, kdo v naší rodině propadl této vášni, byl můj dědeček. Zachovaly se po něm hlavně rodinné fotografie, ale i pár snímků dokumentujících sokolské akce, fotografie krajiny a Prahy. Blednoucí snímky se nyní snažím zachraňovat skenováním.

https://www.i60.cz/images/thumbs/01-jedna-z-dedeckovych.jpg

Jedna z dědečkových fotografií

Svůj koníček předal i svému synovi. Tátu si na výletech, či procházkách po Praze neumím představit bez foťáku na krku. Koupelna u nás bývala často nedostupná, protože sloužila jako černá komora. Občas jsem mu mohla při vyvolávání fotek pomáhat. Fascinovalo mě, jak se v červeném světle objevují ve vývojce první obrysy obrázku. Když fotky uschly, s mámou jsme obsluhovaly stařičkou leštičku.

https://www.i60.cz/images/thumbs/02-z-tatovy-tvorby.jpg

Táta měl pro záběry to "správné oko"

Táta se mi sice snažil vysvětlit taje expozice a kompozice, ale na fotoaparát pro mě tehdy nebylo dost peněz a o svůj se příliš bál, než aby mi ho půjčoval, takže nakonec zůstalo jen u teorie. Ta se mi tehdy jevila jako hodně složitá.

Mnoho let poté jsme si s manželem koupili malý šikovný foťáček s jednoduchým ovládáním, ještě na klasický kinofilm. Manžel vyfotil jen pár snímků dětí, ale fotografování ho bavit nezačalo, takže aparát i jeho používání přenechal mně. Fotila jsem zprvu jen rodinné fotky z výletů a dovolených, ale brzy se tato činnost stala mým velikým koníčkem.

https://www.i60.cz/images/thumbs/11-44.jpg

Hmyz fotím moc ráda

S postupujícím věkem mám na focení více času a přináší mi stále více radosti. Dostala jsem první digitální fotoaparát, posléze i milovanou zrcadlovku. Pořídila jsem si makroobjektiv, abych mohla zachytit detaily, které tolik obdivuji v přírodě. Naučila jsem se základy postprocesu v Zoneru. Hodně mi pomáhají články z různých fotoportálů na internetu. Vyhledávám si i stránky fotografů, jejichž snímky mě zaujaly. Přes deset let sdílím svoje fotky na Rajče.net a těším se záběry spřátelených fotografů. Během doby jsem se od nich hodně přiučila. Když mě kamarádka přivedla k portálu i60, nadchlo mě, kolik pozornosti je tu věnováno právě fotografům. Každý den se těším na nové snímky v rubrice Foto dne a jsem zvědavá, který zdobí aktuální karusel. Sama se také snažím každý den vložit svoji fotku. Bezvadné jsou fotosoutěže, které nutí k zamyšlení nad ztvárněním určitého tématu.

https://www.i60.cz/images/thumbs/09-i-cernobile.jpg 

Některé záběry se mi víc líbí v černobílém provedení.

Už jsem jako ten můj táta, bez foťáku téměř nevycházím. Vždyť i místa, která jsem už fotila mnohokrát, mohou v jiném světle získat nové kouzlo. Miluji chvíle, kdy se mohu nerušeně toulat přírodou nebo městem a hledat nové záběry. 

Jen je mi moc líto, že už nemohu říct: „Tati, podívej, co jsem dneska vyfotila…“

Soutěž: Láska kvete v každém věku
Fotografování

fotografování hobby Soutěž - zima 2024
Hodnocení:
(5.2 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Martino, krásný koníček, vaše fotky jsou úžasné.
Anna Potůčková
Fotit jsem začala v době, kdy jsem šla do učení. Můj první fotoaparát byl SMENA, rodiče na lepší neměli peníze. Lepší jsem si koupila, když dcer byly maličké ale také to nebyla žádná hitparáda. A už ani nevím, kdy jsem si pak koupila lepší a digitální. V současné době mám 4tý nebo 5tý fotoaparát a fotím ráda a úplně nejraději na výletech a hlavně v přírodě.
Pavel Ouběch
Radost z focení je možné sdílet i osobně. Např: www.kfapraha.cz Nové tváře jsou v klubu vítány :-)
Naděžda Špásová
Já jsem začala fotit, když jsem se v r. 2015 přihlásila na íčko. Nejsem sice mistr, ale co potřebuji k úpravě fotky mám v PC. Fotím moc ráda.
Blanka Lazarová
Marti, bezva koníček. Láska k focení, mám to podobně. Hezky jsi to napsala a fotky moc pěkné. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%