Zavřeno za příčinou převratu
Národní muzeum - Hradní archiv

Zavřeno za příčinou převratu

28. 10. 2023

„Šel jsem do centra Prahy a zarazilo mě, že nejezdily tramvaje,“ popisoval Jan Werich v roce 1969 svoji vzpomínku na 28. říjen 1918. Jako třináctiletého ho překvapily zejména zavřené obchody a davy lidí, kráčejících výhradně směrem do města.

„Míjel jsem obchod, na dveřích byl pověšený papírový pytlík. Na něm krásně vypsaným kupeckým rukopisem stálo: Zavřeno za příčinou převratu.“
Český rozhlas, Archiv Plus, 28.10.2022 - Wikipedie
 

Od té doby již uběhlo sto pět let. Velká sláva s jásajícími davy v ulicích Prahy ale propukla i o měsíc později, když se domů, 21. prosince 1918, po čtyřech letech a třech dnech strávených v exilu, mohl konečně vrátit Tomáš Garrigue Masaryk. Už ne jako vlastizrádce, za kterého byl rakousko-uherskými úřady prohlášen v roce 1915, ale jako v nepřítomnosti zvolený prezident nově vzniklé republiky.

 Zavřeno za příčinou převratu 1

Jan Masaryk vítá otce a sestru při jejich návratu do země v prosinci 1918

Masaryk, který v zahraničí postupně připravoval představitele dohodových mocností na myšlenku vytvoření samostatného státu Čechů a Slováků, přicestoval do vlasti vlakem společně se svou nejmladší dcerou Olgou, která mu v cizině pomáhala jako osobní sekretářka.

 Zavřeno za příčinou převratu 2

Václavské náměstí 21. prosince 1918

Životní osud Olgy byl, ostatně jako osudy všech členů Masarykovy rodiny, velmi pohnutý. Narodila se 25. května 1891 a vystudovala filosofickou fakultu. Hned po studiích se ve dvaadvaceti letech provdala za advokátního koncipienta Vendelína Halíka. Manželství se jim ale nevydařilo a po necelém roce skončilo rozvodem. Olga se z toho počátkem roku 1914 nervově zhroutila. V tomtéž roce, po vypuknutí první světové války, Masaryk okamžitě vycítil, že válka může znamenat historickou šanci českého národa, rozpad Rakousko - Uherska. Věděl ale, že odboj bude nutné organizovat zvenčí, a že povolení k odjezdu nebude snadné získat. Oficiální záminkou k jeho odchodu ze země se tedy stal doprovod dcery Olgy na léčení do švýcarského sanatoria. Matka Charlotta se s nimi rozloučila bez slz: „Olinko, pamatuj, že teď budeš s tatou místo mne.“ Nikoho tehdy nenapadlo, že se neuvidí déle než čtyři roky.

 Zavřeno za příčinou převratu 3

Olga s bratrem Janem před rokem 1900

Olga po léčení skutečně v zahraničí pomáhala svému otci a pracovala pro Národní radu československou v Londýně a v Americe, kde se v roce 1916 významně zasloužila o propuštění své sestry Alice z rakousko – uherského vězení. Její psychické potíže se ale periodicky opakovaly během celého exilu. Proto se do švýcarského sanatoria odebrala i po válce v roce 1920 a sblížila se tam se svým ošetřujícím lékařem Henri Revilliodem. Rodina byla k tomuto vztahu zpočátku velmi kritická. Později ale všichni došli k názoru, že pro Olgu je asi lepší, když bude mít svého lékaře stále nablízku, a tak v prosinci 1920 dal otec souhlas ke sňatku. Z tohoto manželství měla Olga dva syny, Herberta (1921 – 1945) a Leonarda (1922 – 1944).

 Zavřeno za příčinou převratu 4

Topolčianky 1926

Rodina žila ve Švýcarsku, ale chlapci byli vedeni tak, aby uměli dobře česky, a aby znali i historii českého národa. Starší Herbert studoval hudbu, mladší Leonard především ekonomii. Leonard byl za druhé světové války jako letec RAF v britské armádě. V srpnu 1944 se nevrátil z průzkumného letu nad Skotskem. Tato zpráva těžce zasáhla jeho bratra Herberta. Pod vlivem Leonardovy náhlé smrti propadl melancholii. Zemřel v únoru 1945, oficiálně na prasknutí žaludečního vředu.

