Moje nedostižné vzory
Ilustrační foto: Pixabay

Moje nedostižné vzory

4. 11. 2023

Když přemýšlím, jaké jsem měla v životě idoly, napadají mne tři ženy. Prožily postupně celé dvacáté století a svoji roli v životě obdivuhodně zvládly. Jejich společnou vlastností byla statečnost, vyzařovala z nich láska k lidem a byly dostatečně silné snášet i nepříznivé okolnosti.

Prvním a největším vzorem, byla moje babička Anna. Pocházela z venkovské rodiny. Na konci devatenáctého století, přibyla do malé chalupy, po ní, ještě řada sourozenců. A tak starší děti odcházely brzy z domova do služby, aby ulehčily svým rodičům. Mladičká Anna sloužila nejprve krátce v židovské rodině v Praze a když se naučila trochu německý, odjela do Vídně. Ještě tenkrát vládl Čechům císař František Josef l. Do rodiny císařského úředníka byla přijata i Anna. Její mladá pani si ji oblíbila a pod jejím dohledem se babička zdokonalila v kuchařském umění. Ve Vídni se jí líbilo. Rodina, ve které sloužila, jezdila o prázdninách na letní byt a ona jela na návštěvu k rodičům. Doma ji její tatínek našel ženicha (tak to tenkrát na vesnici někdy chodilo). Budoucí manžel se jí zalíbil a byla svatba. Manželství bylo štastné, snad i proto, že Anna dokázala kolem sebe vytvořit útulný domov. Výborně vařila a byla neskutečně pracovitá. Vždyť tehdy na vesnici nebyly žádné vymoženosti, voda se nosila ze studny, a teprve se začínaly závadět první spotřebiče, které pomáhají v domáctnostech nám.

Druhým idolem byla paní Marie. Znala se v mládí s babičkou a na její prosbu mne na čas u sebe v Praze ubytovala. Byla jsem přijata na střední školu a neměla jinou možnost bydlení. Teta (tak si přála oslovovat) měla hodně kamarádek a přátel, měla ráda lidi a v její společnosti bylo radost pobýt. Byla velkorysá, pozitivní, přestože zažila i těžké časy, když po válce přišla o dceru, která trpěla srdeční vadou, tehdy bohužel neléčitelnou.

Třetím vzorem, pokud jde o módu a vkus, byla moje sestra Jarka. Dokázala odhadnout nové trendy, takže začala mezi prvními nosit to, co záhy chtěl každý. Mohla si to dovolit, neb zářila i v šatech, které se mně zdály na první pohled příliš ujetė. Do obývacího pokoje si pořídila pár jednotlivých kousků nábytku, v době kdy vládla všude "stěna", i zde viděla dopředu, co se bude líbit.

Výjimečných vlastností svých idolů jsem sice nedosáhla, ale považuji si za čest, že jsem měla možnost je poznat a být v jejich společnosti.

Podzimní soutěže 2023 rodina vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Abych pravdu řekla, tak v rodině jsem vzor neměla. Snad trochu mi zanechala babička, která na Volyni ve válce přišla o část ruky. Byla celkem samostatná a i když mě moc ráda neměla, tak mi zanechala to, jít si za svým a nenechat se odradit.
Hana Rypáčková
Toto vyznání mne donutilo přemýšlet o mém vzoru. Ať chceme nebo ne , jsme ovlivněni rodiči i sourozenci, babičkami a dědečky. Ale asi taky nejvíc vesnická babička . Byla velmi sečtělá a její moudra si pamatuji a taky se jimi řídím..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%