Můj podzim života: Den každý vezmi vděčně
FOTO: Věra Ježková

Můj podzim života: Den každý vezmi vděčně

17. 10. 2023

Když jsem byla hodně mladá, sbírala jsem citáty a psala si je do sešitu. Mezi nimi je i jedna básnička. Sešit leží v kufru pod postelí. Nemusím ho vytahovat, básničku si pamatuji.

Den každý vezmi vděčně,
který ti život dá.
Na světě nejsme věčně,
život je velký dar.

Když o přátelství a lásce sníš
a dožiješ se zrady,
pro lék zas jdi si k lidem blíž,
jen neutíkej z řady.

Vždycky je ještě pro co žít,
i když jsi mnoho ztratil.
Vždycky se máme za co bít,
co druhým štěstí vrátí.

Vždycky je ještě pro co žít
a tím je člověk mlád.
Člověk by vlastní srdce svoje
učinil jenom pouhým strojem,
nikoho kdyby neměl rád.

Vždy jsem uměla radovat se z maličkostí, vážila jsem si toho dobrého, co mi život přinášel. A umím to i dnes, kdy přibývá trápení. 

Někdy si jdu ráda k lidem blíž, jindy jsem radši sama se sebou. Vyhovuje mi víc život poklidný než hektický, naplněný neustálými aktivitami. Pořád mám ale co dělat, nudu neznám. Víkendy trávím s přítelem a jeho kočičkou, občas zajedu na pár dní k Jendovi a Britney. Někdy nás vezme přítelova dcera s manželem na venkov na oběd a za kočičkami. Potěší mě setkání či povídání po telefonu s kamarádkou. Pokud něco plánuji, počítám ale s tím, že plán se může zhatit. Proto se také těším většinou jen obezřetně.

Hřeje mě u srdce, že moje přítomnost, nebo i pouhá existence na tomto světě druhého člověka těší, že mám co dávat.

Někdy je těžké brát den vděčně, když je plný bolesti. Když mám strach o někoho blízkého nebo jsem nemocná či mám velké starosti. Ale jak říká jedno přísloví: „Každý mrak má stříbrný okraj“.

Cítím vděk, když něco, co mě hodně trápilo, dobře dopadne. A pokaždé poděkuji vesmírné síle, která možná někde nad námi je.

Podzimní soutěže 2023 psychika životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Petrová
Také jsem citáty sepisovala asi 30 let. Ale i některé verše, které se mi stále vrací. Ve stáří se sále častěji vracím k Litanii o jižní Moravě. Má jižní Moravo, kachýnko divoká, dali tě uvidím do dne a do roka.... pastýřko plavých dnů ve vlání ječmene - smiluj s nad srdcem ve městě z kamene! A pak si popláču, zavzpomínám a musím! Musím se aspoň jednou ročně vrátit z města do kraje pod Buchlovem.....
Zuzana Mašková
Krásně napsáno , díky moc , přeji hodně zdraví a zasílám pozdrav
Jan Zelenka
Věrko, stručné výstižné, realistické a přesto vysoce pozitivní. Je to tvůj život v kostce. A život naplněný!
Alena Švancarová
Paní Věro,Vaše básnička se mi hodně líbí.Trochu mě udivuje,že jste ji psala hodně mladá.Tyto úvahy bych připisovala zralejší osobě,která už něco o životě ví.Citáty si také píši leta a jejich pročítání mi pomáhalo v dobách těžšího období života.Vaše věty v článku svědčí o radosti z maličkostí,které ale ve skutečnosti maličkostmi nejsou.A že dávat je víc než brát.Ráda jsem si Váš článek přečetla.
Naděžda Špásová
Věrko, krásně napsané, něco z toho jsem si taky zažila, není vždycky lehké na to zapomenout. Bohužel, můj mozek se to nechce odnaučit. Přeji ti krásné a pohodové dny.
Marie Ženatová
Milá Věruško* moc děkuji. Velmi mne to oslovilo, v mnohém cítím souznění ♥
Dana Puchalská
Děkuju Věrko. P. S. Citát o mraku se mi moc líbí.
Jana Šenbergerová
Věro, dík. Vnímám to stejně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Věrko moc hezké. Díky.
Miloslava Richterová
Díky, přeji vše dobré.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%