Trochu smutné zamyšlení o Vánocích
Ilustrační foto: Pixabay

Trochu smutné zamyšlení o Vánocích

20. 12. 2023

Zaujala mě televizní reportáž z Dětského domova Charloty Masarykové. Krásné dětí obklopené láskou tet vychovatelek. Tu největší rodičovskou však postrádají a řada dětí ji nepozná ani o Vánocích.

Chápu, že v domově jsou dětí třeba nemocných rodičů, kteří se postarat nemohou. Přimhouřím oči i nad rodiči, kteří jsou toho času ve vězení. V domovech jsou ale i dětí recidivistů a uživatelů drog. Je spousta slušných lidi toužících marně po dítěti. Opravdu by nebylo ve prospěch dětí takových rodičů dát je k adopci nebo aspoň do pěstounské péče? Celý život slýcháme, že jsou vždy upřednostňováni vlastni rodiče, i když problemoví.

Například moje známá celý život toužila po dítěti, vlastní mít nemohla a protože neměla partnera, neměla na adopci šanci. Opravdu by nebylo ve prospěch nějakého dítěte žít u milující matky bez otce, než trávit celé dětství v domově, kde mu ta vlastní jednou ročně pošle pohlednici a nevezme si ho ani na vánoce domů?

A ještě jeden docela velký problém k zamyšlení. Konají se sbírky vánočních dárků pro děti z dětských domovů. Nic proti tomu, ale v naší zemi dnes žije i dost dětí u rodičů, kteří zápasí s každou korunou, a takové možná ani vánoční dárek nedostanou na rozdíl od těch z domovů, na které se dostane dáreček od domova i ze sbírky. Bohužel, je asi těžké takové děti dohledat. Ne každý dokáže své problémy zveřejňovat.

Proto bych na závěr chtěla říci, mějme oči otevřené a nebuďme lhostejní k tomu, o čem třeba víme ve svém okoli, třeba vime o týráném dítěti nebo se nějaké malé dítě toulá po okolí. Nebo víme o matce samoživitelce, která potřebuje pomocí. Nebuďme lhostejní. Nemlčme.

Na závěr přeji všem zdraví a život plný lásky.

děti rodina Vánoce
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Mě se líbí sbírka "krabice od bot" kde můžete připravit do krabice od bot vánoční dárek pro dítě třeba pro kluka 2 roky nebo holčičku 10 let a odevzdat to na sběrné místo.
Libuše Křapová
Hezké, i když pravdivě smutné zamyšlení.
Daniela Řeřichová
Děkuji za hezké zamyšlení. Dětí citově strádajících je bohužel hodně. Spolupracuji s dětskými domovy a SOS vesničkami. Legislativní proces a podmínky k adopci nebo osvojení jsou hodně náročné a je to správné. Máte také pravdu, že leckdy stačí mít otevřené oči i srdce...Takové obdarování pak přináší několikanásobnou radost. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.