 Zavřeno za příčinou převratu 5

Židlochovice 1931

 Zavřeno za příčinou převratu 6

Topolčianky 1934, Jan a Alice Masarykovi, Olga a Henri Revilliodovi, Janova manželka Frances a TGM

 Zavřeno za příčinou převratu 7

Lány 1937

Po smrti chlapců se jejich matka upnula až fanaticky k učení náboženské sekty „Křesťanská věda“, což ji v následujících letech poněkud vzdálilo zbytku rodiny. Dostávala se kvůli tomu do sporů především se svou sestrou Alicí, ale právě tato víra jí pomáhala překonat žal nad ztrátou obou synů.

V roce 1948 vytvořil sochař Karel Dvořák fontánu se sousoším dvou dětí hrajících si se žabičkami a ještěrkami. Těmi dětmi jsou Herbert a Leonard Revilliodovi. Tato skutečnost byla odhalena až po Listopadu 1989. Fontána zvaná též U žabiček je na Petříně v Seminářské zahradě.

 Zavřeno za příčinou převratu 8

Karel Dvořák - Fontána Hrající si děti, Petřín 2006

Po ovdovění se paní Olga natrvalo přestěhovala ze Švýcarska do Anglie, kde měla mnoho přátel, a kde také dne 12. září 1978 zemřela.

 Zavřeno za příčinou převratu 9

Olga Masaryková, Londýn 1971

 

Zdroje:

Vladimír Vaněk, Jan Masaryk, Torst Praha 1994
Pavel Kosatík/Michal Kolář, Jan Masaryk - pravdivý příběh, Mladá Fronta 2016
Ivana Hutařová, Povolání otce: prezident republiky, Nakladatelství Petrklíč 2000
Vladimír Thiele, Úsměvy Jana Masaryka, Nakladatelství dopravy a spojů Praha 1991
Stanislav Polák, Tomáš Garrigue Masaryk, Středočeské nakladatelství a knihkupectví 1990
Stanislav Polák, Charlotta Garrigue Masaryková, Mladá Fronta 1992
Libuše Paukertová – Leharová, V exilu s Olgou Masarykovou – Revilliodovou, Akropolis, 2005
Český rozhlas, Archiv Plus, 28.10.2022 - Wikipedie
Wikipedie

 

Zdroje fotografií:

Svět v obrazech, 1948
Masaryk ve fotografii, Orbis 1937
Archivy Miloše Trnky a Aleny Velkové
Libuše Paukertová – Leharová, V exilu s Olgou Masarykovou – Revilliodovou, Akropolis, 2005

 

 

 

 

 

 

 

Česká republika historie společnost
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Díky za moc hezký článek, díky za nové informace, které jsem v článku našla. Ne vše si člověk ze školy zapamatuje, ne vše se také v dějepisu učilo.
Jan Zelenka
Pěkně sepsáno.
Zuzana Pivcová
Děkuji, ve znalostech Masarykovy rodiny mám četné mezery, pokud se nejednalo přímo o politiku.
Martina Růžičková
Děkuji za zajímavý článek. O Masarykově dceři Olze jsem toho příliš nevěděla.
Naděžda Špásová
Alenko, já vím jak to myslíš, máš můj velký obdiv.
Alena Velková
Nadi, já se snažím ty články nepojímat moc politicky, spíš bych ráda přiblížila zajímavé, mnohdy dramatické, životy těch lidí, o kterých píšu.
Naděžda Špásová
Aleno, jsi dobrá, že jsi schopná dát tohle dohromady. Tohle jsou informace, které jdou jaksi mimo mně. Samozřejmě, že dějiny znám, chodila jsem do školy, ale politika mě fakt nebere.
Marie Měchurová
I já jsem se dozvěděla spoustu nových zajímavostí. Hezky zpracované. Děkuju.
Daniela Řeřichová
Děkuji za aktuální článek.
Blanka Lazarová
Aleno, zase pěkný fundovaný článek. Musím se na Petříně podívat na tu sochu chlapců. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.