Nechoďte s hlavou v oblacích a dívejte se, po čem šlapete – Poklopy
FOTO: Dušan Brabec

Nechoďte s hlavou v oblacích a dívejte se, po čem šlapete – Poklopy

25. 1. 2024

Vodovodní řady vedoucí pod chodníky a silnicemi jsou skryty pod zemí. A jak se k nim dostat, aniž by se pokaždé musely chodník či silnice rozkopat? Z tohoto důvodu jsou při budování vodovodní sítě zřizovány šachty, ve kterých jsou kohouty a šoupata sloužící k ovládání vodovodních rozvodů. A šachty samozřejmě nemohou zůstat otevřené, a tak jsou kryty různými poklopy.

Nejstarším kanálovým poklopům je už více než sto let. A některé poklopy jsou skoro uměleckými díly. Není proto divu, že časem vzbudily pozornost a začaly být fotografovány.

U nás v roce 2016 vyšel nejprve na toto téma 17.6. v deníku Metro článek (www.metro.cz/praha/metropole-nema-moc-hezke-poklopy-u-kanalu-rika-znalec.A160616_175335_praha-metro_lupo) a 14.11. v pořadu Dobré ráno na Českém rozhlasu Hradec Králové živý rozhovor se Štěpánem Rambouskem (www.mujrozhlas.cz/host-ve-studiu/netradicni-putovani-za-poklopy-od-kanalu-tisice-fotografii-poklopu-od-tech), který již v té době měl ve sbírce tisíce fotografií poklopů z celého světa. Pan Rambousek (ročník 1978) je z Hradce Králové a je jednatelem a společníkem firmy Mekko – Hangers s.r.o. (IČ 03397343) vyrábějící prémiová šatní ramínka. Pro nadšence podobného zaměření založil facebookovou stránku Pod nohama (www.facebook.com/podnohama/), na níž jsou fotografie poklopů průběžně zveřejňovány.

Další centrum milovníků poklopů vzniklo v Liberci. Tam iniciativu převzal spolek G300 (1.1.2014 byl zapsán do Obchodního rejstříku jako G300 – spolek Liberec, IČ 27022323, nicméně jeho internetová stránka www.g300.cz nenabíhá…). Spolek založil iniciativu Projekt Civilizace, v rámci kterého od roku 2022 oslovuje jednotlivá města v ČR, ale i v zahraničí k darování kanálového poklopu do projektu. Tyto poklopy následně zadlažďuje a dává tak vzniknout ojedinělé „galerii“ ve veřejném prostoru. Malá ulička s již 44 kanálovými poklopy se nachází ve vnitrobloku mezi ulicemi Široká a Pražská a podobně jako v New Yorku je Canal Street, která se táhne od ulice East Brodway na východě k West Street na západě, v Liberci je známa jako kanálová ulička, respektive se ji říká nebo říkalo pochcaná nebo papírová ulice (www.naseveru.net/2018/11/17/kanalova_papirova-pochcana-ulicka_liberec/). Ulička je uváděna též v průvodcích po Liberci. Podrobnosti lze nalézt na odkazu www.civilizace.info, kde jsou zadlážděné poklopy vyobrazeny a uveden je zároveň fotografický katalog poklopů z celého světa. Každý pak může přispět k jeho doplňování. Projekt Civilizace vyústil až ve výstavu fotografií poklopů, která se konala 1.7. až 21.8.2022 v Malé výstavní síni v Liberci na náměstí Dr. E. Beneše (www.mvs-liberec.cz/cz/aktualne/206-fotime-kanaly-a-na-pocatku-byl-kanal-projekt-civilizace). Liberecká kanálová ulička je v současné době zapsaná v české Guinnessově knize rekordů a Spolek má velké plány – uličku chce poklopy zcela zaplnit tak, aby jich v ulici byla rovná stovka (www.kudyznudy.cz/aktivity/kanalova-ulicka-v-liberci).

Ve fotodokumentaci poklopů se významně angažuje od roku 2018 také Jana Mesarčová, která se rovněž podílela na liberecké výstavě. Do poklopů je zamilovaná a chtěla by, aby vyšly i na poštovních známkách, jak uvedla v rozhovoru v deníku Metro 20.3.2023 (www.metro.cz/spolecnost/jana-mesarcova-je-zamilovana-do-poklopu-kanal-chce-dokonce-i-na-znamky.A230319_172128_metro-spolecnost_hala). Pro íčkaře se vyjádřila podobně na těchto stránkách v článku www.i60.cz/clanek/detail/24016/i-kanalizacni-poklopy-maji-svuj-puvab.

A jak s tím vším souvisí moje osoba? Od září 2017 jsem začal fotit poklopy také. Poklopy, které jsem nenašel vyobrazené na předchozích uváděných odkazech, připojuji za tento článek. Z pražských jsou to výroční poklop 1955-2005 a krásný poklop na nádvoří Clam-Gallasova paláce v Praze1 (úvodní foto k článku), dále pak poklopy z Písku, Teplic a dva různé ze Žatce. Ze zahraničních jsou to z více cest po Španělsku poklopy z La Manga Mar Menor, Carboneras, Mojacar a Nijar, dále z Varšavy a egyptské Hurghady. Škoda jen, že jsem tento zájem neměl ještě dříve, kdy jsem byl na japonském ostrově Okinawa, protože v Japonsku jsou poklopy přímo uměleckými díly (www.sberatel.info/nasli-jsme-za-vas/v-japonsku-se-poklopy-kanalu-stavaji-umeleckymi-dily/).

města a obce
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Kilarská
S velkým zájmem jsem přečetla váš článek a prostudovala i odkazy. Dnes lituji, že jsem kanálových poklopů nenafotila víc, ale říkala jsem si, že už to s tím focením trochu přeháním, když fotím i poklopy kanálů. Na ukázku vložím jednu fotografii do FOTA DNE. Zdravím.
Marcela Pivcová
Přiznávám, že mě nikdy nenapadlo, když jsem obcházela na ulici nebo na chodníku kanál, abych si všimla poklopu. Tak jsem ani nezauvažovala, že by mohl být opatřený třeba značkou výrobce nebo - dokonce - i umělecky vyzdobený. Fotografovat je asi nebudu, ale aspoň se podívám, kam směřuje můj další krok.
Jarmila Komberec Jakubcová
Clánek mi zaujal protože při poslední návštěvě Izraele jedna z účastnic zájezdu všude fotila různé poklopy. Nejvíc ji zaujaly ve městě Akko. Uměla o nich vyprávět spoustu zajímavostí. Nebýt té paní, ani bych nevěděla po čem šlapu.
Martina Růžičková
Díky za článek. Poklopy si už taky nějaký čas prohlížím a občas některý i vyfotím. Některé jsou opravdu velmi zdobné.
Alena Švancarová
Hodně zajímavý článek.
Blanka Lazarová
Velmi zajímavý článek. O poklopech vím teprve poslední dobou a už se těším, až bude ulička z poklopů třeba i v našem městě. Děkuji.
Jan Zelenka
Zajímavý a inspirativní článek.
Alena Velková
Já mám také podobnou úchylku a při cestování fotím poklopy od kanálů :-))
Daniela Řeřichová
Pane Dušane, Vy máte vždycky zajímavá témata. Kanálových poklopů si všímám, ale až teď vidím detaily velmi originálních děl. Díky za skvělý článek s odkazy.
Marie Měchurová
Pane Dušane, nasadil jste mi brouka do hlavy. Jak některý potkám, tak si ho prohlédnu, vyfotím a udělám si taky sbírku. Děkuju za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.