Mám radlice v ponoru
FOTO: poskytlo Technické muzeum v Brně

Mám radlice v ponoru

25. 1. 2024

Význam nadpisu v brněnském hantecu docvakne i bez jeho znalosti. Stav mého chrupu přesně vyjadřuje také v současnosti frekventované slovo. Ano, mám zuby v dezolátním stavu. Nebo spíš byly, protože se renovaci zodpovědně věnuju.

Už zběžný pohled bez zubního zrcátka změnil panu doktorovi dentální svět a rozšířil panenky, spolu s obzory. Ihned rozpoznal, že nabízím netušené experimentální možnosti. Od běžných kazů, přes trhání, pročišťování kanálků, výstavby nástavby s následnou korunkou či můstkem. Využívá precizně svého vzdělání a šikovnosti, což doplňuju nekonfliktní povahou.

Do čekárny chodím v předstihu, abych si z odloženého tisku připomenul, co se stalo před rokem a známe rčení...Další prosím...mě volá do chaloupky, ukryté kdesi v horách, kam se člověk vždy rád vrací. Ruku v ruce s romantikou pak kráčí pokrok. Polohovací křeslo připomíná prototyp NASA pro cestu do vesmíru a osvětlení je součtem luxů operačních sálů na Bulovce a jeviště Národního divadla. Vzhledem k nízkému stropu mu chybí pouze katapult. Postup dentální optimalizace pak má daná pravidla.

V prvním kole běžný náhled do huby a lokalizace objektů, určených k revitalizaci. Nejjednodušším zákrokem jsou zubní kazy. Při práci s nadsvětelně rychlou vrtačkou ani nevím, jestli ošetřuje zub nebo monitoruje jícen a mírný tlak vody a vzduchu připomíná klidnou mořskou hladinu, na které si osvěžující vánek pohrává s nezbednými vlnkami.

Další fáze jsou zdevastovaný zuby se stabilními kanálky. Ty je třeba pročistit jemným drátkem, kdy jejich tahy mohou u vnímavějších pacientů vyvolat lehké erotické chvění.

Nejsmutnější fází je trhání. To nemohu ani dospat. Před samotným výkonem nenucenou konverzací řešíme palčivé otázky lidstva, a pak losujeme, který to bude tentokrát. Za hudební kulisy Humoresky ani necítím, že vlak už dávno dojel. A sestřička? Jedna báseň nebo spíš píseň. Byť se maskuje rouškou a sprchovací čepicí, stačí zavřít oči a s Pavlem Rothem si zazpívat... Jsi krásnější než růže, jsi žár z nějž mám teď úžeh...Ještě než představy písně dozní, zub je v čudu. A představy taky.

Zabudování nástavby, korunky a můstku, až se to bojím říct, je už zednická práce, ovšem po čertech přesná. Takto vyladěn budu na poslední zákrok předán k inplantologovi. Zde je prvním předpokladem stabilizovaná čelist a dentální hygiena, která začíná odborným ostraněním zubního šutru. Následnou péči pak řeší prťavej mezizubní kartáček. Mně postačí standardní model, protože mezi moje přední zuby se v pohodě vejde. Finanční částku neřeším. Pořádně si zakousat a zářivý úsměv k tomu, je přece k nezaplacení.

I když jsou pan doktor a sestřička moc šikovní, každá návštěva mi vycentruje náladu a na Ježíška se snad letos usměju, aniž by utekl, mám toho občas plný zuby a nejraději bych u svaté Anduly hodil z placu chrupnu a zvedl dekle, až budou kelcny v cajku.

 

 

 

 

 

 

Můj příběh zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Zuby potrápí, když se klubou a dvojnásobně, když odchází.
Lenka Kočandrlová
Někdo,třeba já,má takové štěstí,že má nejen všechny zuby vlastní,ale mám dokonce jeden první ! zub, což se bere jako docela rarita.
Jana Šenbergerová
Hezky jste zachytil slovy, co zažíváme občas mnozí. Se zuby jsem měla problémy celý život. Naštěstí máme zubaře vedle domu, a tak je o ně už léta postaráno. Co bude dál, se uvidí, je už léta pracujícím důchodcem.
Zuzana Zajícová
Po přečtení půjdu na zubní kliniku radostněji a budu se smát na celý radlice
Jana Kollinová
Příjemné čtení o nepříjemném konání. Ještě si pamatuji obdobné vybavení, jaké je na úvodním obrázku a také hororové zákroky "pomalu obrátkovou" vrtačkou. Syn mi jednou vyprávěl, že na vojně musel podstoupit vrtání, při kterém měl doktor vrtačku na nožní pohon, asi přeháněl nebo to byl nějaký polní lazaret.
Zdenka Soukupová
Některé popisované zákroky mě asi taky čekají. Jaromíre, tak děkuju za veselou radu, jak všechno "přežít ve zdraví".
Daniela Řeřichová
Bolavé téma se super nadsázkou, díky. Podzim jsem strávila na zubařském křesle. Bylo to po všech stránkách hodně náročné, ale péče o chrup je pro mne důležitá. Naštěstí mám stomatologa v rodině, i když 120 km od Prahy.
VANDA Blaškovič
Tak takový trable naštěstí vůbec neznám a nikomu ani nepřeju. Chápu, že píšete s nadsázkou. Znám naštěstí jen můstky přes řeky.... jak tak na to koukám, nastal čas, si vlastních zoubků setsakra vážit! Kamarádka mi kdysi říkala, že má v puse mercedes. No, výhra to není...:), lepší ho umístit před barák a v případně nutnosti a možnosti obojí...
Blanka Lazarová
Vtipné, osvěžující, pro toho, kdo má chrup v pořádku. Pro ty ostatní už jen čtení vyvolává pocity, které by nejraději zapomněl. Ovšem dobrý zubař je k nezaplacení. A dobrý myslím i " za rozumnou cenu."
Vladislava Dejmková
Jo, dneska můžete mít v pořádku. Ale problém je najít zubaře a mít na to dost dost peněz.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...